in

Yazma Üzerine Sohbetler: Ursula K. Le Guin Söyleşileri Bir Arada

Edebiyatın usta kalemi Ursula K. Le Guin ile gerçekleştirilmiş söyleşiler Yazma Üzerine Sohbetler kitabında bir araya getirildi.

Yazma Üzerine Sohbetler - Ursula K. Le Guin
- Reklam -
- Reklam -

Başta bilimkurgu olmak üzere pek çok türde eserler kaleme almış usta yazar Ursula K. Le Guin yeni bir eseriyle bizlerle. Yazarla yapılan söyleşilerden oluşan “Yazma Üzerine SohbetlerMetis Yayınları etiketiyle dilimize kazandırıldı.

Başarılı yazarların yalnızca kendi kitapları değil, onlarla yapılan sohbetler de ayrı bir değer taşıyor. Ursula K. Le Guin de o isimlerden birisi.

Orijinal adı Conversations on Writing olan eser ilk olarak 2018 yılında ana dilinde yayımlanmış; kurgu dışı kategorisinde Locus Award’ı kucaklarken Hugo Award’a ise aday gösterilmişti.

- Reklam -

Ursula K. Le Guin ile yapılan üç farklı sohbeti bir araya getiren kitap yazmanın zorluklarını ve kazanımlarını, inceliklerini, önemli noktalarını odağına alıyor. Yazma zanaatı üzerine merak edilen pek çok tekniğin gündeme geldiği eserde söyleşiler David Naimon tarafından gerçekleştiriliyor.

Yazma Üzerine Sohbetler – Ursula K. Le Guin | Arka Kapak Tanıtımı

Kurmaca, şiir ve kurmacadışına odaklanan üç ayrı söyleşiden oluşan bu sohbetlerde, yazmanın zorluk ve ödüllerini, inceliklerini ve püf noktalarını tartışıyor Ursula K. Le Guin. Bunu yaparken de, hem yazar olarak birikiminden hem de “yaşanan bilgelik” haline gelmiş tecrübelerinden bekleneceği üzere pek çok konuya değiniyor. Yazma zanaatının teknik detaylarından dilin ahlaki meseleleri yansıtma ve kullanma biçimlerine, yazının ritminden şiirin müziğine, yayıncılık piyasasından kadın yazarların edebi kanondan dışlanmasına, “öteki”nin perspektifinden yazmaktan siyaset, bilim ve doğaya uzanan geniş bir yelpaze bu.

- Reklam -

“İyi bir söyleşinin hiç bitmemesini istersiniz,” diyor Le Guin. Nitekim yazarın kendi eserlerinin yanı sıra, etkilendiği ve ilham aldığı bazı eserlerden alınan pasajlarla da zenginleştirilmiş olan bu sohbetlerin tadı okurun damağında kalıyor. Hayranlarına Le Guin’i daha iyi tanıma fırsatı sunan bu kitabın, yazarı henüz tanımayanlar için de güzel bir tanışma vesilesi olacağını umuyoruz.
Yazma Üzerine Sohbetler - Ursula K. Le Guin

Özde Duygu Gürkan’ın çevirisini üstlendiği eserin editörlüğü Müge Gürsoy Sökmen tarafından gerçekleştirilmiş. 128 sayfalık kitap Haziran 2020 tarihi itibarıyla raflarda olmaya başlıyor.

Mülksüzler, Karanlığın Sol Eli ve Yerdeniz Serisi gibi eserlerle edebiyat dünyasında unutulmayacak bir iz bırakan Le Guin Ocak 2018 tarihinde aramızdan ayrılmıştı.

Peki siz Yazma Üzerine Sohbetler kitabı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yazara ve esere dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Ursula K. Le Guin’in Oğlundan Onun Anısına

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mars Şehri Dubai Koloni

Mars Şehri Projesi Dubai Çöllerinde Hayata Geçiyor

2020 En İyi Dizisi - The Last Dance

Collider Açıkladı: 2020’nin En İyi 30 Dizisi