in ,

Vladimir Nabokov’un “Superman” Şiiri İlk Defa Ortaya Çıktı

Vladimir Nabokov tarafından yazılan 1942 tarihli Superman şiiri ilk defa ortaya çıktı. New Yorker’ın reddettiği eser yıllar sonra okurla buluşuyor.

Vladimir Nabokov Superman Şiiri
- Reklam -
- Reklam -

Lolita’nın yazarı Vladimir Nabokov imzalı The Man of To-morrow’s Lament adlı şiir ilk defa ortaya çıktı. 1942 tarihli eser New Yorker dergisi tarafından reddedilmişti. Şiirin konusu ise çizgi roman kahramanı Superman idi.

Vladimir Nabokov’un Süpermen’in perspektifinden yazdığı şiir ilk kez yayımlandı. Şiirde Superman sevgilisi Lois Lane ile çocuk yapamayacakları için acısını dile getiriyor.

Eser Time’s Literary Supplement dergisinde yayımlandı. Şiirde, oğlunun çok sevdiği Çelik Adam parkta Lois’le beraber yürüyor. Süpermen âşık olmasına rağmen sevgilisiyle evlenememesine de üzülüyor. Basitçe, “aşk patlaması” sevgilisini öldürebilir. Bu gerçekleşse bile, dünyaya ne tür bir canavar getireceğini bilemez.

- Reklam -

Vladimir Nabokov, Superman Şiiri

1940 ve 1943 seneleri arasında ABD’ye yeni gelen şair, geçimini sağlayabilmek için birçok gazetede, dergide kısa hikâyeler, makaleler, haberler yazdı. Puşkin ve Khodasevich gibi Rus devlerini İngilizceye çevirdi.

Nabokov, Superman şiirini bunu 1942’de New Yorker’ın şiir editörüne gönderdi. Daha Fransa’dan ABD’ye kaçalı birkaç sene olmuştu. Yeni bir dile alışmakta ve kullanmakta zorluk çekiyordu. Editörden hizmetinin karşılığı ücret istedi ve bunun Rus geçmişine ve taze acılarına yeterli gelecek kadar olmasını belirtti. Editörden şiirsel bir istekte bulunmuştu.

Vladimir Nabokov İmzalı Superman Şiiri Ortaya Çıkmak için Neredeyse 80 Yıl Bekledi

13 sene sonra Lolita’yı yayımlayacak olan yazarı dergi reddetti. Editör Charles Pearce okurlarının şiiri anlayamayabileceğini, şiirin gövde kısmında sorunlar olduğunu söyledi.

Rus bilimci Andrei Babikov şu sözleri ifade etti:

“New Yorker editörü Charles, Süpermen hakkında yazılmış ilk şiiri reddettiğinde şiirin hiçbir yerde yayımlanmayacağını hayal etmemişti. Bu yazarın gelecekte dünyanın en çok okunan yazarlarından birisi olacağını da öngöremedi. 1942’de reddettiği bu şiir, yazarın yaratıcı geçmişinde bir eksik olarak kaldı.”

- Reklam -

Vladimir Nabokov Superman No 16

Şiirin kaynağı ise “Superman No: 16çizgi romanı. Clark Kent ve Lois Lane parkta yürüyorlar ve Süpermen heykelini izliyorlar. Şiirin sonundaki cümle bile birebir çizgi romanın kapağından alınmış. Lois, “Ah Clark, muhteşem değil mi?!” diye hayranlığını dile getiriyor.

“Çizimlerdeki sarı gökyüzü de Nabokov’a ilham olmuş. Şanssız süper kahramanın yetersizliğini dile getirmiş. ‘Nereye uçarsam uçayım, / Kırmızı pelerinim, mavi çorabımla, sarı gökyüzü boyunca, / Heyecan hissetmiyorum.’”

Babikov şiiri Yale Üniversitesi Beinecke Rare Book and Manuscript Library arşivlerinde buldu.

“Nabokov’un 80 senelik şiiri bir dosyanın içinde öylece duruyordu. Sonunda Süpermen’in kendisi gibi gün ışığına kendini çıkardı.”

Şimdilerde klasik sayılan eserleriyle tanıdığımız Vladimir Nabokov’un bir Superman şiiri yazmış olmasına dair görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The GuardianTime’s Literary Supplement

Fehim Nadirli

Mimarım. İTÜ mezunuyum. "Salgın" isimli bilimkurgu kitabım 2020’de yayımlandı. "Yazarlar ve Kitaplar" podcast'ini hazırlıyorum. Roman yazmakla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yeni Star Trek Filmi

2023 Yılında Çıkacak İsimsiz Bir Star Trek Filmi Duyuruldu

Douglas Adams Kişisel Notları Kitap

Otostopçu’nun Galaksi Rehberi’nin Yazarı Douglas Adams’ın Kişisel Notları Kitap Oluyor