in

“Viking Masaları” Uzun Bir Aranın Ardından Yeniden Bizlerle

İlk kez 1902 yılında derlenen “Viking Masalları” uzun bir aranın ardından Karakarga Yayınları aracılığıyla yeniden raflarda.

viking masallari ust
- Reklam -
- Reklam -

Vikingler günümüze dek pek çok fantastik esere kaynaklık eden bir toplum olmuştur. Çok tanrılı, pagan bir inanışa sahip olan bu millet bulundukları coğrafyaları etkileyip onlardan da etkilenerek, pek çok mitolojiyi beslemiştir. Savaş, ticaret, denizcilik gibi toplumsal etkileşim gerektiren birçok konuda ustalıklarıyla ünlü olan Vikinglerin dünya üzerindeki varlığına dair arkeolojik ve etimolojik araştırmalar M.Ö. 7000’lere kadar uzanmaktadır. Balkanların önemli bir kısmı ve Batı Trakya da dahil olmak üzere uzun bir zaman boyunca geniş bir alanda etkinliğini sürdürmüş olan bu ırk, bugünkü Danimarka, İsveç ve Norveç’te yaşayan halkların ataları olarak anılır. Her topluluğun bir yaşayış ve dünyayı anlamlandırma biçimi olduğu gibi Vikinglerin anlam dünyası da kendilerine özgü mitolojik öğeler taşımaktadır.

İşte şimdi de elimizde Vikinglerin o kendilerine has kültürlerine ve halk masallarına yakından tanık olabileceğimiz, oldukça kıymetli bir derleme var: Viking Masalları. Kitap ilk kez 1902 yılında, Jannie Hall adlı ünlü bir tarihçi tarafından derlenmiş. Karakarga Yayınları tarafından basılan eserin arka kapak yazısı şöyle:
viking masallariSakin, sessiz ve soğuk kış aylarında İzlanda insanlarının ellerinde hep bir uğraş olurdu. Bu uğraşlar sayesinde düşünür, konuşur, çocuklarına savaşçı atalarının masallarını anlatırlardı. Buz denizinin üstünde ve kuzey ışıklarının altında…

Buz ülke, yeşil ülke, üzüm ülkesi… İzlanda’da, Norveç’te, o toprakları yuva haline getiren kahraman Vikingler, hâlâ minnetle ve hayranlıkla anılıyor. Bir zamanlar ozanların arp çalarak anlattığı, okuryazarlığın artmasıyla parşömen yüzü görmüş masallar, Valhalla’ya kavuşmak için görkemli yaralar almaya çalışan o kahramanlardan bahsediyor.

- Reklam -
- Reklam -

Burada da Viking gemileri, Norveç’ten Batı denizinin ötesine doğru buz dağlarının arasından geçerek yüzüyor. Thor aşkına!
İskandinav mitolojisindeki tanrılarla rahatlıkla ilişki kurulabilen Viking kahramanlarının masalları, yine Jennie Hall’ın derlediği şekliyle daha önce Nisan Benzergil’in çevirisiyle İlya Yayınevi tarafından da basılmıştı. Ancak baskısı uzun zamandır bulunmuyordu. Şimdiyse farklı toprakların kültürel ürünlerini taşıyan masalları bir araya getirip okurlara sunmaya soyunan Karakarga Yayınları tarafından tekrar yayımlanıyor. Çevirisi Servin Sarıyer’e ait olan yeni edisyon raflarda yerini aldı. İyi okumalar!

Seray Soysal

Okumayı ve yazmayı öğrendiğimden beri bir şeyler yazıyorum. Daha çok da okuyorum. Sosyoloji okuduğum için inceleme alanım bu dünyanın insanları olsa da ilgi alanım başka dünyalar olduğu için artık MSGSÜ Felsefe Bölümü'nde yüksek lisans öğrencisiyim. Bir Bellatrix, Auri kadar olmasa da ben de pek buralardan sayılmam zaten.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

man in the high castle

The Man In The High Castle’ın 3. Sezon Çıkış Tarihi Açıklandı

Turan Dağlı - Röportaj - Küçük General

Turan Dağlı: “Ben de Kendi Biçim Savaşlarımı Veriyorum”