in

Boris Vian’ın Kara Polisiyesi “Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek” Yeniden Türkçede

Boris Vian imzalı “Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek” kitabı bir kez daha Türkçe raflarında. Kara polisiye türündeki eser, İthaki Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek - Boris Vian
- Reklam -
- Reklam -

Boris Vian tarafından kaleme alınan ancak Vernon Sullivan takma adıyla yayımlanan Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek romanı yeniden Türkçede. Kitabın yeni baskısı bir kez daha İthaki Yayınları tarafından gerçekleştiriliyor.

1920 – 1959 yılları arasında yaşayan Fransız yazar, şair, müzisyen, eleştirmen ve çevirmen Boris Vian; çoğunlukla Günlerin Köpüğü, Mezarlarınıza Tüküreceğim ve Yürek Söken kitapları ve antimilitarist kimliğiyle tanınıyor.

Yazarın Vernon Sullivan takma adıyla yazdığı ve kendisini eserin çevirmeni olarak gösterdiği Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek kitabı, uzun bir aranın ardından yeniden Türkçe raflarında.

- Reklam -

Orijinal adı Et on tuera tous les affreux olan Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek, kendi dilinde ilk defa 1948’de yayımlanmıştı. Eser, Türkçede daha önce 2000’li yılların başında yine İthaki Yayınları tarafından basılmıştı. Kitabın yeni baskısı, yayınevinin Modern dizisi çatısı altında yapıldı.

Roman, girdiği buhranla çirkinlerin varlığını sorgulamaya başlayan Rock Bailey karakterinin kara polisiye ve cazla dolu hikâyesini konu alıyor.

Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek – Boris Vian | Arka Kapak Tanıtımı

Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek - Boris Vian

Otuz dokuz yıllık renkli ve verimli yaşamı boyunca romanlar, şiirler, şarkı sözleri yazan, trompetten ve cazdan vazgeçmeyen, oyunculuk, şarkıcılık, mucitlikten de geri kalmayan ve doğal bir oyunbozan olan Boris Vian’ın meslek hayatında Fransız Standartları Enstitüsü’nü seçmiş olması belki de sanat dünyasının en parlak ironilerinden biridir. Dönemin diğer bazı isimleri gibi doğaçlama yaşayıp eser veren Vian bugün asıl olarak yazar kimliğiyle ve antimilitarist bakış açısıyla tanınıyor.

Yirmi yaşına değin bakir kalmaya ant içip kendini bedenini geliştirmeye vermiş olan Rock Bailey biraz tesadüf biraz da merakla kendini büyük bir sınamanın ortasında bulur. Hızlı kovalamacalar, arzu dolu partnerler ve sıkı dövüşler gibi türlü güzelliklerle bezeli macerası onu çirkinlerin varlığını sorgulamaya götürür.

Yazarın Vernon Sullivan müstearıyla kaleme alıp çevirmen rolüne büründüğü üçüncü roman olan Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek, fazlasıyla Amerikan, fazlasıyla “kara” ve fazlasıyla hareketli, cazla süslenmiş bir polisiye.

- Reklam -

Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek Hakkında Ne Dediler?

“Bu roman, muhtelif esin kaynaklarının melezidir ve bu durum onu bir nevi neşeli, sürükleyici, orijinal ve her düzeyde parodik bir yaratık hâline getirir.” – Gilbert Pestureau

“Bu kitap, uçarılığıyla bizi cezbederken tuhaflığıyla da oldukça eğlendiriyor.” – M. A. Orthofer

Toplamda 200 sayfadan oluşan eserin Türkçe tercümesini, eski baskısında olduğu gibi yine Hakan Tansel üstleniyor. Roman Eylül 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

İthaki’nin Modern dizisi kapsamı altında yayımlanan diğer kitaplarına buradaki bağlantı üzerinden göz atabilirsiniz.

Boris Vian’ın Vernon Sullivan takma adını kullanarak kaleme aldığı diğer eserleri şu şekilde: Mezarlarınıza Tüküreceğim, Bütün Ölülerin Derileri Aynıdır ve Çıtırlar Farkında Değil.

Boris Vian eserleri ve yazarın bir kez daha Türkçeye kazandırılan Ve Bütün Çirkinler Öldürülecek romanı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Daryl dixon dizisi yeni the walking dead spin-off

Daryl Karakterine Odaklanan Yeni The Walking Dead Dizisi Avrupa’da Geçecek

david harbour gran turismo filmi

Stranger Things Yıldızı David Harbour, “Gran Turismo”nun Film Uyarlamasında Yer Alacak