in ,

Venedikli Elçilerin Gözünden Osmanlı’nın Değerlendirildiği “Venedik ve Bâb-ı Âli” Kitabı Yeniden Türkçede

Fransız tarihçi Lucette Valensi imzalı “Venedik ve Bâb-ı Âli” kitabı bir kez daha okurla buluşuyor. Eser, Ketebe Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Venedik ve Bâb-ı Âli - Lucette Valensi
- Reklam -
- Reklam -

Lucette Valensi’nin Venedik ve Bâb-ı Âli adlı eseri Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Kitap, Ketebe Yayınları’nın Tarih dizisi kapsamında okurların beğenisine sunuluyor.

Daha önce Bağlam Yayıncılık tarafından basılan Lucette Valensi’nin Venedik ve Bâb-ı Âli kitabı, yeni bir tercüme ve edisyonla bir kez daha Türkçe raflarında.

1500 ve 1600’lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu’na Venedikli elçilerin gözünden bir bakış atan eser, bu elçiler tarafından yazılmış 40 sefaretnameyi ele alıyor.

- Reklam -

1936 yılında Tunus’ta doğan Fransız tarihçi Lucette Valensi, tarih eğitimini Sorbonne’da tamamlıyor ve ülkesinin önde gelen okullarından Ecole des Hautes Etude en Science Sociales’te öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Valensi; anti-kolonyalizm, Oryantalizm İslam ve Batı konularındaki çalışmalarıyla tanınıyor.

İki ana bölüm altında şekillenen Venedik ve Bâb-ı Âli’nin ilk kısmı Judith, Holopherne, Sarayın Bağrı, Daniel’in Kehaneti ve Koro; ikinci kısım ise “Yeryüzünde Daha Büyük Bir Tiranlık Ne düşünüldü Ne Edildi”, Bâb-ı Âli’de, Saraydan Kız Kaçırma ve Final başlıklarından oluşuyor.

Kitabın çevirisini üstlenen Turgut Arnas, eseri çevirme nedenini Valensi’nin Venedik elçileri anlatımını uyarıcı ve sürükleyici bulması ile açıklıyor.

Venedik ve Bâb-ı Âli – Lucette Valensi | Arka Kapak Tanıtımı

Venedik ve Bâb-ı Âli - Lucette Valensi

“Osmanlı İmparatorluğu konusunda, Venedik’te olsun, başka yerlerde olsun, bütün bir yergi edebiyatı, Büyük Sultan’ın topraklarına inecek Tanrı cezasını önceden haber vererek ya da din değiştirip Hıristiyan dinine geçmelerinin kaçınılmazlığını bildirerek, ‘Türk geliyor’ korkusunu atmaya çalışırdı. Büyükelçi sefaretnameleri ise bambaşka bir ton kullanır. Hiç değişmeyen akılcı bir ciddiyetle gerçekçi ve şimdiyi gözeten bir amaç peşinde yürür: Türk ilerleyişini durdurmak, Venedik’i bulunduğu yerde tutmak.”

- Reklam -

Fransız tarihçi Lucette Valensi, 16. ve 17. yüzyıllarda Avrupa’nın Osmanlı İmparatorluğu’na dair tutumundaki dönüşümü zarif bir şekilde resmederken, Avrupa ufkunda doğan “Doğu despotizmi” kavramının izini sürüyor. Venedik ve Bâb-ı Âli, İslam ve Hıristiyan dünyaları arasındaki çalkantılı ilişkiler tarihinde kritik bir eşiğe odaklanıyor: Kendisine koşulsuz bağlı tebaası ve mükemmel işleyen kurumlarıyla “Büyük Türk”ün imparatorluğu ile onun, denizcilik ve ticarette önemli rollere talip hayranı Venedik’in karşılaşması. Valensi, bu hayranlığın nasıl bir “tirana” karşı duyulan nefrete evrildiğini, Venedik büyükelçilerinin Senato önünde okunan, 1503-1641 yılları arasında Osmanlı üzerine kaleme aldıkları raporlarla ortaya koyuyor.

Vivaldi’nin, Venediklilerin Osmanlılar karşısında 1716’daki ikinci Korfu zaferini kutladığı Juditha triomphans oratoryosu ile ritimlenen kitabında Valensi, okuru, Venedik Meclisi’ndeki bu gösteriye davet ediyor.

Toplamda 128 sayfadan oluşan eserin Fransızca aslından Türkçeye tercümesini Turgut Arnas üstleniyor. Kitabın editör koltuğunu Muhammet Karakaya ve Ahmet Yasin Çomoğlu paylaşıyor. Kapak tasarımı Harun Tan imzasını taşıyan çalışma Mart 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı. Yayın evinin Tarih dizisi, Taha Kılınç tarafından yayıma hazırlanıyor.

Lucette Valensi’nin Venedik ve Bâb-ı Âli kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


Bizleri Google News aracılığıyla da takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

You 5. Sezon Final

Netflix’in Suç ve Drama Dizisi “You” 5. Sezon ile Final Yapacak

Nineteen Steps: Millie Bobby Brown'ın İlk Romanı Çıkıyor

Stranger Things’in Yıldızı Millie Bobby Brown Roman Yazdı: “Nineteen Steps”