in

Modernist Edebiyatın Öncülerinden Hermann Broch’un “Uyurgezerler”i İlk Defa Türkçede

Modernist edebiyatın öncülerinden Avusturyalı yazar Hermann Broch’un Uyurgezerler üçlemesi, ilk cildi Romantik ile Türkçe raflarında.

Uyurgezerler - Hermann Broch
- Reklam -
- Reklam -

Hermann Broch imzalı Uyurgezerler: 1. Kitap – Romantik ilk defa Türkçede. Eserin ilk cildi, Aylak Adam Yayınları tarafından dilimize kazandırıldı.

Modernist edebiyatın önemli yazarları arasında gösterilen Hermann Broch bir eseriyle daha dilimize kazandırıldı. Türkçede daha önce Vergilius’un Ölümü, Bilinmeyen Değer, Büyülenme, Psikolojik Otobiyografi adlı kitapları yayımlanan yazarın 1930 tarihli kült eseri Uyurgezerler okurlarla buluşuyor.

1886 yılında Viyana’da dünyaya gelen Avusturyalı yazar Hermann Broch, çalışmalarıyla modernist akımın öncülerinden oldu. İsmi James Joyce, Thomas Mann ve Robert Musil gibi yazarlarla birlikte anldı.

- Reklam -

Romantik, Anarşist ve Realist adlı üç kitaptan oluşan Uyurgezerler üçlemesi yazarın en önemli eserleri arasında gösteriliyor.

Uyurgezerler – Hermann Broch | Arka Kapak Tanıtımı

Uyurgezerler - Hermann Broch

Uyurgezerler, modern gelişmelerin toplumsal düzende ve değerler sisteminde yarattığı köklü değişmelerin insanları gündelik hayatta ne türden boşluklara savurduğunu gösteren bir üçleme. Tıpkı James Joyce, Thomas Mann, Robert Musil gibi sadece yazar-sanatçı değil toplumsal açıdan bir tür kâhin-şair konumundaki modernist romancı soyundan gelen Hermann Broch, bu üçlemenin ilk kitabı Romantik’te genç bir Avusturya subayı, ikinci kitabı Anarşist’te bir muhasebeci ve siyasi katil, son kitabı Realist’te fırsatçı bir asker kaçağı üzerinden insanların savrulurken inanç, ahlak ve akıl kaybıyla birbirlerine nasıl dolandıklarını gösterir.

- Reklam -

Uyurgezerler Hakkında Ne Dediler?

Almanca orijinali 1930’larda yayımlanan Uyurgezerler üçlemesinin önemi, okuru bu krizin ortasındaki romancının laboratuvarına davet ederek sanat biçiminin bizzat kendisinin değişimini izlemesini sağlamasıdır. Üç önemli tarihe geri dönerek –1888, Romantik kendisini çürümenin henüz net görülmediği eski dünyada bulur; 1903, Anarşist savaş öncesi değerlerin karmaşık ağlarına yakalanır; 1918, Realist nihilist bir toplumun tartışılmaz efendisine dönüşür– Broch ilk kitaba sıradan bir öykü anlatıcısı olarak başlar gözükür, ta ki sonuncusunda asıl derdinin aktarmak değil yargılamak olan bir şair ve sadece olayların akışını resmeden değil “değerlerin çözülmesini” yöneten hareket yasalarını keşfedip mantıksal biçimde gösteren bir felsefeci olduğunu açık edene kadar. – Hannah Arendt

Broch’un, Avrupa tarihinin otuz yılını kapsayan bir üçleme olan Uyurgezerler’ini düşünün. Broch’ta bu tarih, açıkça değerlerin sürekli aşındığı bir dönem olarak tanımlanmıştır. Kişiler bu sürece bir kafese tıkılır gibi kapatılmışlardır ve ortak değerler adım adım yok olurken, takınılacak en uygun tavrı bulmak zorundadırlar. Elbette Broch tarih hakkındaki yargısının doğru olduğuna inanmıştı, başka bir deyişle, yansıttığı dünyanın olabilirliğinin gerçekleşmiş bir olabilirlik olduğuna inanmıştı. […] Broch varoluşun bilinmeyen bir alanını keşfetmişti. Varoluş alanı demek, varoluşun olabilirliği demektir. Bu olabilirliğin gerçekliğe dönüşüp dönüşmemesi ikinci derecede önem taşır. – Milan Kundera

Toplamda 256 sayfadan oluşan Uyurgezerler’in ilk cildinin çevirmenliğini Duygu Bolut, editörlüğünü Mert Tanaydın üstleniyor. Kitap Ocak 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Hermann Broch eserleri ve Uyurgezerler hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Bekleyelim, nasılsa diğer iki kitap çıkınca kutulu satışa açarlar.

  2. Avatar for cusseliahmethoca cusseliahmethoca dedi ki:

    O zamana kadar fiyatlar uçmaz umarım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Aristocats film uyarlaması disney

Disney’in Kült Müzikali “The Aristocats” Live-Action Film Oluyor

Osman Sekiz: Yeni Ezel Akay Filmi için İlk Tanıtım Videosu | İZLE

Ezel Akay’ın Yeni Filmi “Osman Sekiz”den İlk Tanıtım