in

Andy Weir İmzalı “Artemis” Raflardaki Yerini Aldı

“Marslı” adlı romanıyla gönülleri fetheden Andy Weir’in geçtiğimiz yıl çok konuşulan kitabı “Artemis” yerli raflarda yerini aldı. Merak edenler için ön okuması haberimizde!

artemis ust
- Reklam -
- Reklam -

Bilimsel yönüyle muazzam ayrıntılar içerirken kurgusuyla da gerilimi bir an olsun düşürmeyen Marslı, gönüllerimizi fethetmişti. Andy Weir’in o samimi üslubu sayesinde de Mark Watney’le aynı havayı solumuş ve aynı umutlarla umutsuzlukları yaşamıştık. Şimdi ise sıra geçen yılın çok konuşulan romanı Artemis’e geldi.

Artemis, Yunan mitolojisinde Ay Tanrıçası olarak biliniyor. Weir, eserine bu ismi seçerek NASA’nın Apollo (Güneş Tanrısı, Artemis’in ikiz kardeşi) projesine göz kırparken uzun zaman dilimine yayılan bilimsel araştırmaları sonucunda da aynı adla Ay’ın ilk ve tek şehrini kurguluyor. Kitabın adına uygun olarak da baş kahramanımız bir kadın: Jasmine “Jazz” Bashara.

Jazz, Artemis’in pahalı hayat koşullarında küçük ölçekli kaçakçılık yaparak yaşamını idame ettiren biri olarak karşımıza çıkıyor. Reddedemeyeceği bir teklif sunulduğunda ise alacağı mangırların hayaliyle işe el atıyor; fakat kendisini katiller, polisler, sabotajcılar, bilim adamları, iş adamları ve daha nicesinin karışacağı bir komplonun ortasında buluyor. Ve onun hesabına hayatı uğruna canla başla savaşmak düşerken bizlerinkine hareketli ve eğlenceli kurgusuyla ayrıntılı bilimsel ögeler içeren bir eser düşüyor.

- Reklam -

Artemis’in Robert A. Heinlein’ın “Ay Zalim Bir Sevgilidir” romanına da atıfta bulunan tanıtım metni şöyle:

Goodreads okurlarına göre 2017’nin en iyi bilimkurgu romanı.

Artemis – Andy Weir | Arka Kapak Tanıtımı

Son yılların en iyi bilimkurgu romanlarından biri olan Marslı‘nın yazarı Andy Weir’dan yepyeni, soluk soluğa bir kitap!artemis kapak

Jazz Bashara hiçbir zaman kahramanlık peşinde koşmamıştı. Tek isteği zengin olmaktı.

Artemis… Ay’daki tek şehir. Eğer çok zengin değilsen ya da bir turist olarak ziyaret etmiyorsan Ay ve Artemis, tabiri caizse “zalim bir sevgilidir”. Haliyle hayatta kalmak için ufak tefek kaçakçılıklar yapmak pek de beklenmedik bir şey değil. Özellikle de çok borcun varsa ve alın terin bu borçları kapamaya yetmiyorsa.

Ek iş olarak kaçakçılık yapan Jazz’in hayatı da karşısına reddedemeyeceği bir teklif çıkınca tamamen değişir. Küçük birkaçakçı olarak kalkıştığı bu büyük sabotaj boyunu aşacak ve beklediğinin de ötesinde Jazz, tüm Artemis’in kontrolünü ele geçirmeyi ilgilendiren bir komplonun ortasında bulacaktır kendini. Bundan sonra alması gereken risk, işe ilk girdiği zamankinden çok daha büyüktür.

- Reklam -

Andy Weir, Marslı’da gösterdiği mühendislik, bilim ve teknoloji bilgisini Artemis’te de sergileyip yine fazlasıyla gerçekçi bir gelecek öngörüyor.

Artemis Hakkında Ne Dediler?

Marslı’dan sonra isteyebileceğiniz her şey bu kitapta: zekice, eğlenceli, adrenalini yüksek, elinizden düşüremeyeceğiniz bir öykü.” –Ernest Cline, Başlat’ın yazarı.

“Weir imkânsızı başardı – Ay’daki bir şehirde geçen bilimkurgu noir romanıyla Marslı’yı solladı. Bu hayattan daha ne isteyebilirsiniz ki? Gidip okuyun şu kitabı.” –Blake Crouch, Karanlık Madde’nin yazarı.

“Heyecan verici, keskin zekâlı, adrenalin dolu bir macera… senenin en iyi bilimkurgu romanlarından biri.” –Booklist (starred review)

Eserin çevirisi tecrübeli bir isim olan ve öncesinde “Marslı” eserini de çeviren Emre Aygün tarafından yapılmış. Aynı şekilde editörlüğünü de tanıdık bir isim, Alican Saygı Ortanca üstleniyor. 368 sayfalık roman sanal mağazalarda ön siparişi açılmış olmasıyla birlikte 16 Şubat tarihinden itibaren fiziksel raflarda da yerini alacak.


Yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for yafeshan yafeshan dedi ki:

    Sahsen Marsli kadar sevemedim ama oldukca guzel ve orjinal bir hikaye. Oldukca aksiyon yuklu oldugunu da soyleyebilirim. Yazarin diger kitabi gibi bunda da gercekcilige onem verilmis. Ay sehri cok guzel anlatilmis. Ana karakteri o kadar sevdigimi soyleyemem ama.

  2. Avatar for yafeshan yafeshan dedi ki:

    Biraz sahsi sebeplerden. Mars cok daha ilgi cekici benim icin. Ayrica karakter olarak daha yakin gelmisti mark watney. Yoksa hikaye surukleyici. Kitabi bitirmeden birakamadim. Özellikle son bolumleri. Artemis siradan kucuk bir insanin siradan hikayesi. Marslı ise koskoca dünyanın merakla izledigi bir adamin gezegende yalniz kalisinin hikayesi. Belki etkisi daha büyük oldugundandir

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Benliğin Gölgeleri - Sissoylu Serisi 5. Kitap - Brandon Sanderson

Sissoylu Serisi’nin 5. Kitabı “Benliğin Gölgeleri” Raflarda

firefly

Firefly Roman Serisi Olarak Geri Dönüyor!