in

Asimov’un Vakıf Serisi Nihayet Yeniden Bizlerle!

Isaac Asimov’un kült serisiyle aynı adı taşıyan ve serinin ilk romanı olan “Vakıf” yeni kapak tasarımı ve baskısıyla yayınlandı.

vakif ust
- Reklam -
- Reklam -

Bilimkurgunun üç büyük ustasından biri olan Isaac Asimov, hayatı boyunca bilimin neredeyse tüm ana dalları hakkında 200’ün üzerinde esere imza atmıştır. Bu eserler arasında Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden ilham alınarak yazılan ve hem 50 yıllık bir yayınlanma süreciyle hem de Hugo En İyi Seri Ödülü’nün sahibi olmasıyla dikkat çeken Vakıf Serisi‘nin yeri çok ayrıdır.

Gerek bilimkurgu gerekse de Asimov hayranları uzun süredir baskısı tükenmiş bu seriyi okumaktan mahrum kalmıştı. İthaki Yayınları ise serinin yayınlanma tarihine göre ilk kitabı olan “Vakıf”ı yeni kapak tasarımıyla birlikte yeniden yayınlayarak ve diğer kitapların da yeni baskılarının geleceğini söyleyerek bu bekleyişe bir son verdi.

Asimov bu romanında Samanyolu’ndaki gezegenleri kapsayan Galaksi İmparatorluğu’nun çöküşünü konu alır. Baş kahramanımız Hari Seldon bu büyük çöküşün ardından gelecek kaosun (karanlık çağ) 30.000 yıl süreceğini ve bu çağda insanlığın bilgi birikiminin çoğunun yok olacağını tahmin eder. Bu tahmini ise kitle eylemleri kanunlarını kullanan ve matematiksel sosyolojinin bir dalı olan Psikotarih bilimiyle yapar. Bakalım karanlık çağın daha kısa sürmesi ve bilginin korunması için Vakıf kuran Hari Seldon amaçlarına ulaşabilecek mi?

- Reklam -

Eserin tanıtım yazısı şöyle:

Hugo Tüm Zamanların En İyi Serisi Ödülü

vakif1941 yılında genç bir bilim insanı ve yazar olarak Isaac Asimov, Edward Gibbon’ın yazdığı Roma İmparatorluğu‘nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi’nden etkilenerek çağının çok ötesinde bir destan yazdı: Galaktik İmparatorluk’un çöküşü ve feodalizmin dönüşü, İkinci Galaktik İmparatorluk dönemindeki güvenli ortamdan geçmişe bakan bir bakış açısıyla anlatıldı. İşte bu süreç sonucunda “Tarih tahmin edilebilir mi?”, “Toplum nasıl yönetilmeli?” ya da “İmparatorluklar neden yükselir ve çöker?” gibi soruları sormaktan çekinmeyen destansı Vakıf Serisi ortaya çıktı.

- Reklam -

Galaktik İmparatorluk’un altın çağıydı. Binlerce yıldır gezegenler bu kadim medeniyetçe yönetiliyordu. Ancak bir adam, imparatorluğun çökeceğini öngörme cüretini gösterdi: Psikotarih biliminin öncüsü Hari Seldon. Tahminlerine göre galaktik savaş kaçınılmazdı. Bu durumu olabildiğince ertelemek adına iki Vakıf kurdu; biri imparatorluğun sahip olduğu binlerce yıllık bilgiyi korumakla yükümlüydü, diğerinin ise ne yeri ne de amacı biliniyordu. İmparatorluk çökmeye başlayınca Galaktik Ansiklopedi üzerinde çalışan Birinci Vakıf sakinleri, Seldon’ın onlar için tahminlerinin de ötesinde bir rol biçtiğini anlayacaktı.

İthaki Yayınları, Vakıf Serisi’ni yayımlanma sırasına göre yayımlamaya devam edecek.

Yayımlanış tarihine göre: 1. kitap / Kronolojiye göre: 3. kitap

İthaki Yayınları bu eseri minimalist etkiden olabildiğince uzak, görkemli bir kapak tasarımıyla sunuyor. Bu tasarım Michael Whelan’a ait olmakla birlikte çevirmenliğini ise daha önceki baskıdan tanıdığımız Kemal Baran Özbek üstleniyor. Roman raflardaki bugünden itibaren (17 Kasım) yerini alıyor. Keyifli okumalar…

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

Bir Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

gimli

John Rhys-Davies’ten Yüzüklerin Efendisi Dizisine Sert Eleştiri: “Tolkien Mezarında Ters Dönmüştür”

oykuyu sanat yapanlar ust

Necip Tosun’dan Muazzam Bir Öykü Atlası: Öyküyü Sanat Yapanlar