in

“Vampirin Öpücüğü, Aşığın Kanı” Tekrar Raflarda

1980 sonrası Türkiye’sinde popüler romanın gelişimini inceleyen eser, Koç Üniversitesi Yayınları tarafından hazırlanan güncellenmiş baskısı ile raflarda yerini aldı.

vampirin opucugu ust
- Reklam -
- Reklam -

Veli Uğur’un kitabı Vampirin Öpücüğü, Aşığın Kanı: Türkiye’de 1980 Sonrası Popüler Roman yeni basımıyla okurlarıyla buluşmaya hazır! Koç Üniversitesi Yayınları tarafından Edebiyat Eleştirisi kategorisinde yayımlanan eser, popüler romana yepyeni bir bakış açısı sunuyor.

İlk kez 2013 yılında yayımlanan eser, Yrd. Doç. Veli Uğur’un doktora tezinin düzenlenmesiyle hazırlandı. Halen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde öğretim üyeliğine devam eden yazarın kitabında polisiyeden siyasal kurguya kadar pek çok tür, alt başlık olarak bulunuyor. Eserde bu türlerin ‘80 sonrası en göze çarpan örneklerine rastlamak mümkün. Bu yenilenmiş baskıda ise yazarın 2013 sonrasında “formüllerinin yerleştiğini” ve “yerli, orijinal yönlerin ortaya çıktığını” öne sürdüğü korku, fantastik, bilimkurgu ve casus romanı türlerinin daha çok vurgulandığı görülüyor.

- Reklam -

Edebiyat ve sosyal bilimler açısından doyurucu bir kaynak oluşturan eserin kapak tanıtımına göz atalım:
Belirli formüllere, basmakalıp kahramanlara ve olaylara dayanan seri üretim popüler vampirin opucugu asigin kaniromanlar, yaygın olarak tüketilmelerine rağmen edebiyat kanonu dışında görülürler. Popüler romana yönelik akademik ilgi de sınırlıdır. Bu noktadan yola çıkan Veli Uğur, Vampirin Öpücüğü, Âşığın Kanı’nda yerli popüler romanlar üzerine genel bir tasnif çalışması yapıyor. Popüler romanın tüm türlerinde bir ilerleme kaydedilen 1980 sonrasına odaklanan Uğur, tasnifini aşk romanları, hidayet romanları, bilimkurgu romanları, polisiyeler, casus romanları, fantastik romanlar, korku romanları, siyasal kurgular ve tarihi romanlar altında yapıyor. Her türü ve türün alt kategorilerini temsilen incelediği eserlerle popüler romanların özelliklerini belirliyor.

- Reklam -

Vampirin Öpücüğü, Âşığın Kanı, popüler romanı bir araştırma alanı olarak kültürel çalışmalardan siyaset bilimine farklı disiplinler içinde değerlendirebilecek araştırmacılar için faydalı bir kaynak.
Altkültür meraklılarından akademik makale hazırlayanlara kadar birçok kesimin dikkatini çeken yapıtı sanal ve fiziksel mağazalardan temin edebilirsiniz. Keyifli okumalar.

Elif Laçin Aytaç

98, İstanbul. Küçükken Harry Potter sayesinde fantastik edebiyata giriş yaptım ve daha sonra hayal gücü içerikli her şey hayatımın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bunun yanısıra animasyonun her türlüsünü, özellikle bilgisayar animasyonunu çok seviyorum. İflah olmaz bir Disney ve Pixar hayranıyım. Boş vakitlerimde Fleet Foxes dinleyip hayal kuruyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

vakif ve imparatorluk ust

Vakıf Serisi’nin Yeni Kitabı “Vakıf ve İmparatorluk” 9 Şubat’ta Raflarda!

akunin ust

Boris Akunin’in “Azazel” ve “Türk Gambiti” Kitapları Raflarda