in

Emrah Ece, Türk Dünyasından Masalların İzini “Yer – Su Hikâyeleri” ile Sürüyor

Emrah Ece, Türk dünyasının dört bir yanındaki masalları “Yer – Su Hikâyeleri” kitabında bir araya getiriyor. Eser, Ötüken Neşriyat tarafından yayımlanıyor.

Yer - Su Hikâyeleri - Emrah Ece
- Reklam -

Emrah Ece yeni kitabı Yer – Su Hikâyeleri ile raflardaki yerini alıyor. Eser, Ötüken Neşriyat etiketiyle yayımlanıyor.

1984 İstanbul doğumlu Emrah Ece, öyküleri ve Türk mitolojisi hakkındaki yazılarıyla tanınıyor. Ayarsız ve Hür dergilerinde metinleri yayımlanan yazar, 2020 yılında Bozkır Hikâyeleri ile okurların karşısına çıkmıştı.

Ece şimdi de rotasını bozkırdan Sibirya, Deşt-i Kıpçak ve Türkistan sahasına çeviriyor. Türk dünyasının dört bir yanından hem tanıdık hem de yepyeni anlatmalar içeren kitabın alt başlıkları şu şekilde sıralanıyor: Altay, Başkurt, Çukçi, Hakas, Kazak, Kırgız, Kurgu, Nogay, Saha Yakut, Tatar, Tuva ve Uygur.

- Reklam -

Emrah Ece, kitabının önsözünde Türk boylarına ait anlatmalara ve kendi yazın planlarına dair şu ifadeleri kullanıyor:

“Türk boylarına ait hikâyelerin birçoğunun aslında birbirini tamamlayan şekilde olduğunu ve eksik bölümlerin diğerlerinden tamamlanabileceğini görüyorum. Mit yıkımına uğramış eski mitler toparlanırsa unutulmuş destanlar ortaya çıkabilir. Kalevala da böyle doğmuştu.

“Birbirini yapboz gibi tamamlayan hikâyeler birbirinden çok uzaktaki Türk boylarında bile farklı varyantlarla yaşıyor, hatta Cermen masallarıyla bile çok fazla benzeşiyor. Bir gün oturup o kahramanın hikâyesini uzun uzun yazacağım ve tüm macerayı tek hikâyede toplayacağım.”

Yer – Su Hikâyeleri – Emrah Ece | Arka Kapak Tanıtımı

Yer - Su Hikâyeleri - Emrah Ece

Bozkırda, çölde, yüce dağlarda, taygada, göllerde veya kutsal ormanlarda… Tüm hikâyeler hayat içindir, hayatla ilgilidir ve hayattan gelir. Görünmez kanatlı tulpar atların sırtında Türkistan’ın bozkırlarını veya çöllerini, Sibirya’nın tayga ormanlarını veya dağlarını aşan kahramanların hikâyeleri hep Türk boylarının hayatta nasıl kaldığının ve kalacağının macerasını anlatır.

- Reklam -

Bu anlatmalarda doğa bir arka plan değil, büyülü ve kutsal mekânın ta kendisidir. Türk boylarının kahramanları doğaya hem uyum sağlar hem de onunla mücadele eder. Yüce dağların karşısındaki uçsuz bucaksız diyarlarda, göğün direği bir yıkılsa üstten gök basacak gibi alabildiğine güçlü yerlerde; suya, toprağa ve dahi tüm varlığa dair hikâyeler anlatılır, örnek olsun diye, bilgi olsun diye, eğlence olsun diye… Her bir anlatmada Oğuz Kağan’ı, Köroğlu’nu, Türk dünyasının diğer tüm kahramanlarını görürüz. Her biri hem yüce olana hem de yanı başımızdaki insana dairdir. Doğaya dairdir. Bu hikâyeler insanı, doğayı, dünü, bugünü, yarını, hülasa tüm var ve yokları içinde taşır. Bir vardır, bir yoktur bazen.

İşte günümüzün kalem ustalarından biri de bu kitabın sahibi Emrah Ece’dir. Emrah Ece, Türk dünyasının dört bir yanından hem tanıdık hem de yepyeni anlatmalarla karşımızda yine. Türk dünyasının her bir köşesini Emrah Ece’nin kaleminden yaşamak için buyurun ateş başına…

Seçkin Sarpkaya

Toplamda 346 sayfadan oluşan kitabın editörlüğünü Göktürk Ömer Çakır üstleniyor. Eserin son okuması Gülcan Havva Eraslan ve Senay Soydemir ikilisine ait. Kapak tasarımı ise Emrah Ece imzasını taşıyor. Yer – Su Hikâyeleri kitabı Şubat 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Emrah Ece öyküleri ve son kitabı Yer – Su Hikâyeleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Bu kitap alınır. Kapak da güzel olmuş.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    İlginç tespitler, belli ki bayağı emek verilerek hazırlanmış. Kendisine, bu kitabında bol okunmalar ve genel anlamda da başarılar dilerim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Better Call Saul 6. sezon

Better Call Saul 6. Sezondan İlk Tanıtım Videosu: Çıkış Tarihi Açıklanmış Olabilir

Aylık Öykü Seçkisi 147. Sayısı: "Minotor Öyküleri"

Aylık Öykü Seçkisi’nin 147. Sayısı Yayında: “Minotor Öyküleri”