in ,

Apple Books’un Yapay Zekâ Destekli Sesli Kitap Anlatımı, Sektör Paydaşlarını İkiye Böldü

Yapay zekâ sesli kitap sektörüne adım atıyor. Apple Books, eserlerini sesli kitaba dönüştüremeyen yazarları destekleyecek yeni programını tanıttı.

Yapay Zekâ Destekli Sesli Kitap - Apple Books
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zekâ sesli kitap sektörü ile buluşuyor. Apple Books, YZ tarafından seslendirilen kitap kataloğunu yayına aldı.

Yapay zekâ son dönemlerde özellikle görsel ve metin odaklı birçok çalışmada ön plana çıkıyor. Midjourney ve DALL-E gibi kelimeleri görüntüye çeviren botların yanı sıra; son güncellemesini Kasım 2022’de alan ChatGPT de OpenAL teknolojisinde önemli bir adım oldu.

İllüstrasyon tarafında işin etik boyutu tartışmaya açılırken Apple’dan kamuoyunu ikiye bölecek yeni bir hamle daha geldi. Teknoloji devi, dijital kütüphanesindeki kitaplar için yapay zekâ destekli seslendirme özelliğini kullanıma sundu.

- Reklam -

e-Kitap teknolojisine kıyasla sesli kitap, son yıllarda ciddi bir atılım içerisinde. Spotify gibi büyük şirketler de bu işe adım atarken abonelik sistemli pek çok sesli kitap platformu da ciddi yatırımlar aldı.

Yapay Zekâ Destekli Sesli Kitap Anlatımı - Apple Books

Apple Books ise sesli kitaplardan “seslendiren” sanatçıyı aradan çıkartarak maliyetleri düşürebilecek yeni bir proje peşinde. Hızla büyüyen sesli kitap pazarını alt üst edebileceği öne sürülen bu hamlenin, rekabete aykırı bulunma ihtimali de gündemde.

Yapay Zekâ Destekli Sesli Kitap Projesinin 20222’de Başlaması Planlanıyordu

Geçen yıl sesli kitap sektöründe satışlar %25 oranında arttı ve 1.5 milyar dolardan fazla gelir getirdi. Apple da bu pastadan payını almak için uzun süredir hamle yapmaya hazırlanıyordu. Teknoloji devi ilk planlara göre Kasım 2022’de bu sistemi yayına almak niyetindeydi.

Ancak Meta’daki işten çıkarmalar ve Elon Musk’ın Twitter’ı devralma sürecinde yaşanan süreç, teknoloji sektörünün üzerinde geniş çaplı bir kara bulut oluşturdu.

The Guardian’a açıklamalarda bulunan yayıncılar, yazarlar ve edebiyat ajanları; stratejinin başarılı olması durumunda sesli kitap pazarında önemli bir değişimin yaşanabileceğini ifade etti. Ancak işin sanatsal boyutuna zarar verildiği gerekçesiyle projeye karşı çıkanlar da vardı.

“Şirketler sesli kitap pazarını ve orada kazanılabilecek parayı görüp içerik yapmak istiyorlar. Ama tüm bildikleri bu. Müşterinin dinlemek istediği şey ise farklı. Onlar anlatım şekli ve hikâye anlatıcılığına çok fazla değer veriyor.”

- Reklam -

Apple Books, Sesli Kitap Üretimini “Kolay” Bir Hâle Getiriyor

Apple, üretim maliyetini düşürerek sesli kitap yayımlama imkânı olmayan yayıncı ve yazarlara yardımcı olmayı hedeflediğini öne sürüyor.

Şimdilik projeye katılabilecek eserlerin öncelikle Apple Books’ta bulunması gerekiyor. Diğer şartlar ise yazarın sesli kitap hakkını elinde tutmasından ve eserin İngilizce yazılmış olmasından geçiyor.

Yapay Zekâ Destekli Sesli Kitap Anlatımı - Apple Books

Yazarın şartları sağlaması durumunda yazar kitabına uygun bir ses seçiyor. Ardından bir kapak görseli yüklüyor ve içeriğin açıklamasını giriyor. Bu işlemlerin ardından sesli kitap yayına alınabiliyor.

Apple tarafından paylaşılan örneklere buradaki bağlantıya tıklayarak göz atabilirsiniz.

Siz yapay zekâ destekli bir sesli kitap fikrine nasıl bakıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Assassin's Creed Dizi Uyarlamasında Kritik Ayrılık

Netflix’in “Assassin’s Creed” Dizisinde Sürpriz Ayrılık: Proje Sorumlusu Çekimler Başlamadan Yapıma Veda Etti

Tudorların Karanlık Tarihi - Judith John | Haftanın Kitabı #254

Tudorların Karanlık Tarihi – Judith John | Haftanın Kitabı #254