in

Rita Mae Brown’ın Farklı Olmayı ve Bunu Sevmeyi Anlatan Romanı “Yakut Orman” 48 Yıl Sonra Türkçede

Rita Mae Brown imzalı Yakut Orman 48 yıl sonra ilk defa Türkçede. Umami Kitap, feminist edebiyatın önemli bir örneğiyle yayın hayatına başlıyor.

Yakut Orman - Rita Mae Brown
- Reklam -
- Reklam -

Rita Mae Brown tarafından kaleme alınan Yakut Orman yayımlandıktan 48 yıl sonra Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eseri dilimize, yayın hayatına yeni başlayan Umami Kitap kazandırıyor.

Umami Kitap yayıncılık serüvenine Amerikalı feminist yazar Rita Mae Brown imzalı Yakut Orman romanı ile başlıyor.

Tarihsel anlamda kuir ve feminist edebiyatta önemli noktalarda duran yazarları dilimize kazandırmayı hedefleyen Umami Kitap, BantMag’e verdiği söyleşideTürkçeye kitabı çevrilmemiş ‘yeni’ yazarlara” öncelik vereceklerini de belirtiyor.

- Reklam -

1944 yılında ABD’de dünyaya gelen Rita Mae Brown, 1962’de burslu olarak Florida Üniversitesi’ne başladı. 1964 baharında üniversitenin yöneticileri, Brown’ı toplum hareketlerine katıldığı için ihraç etti. Otostopla New York’a giden Brown, New York Üniversitesi’nden Klasikler ve İngilizce diplomaları aldı. 1968’de New York Görsel Sanatlar Okulu’ndan sinematografi sertifikası aldı. 1976’da Union Institute & University’de edebiyat üzerine ve Institute for Policy Studies’te siyaset bilimi üzerine doktora yaptı.

1982’de slasher türünün bir paradosini yapan The Slumber Party Massacre adlı filmin senaryosunu kaleme aldı. Otobiyografik öğeler taşıyan Rubyfruit Jungle 1973’te yayımlandı. Dönemine göre sıra dışı sayılabilecek LGBTİ+ temalara yer veren eser çokça tartışma yarattı.

Rita Mae Brown 2015’te Lambda Literary Awards’ta yaşam boyu başarı ödülüne layık görüldü. Brown, günümüzde feminist edebiyatın yaşayan önemli kalemleri arasında gösteriliyor.

Yakut Orman – Rita Mae Brown | Arka Kapak Tanıtımı

Yakut Orman - Rita Mae Brown

- Reklam -

Yalnızca yazarı Rita Mae Brown’ın kariyerinin değil Amerikan Edebiyatının da dönüm noktalarından biri olan Yakut Orman (Rubyfruit Jungle, 1973) tam kırk sekiz yıl sonra Türkçede.

Rita Mae Brown’ın cesur ve akıcı üslubuyla hayat bulan Yakut Orman, Molly Bolt’un çocukluğuyla başlayıp genç bir kadın olarak kendini ve dünyadaki yerini bulmasına uzanan bir büyüme hikâyesi. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca okura ulaşan Yakut Orman’ı en iyi 1980 yılındaki kapağında yer alan bir not tanımlıyor: Farklı olmaya ve bunu sevmeye dair bir roman.

Toplamda 224 sayfadan oluşan eserin Türkçe çevirisini Dılşa Ritsa Eşli üstleniyor. Kitabı yayıma hazırlayanlar Seçil Epik, Bike Su Öner ve Büşra Mutlu. Sayfa düzeni Volkan Şenozan’a, kapak tasarımı ise Şafak Şule Kemancı’ya ait. Yakut Orman Eylül 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Umami Kitap’a hoş geldiniz diyoruz! Eserin çevirmeni Dılşa Ritsa Eşli’nin tercüme macerasına buradan ulaşabilirsiniz.

Yakut Orman ve Rita Mae Brown hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

dave eggers amazon the every

Dave Eggers Amazon’a Karşı Mücadelesine Devam Ediyor: Ünlü Yazar, Yeni Kitabına Kısıtlama Getirdi

Kristen Stewart Steven Yeun Bilimkurgu Filmi

Kristen Stewart ve Steven Yeun Bir Bilimkurgu Filminde Buluşacak