Zeynep Kaçar yeni romanı Yalnız ile okurun karşısına çıkıyor. Eser, Doğan Kitap etiketiyle raflardaki yerini alıyor.
Romancı ve oyun yazarı kimliği ile tanınan Zeynep Kaçar, 1972 yılında dünyaya geldi. 1995 yılında MSM Tiyatro, 1999’da ise İstanbul Üniversitesi Dramaturji bölümünden mezun oldu. Aşk İhanet Yalnızlık Vesaire, Krem Karamel, Bavullar, Bu Bir Oyun Değil ve Dış Ses gibi oyunlar kaleme aldı. Toplu Oyunları Mitos Boyut Yayınları imzasıyla basıldı. Yazdığı oyunlar Şehir ve Devlet Tiyatroları’nda sahnelendi.
Oyunlarıyla Ankara Sanat Kurumu Övgüye Değer Oyun Yazarı, Dil Derneği Kerim Avşar En İyi Oyun ve Ekin Yazın Dostları Yılın Oyun Yazarı gibi ödüllere layık görüldü. Yazıları Radikal ve Varlık gibi mecralarda yayımlandı.
Yazarın ilk romanı Kabuk 2017 yılında yayımlandı. Zeynep Kaçar, 4 yıllık aranın ardından “Yalnız” adlı romanı ile yeniden okurun karşısına çıktı.
Yalnız – Zeynep Kaçar | Arka Kapak Tanıtımı
Feray şarkılar söyleyen, hayaller kuran, âşık olunca ayakları yerden kesilen genç bir kadın; herkes gibi. Kötülüklerin sadece başkalarının başına geleceğine inanıyor ama yanılıyor. Çünkü gerçek hayatın masallarla ilgisi yok; sevdiği adamı sadece bir öpücük kurbağaya çevirmiyor, gezdiği cadde geceyarısı balkabağına dönüşmüyor, yaşadığı ülke bir anda uykuya dalmıyor. Her şey yavaş yavaş ve alıştırarak dönüşüyor, değişiyor. Feray’ın kontrolünü ne zaman kaybettiğini ve etrafında olup biteni anlayıp “Dur!” demesi yıllarını alıyor.
Zeynep Kaçar bir kadınla bir ülkenin aslında ne kadar benzediğini gösteriyor. Kimliğinden koparılıp görülmez olan bir kadının kendini bulma, görme ve gösterme çabasının romanı Yalnız.
“Bir ev hayvanıydım. Perdenin kıvrımıydım. Halının püskülü, banyonun sabunu, en çok mutfağın çaydanlığıydım. Hep senin bir şeyindim ben, hangi odadaysam, o odanın süsüydüm. Öldüğünde ardından hikâyesi anlatılmayacak, adı anılmayacak, sesi duyulmayacaktım. Bir ev hayvanıydım. Senin hayvanın. Şahsi malın. Ne yapsan canım acımazdı benim, türlü türlü numaralarım vardı. Havada uçabilen, suda yüzebilen, halıda sürünebilendim.”
216 sayfadan oluşan Yalnız’ın editörlüğü Aslı Güneş’e ait. Kitap, Mart 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.
Peki siz yazarın önceki romanı Kabuk’u okumuş muydunuz? Yalnız hakkındaki görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Çılgın Bediş’in Ayşegül’ü. Hatırlayanlar burda mı
Kabuk şahane bir kitap, kurgusu, dili muazzam. Bilinç akışı tekniğinin şahane sunumları var bu güzel kitapta. Kuvvetle tavsiye ederim.
Yalnızı da listeme aldım, en kısa zamandan okuyacağım.