in ,

Ölü Dillerin Efendisi Veysel Donbaz ile Tanışma Zamanı

Ölü Dillerin Efendisi Sümerolog Veysel Donbaz ile tanışma zamanı. Sümerce, Akadca, Asurca, Babilce ve Hititçe dillerini bilen Donbaz, ülkemizin kültür tarihi açısından unutulmaz isimlerinden.

Ölü Dillerin Efendisi Veysel Donbaz
- Reklam -
- Reklam -

Ölü dillerin efendisi olarak anılan Veysel Donbaz, Deutsche Welle Türkçe’nin YouTube kanalında “Türkiye’nin Değerleri” programına konuk oldu. Sümerce, Akadca, Asurca, Babilce ve Hititçe gibi dillere hakimiyeti ile bilinen Donbaz’ın yaşam öyküsü ilgiyle dinlenmeyi hak ediyor.

Ülkemizdeki Sümerologlar arasında, 10 binden fazla tablet inceleme şansı bulmasıyla da ayrı bir yerde bulunan Veysel Donbaz, “Müzede çalışmış olmaktan gelen imkanla, hemen hemen okuyamadığım, bilemediğim bir şey yok,” sözlerini kullanıyor.

1939 senesinde dünyaya gelen Donbaz, eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin Sümeroloji bölümünde tamamlıyor. Donbaz, üniversitede bölümün tek öğrencisi olarak adından söz ettiriyor.

- Reklam -

Ölü Dillerin Efendisi Veysel Donbaz

Uzmanlığını 1962 ve 1968 seneleri arasında İstanbul Arkeoloji Müzeleri bünyesinde yer alan Eski Şark Eserleri Müzesi’nin tablet arşivinde tamamladı. 1972 yılında bölüm şefi, 1978’de ise başuzman olma başarısını gösterdi. Ardından 2004 yılına dek, emekli olana kadar çalışmalarını sürdürdü. Şimdilerde İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilenen 22 Boğazköy tabletinin, 1987 senesinde Almanya’dan Türkiye’ye getirilmesinde etkin rol oynadı. 2.500’den fazla tableti yayınladı.

- Reklam -

Gılgamış destanından çivi yazısına insanlık tarihine yolculuğa çağıran söyleşiyi hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Ölü Dillerin Efendisi Veysel Donbaz Söyleşisi

YouTube video

Sümer mitolojisi, tarihi eserler, arkeolojik çalışmalar, müze günleri ve çok daha fazlasını içeren söyleşi Deutsche Welle Türkçe’nin YouTube kanalında yayınlandı.

İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin tablet arşivinde 43 yıl şef olarak görev yapan Sümerolog Veysel Donbaz’ın yaşamı ve çalışmaları hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Disenchantment 3. Sezon Netflix

Disenchantment 3. Sezon Bölümleri Netflix’te Yayında

For All Mankind 2. Sezon Fragman

For All Mankind 2. Sezon Fragmanı: Uzay Yarışı Devam Ediyor