in

Yer Açın! Yer Açın! – Harry Harrison’ın Gelecek Tasviri Yıllar Sonra Yeniden Raflarda

Yer Açın! Yer Açın! raflarda. Harry Harrison’ın nüfus artışı sonrası yaşanacakları öngördüğü bilimkurgusu, İthaki Yayınları etiketiyle çıktı.

yer acin yer acin harry harrison kapak
- Reklam -
- Reklam -

Yer Açın! Yer Açın!, İthaki Bilimkurgu Klasikleri ile yıllar sonra yeniden raflarda. Bilimkurgu edebiyatının altın çağı olarak bilinen dönemde yazdıkları ile adından söz ettiren Harry Harrison imzalı kitap, aşırı nüfus artışı sonrasında yaşanan kıtlık ve küresel ısınma gibi sorunları yıllar öncesinden ele alıyor.

Dilimize ilk defa 1996 yılında Metis Bilimkurgu Serisi kapsamında çevrilen Make Room! Make Room!, Harrison’ın nüfus artışı sonrasında dünya kaynaklarının tükeneceği bir distopik dünya tasviri çiziyor.

1925 doğumlu Harrison, özellikle Paslanmaz Çelik Sıçan adlı serisi ile tanınan bir yazar. 1961’de kitap olarak yayımlanan ilk roman, dokuz devam kitabıyla bilimkurgu türündeki en uzun ömürlü serilerden biri haline geldi. Deathworld ve Eden gibi serilerle de adını duyuran isim, bilimkurgunun sivri dilli yazarlarından birisi olarak tanınıyor.

- Reklam -

Orijinal dilinde 1966 yılında yayımlanan Yer Açın! Yer Açın!, daha sonra 1977 yılında vizyona giren Soylent Green (Açlık) adında bir filme de uyarlandı.

Yer Açın! Yer Açın! – Harry Harrison | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Yer Açın! Yer Açın! - Harry Harrison

“BAK, BUGÜN BERBAT BİR DÜNYADA YAŞIYORUZ VE SIKINTILARIMIZIN TEK BİR SEBEBİ VAR: ÇOK FAZLA İNSAN.”

Harry Harrison, bilimkurgunun altın çağını yaratan isimlerden biri, hatta türün maceracı tarafını en faydalı şekilde kullanan ve derdini anlatmaktan taviz vermeyen en sivri dilli yazarı. Yer Açın! Yer Açın! ise, aşırı nüfus artışını konu edinen ilk eser, bugünün en büyük sorunları olan kaynak kıtlığı ve küresel ısınmayı da tahmin eden bir distopya.

Yıl 1999. Dünyanın nüfusu yedi milyarı aşkın. Yalnızca New York’ta otuz beş milyon insan yaşıyor. Yaz ayları aşırı sıcakken kış ayları her sene daha sert.
Su ve yiyecek kıtlığı hiç olmadığı kadar fazla. Yağmacılık, hırsızlık, cinayet gündelik hayatın bir parçası.

Polis zoru ve hükümet baskısıyla ayakta kalan New York’ta, yeraltı dünyasının önemli bir figürü ve üst tabakanın bir üyesi olan Mike O’Brien, evine giren bir hırsız tarafından öldürülünce dedektif Andy Rusch bu davaya atanır.

Andy bir yandan kalabalığın yuttuğu katilin peşinden nafile koşarken bir yandan da şehirde başlayan kıtlık isyanlarıyla ve her geçen gün zıvanadan çıkan şiddet eylemleriyle mücadele etmeye çalışacaktır.

- Reklam -

Yer Açın! Yer Açın!, yakın geleceğin boğucu bir tablosu.

Yer Açın! Yer Açın! Hakkında Ne Dediler?

“Usta işi bir eser. Nüfus fazlalığına dair en önemli romanlardan biri.” – Brian Aldiss

“Harry Harrison’ın kitapları her zaman büyük bir keyif kaynağıdır.” George R.R. Martin

256 sayfadan oluşan kitabın çevirmenliğini İrma Dolanoğlu-Çimen, yayıma hazırlığını Hamdi Cemre Avcılar, kapak tasarımını ise Hamdi Akçay üstleniyor. Eser Temmuz 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almış durumda.

Kitap İthaki Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri dizisinin 67. üyesi oldu. Serideki diğer kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.

Sizler Yer Açın! Yer Açın!’ı daha önceden okuma fırsatı buldunuz mu? Yazarın bu kitabının konusunu nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Hamdi Akçay kötü kapak çizmeye devam ediyor. Renk de kötü bir tercih bence.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Willy Wonka Ekibi Timothée Chalamet

Orijinal Willy Wonka Ekibi, Timothée Chalamet Hakkındaki Düşüncelerini Paylaştı

Jujutsu Kaisen: Hayranların En Çok Sevdiği 10 Karakter

Jujutsu Kaisen: Anime Hayranlarınca En Sevilen 10 Karakter