in

Yerli Distopya Eseri “Hastalık” Raflardaki Yerini Aldı

Onur Gürleyen’in distopya türündeki romanı “Hastalık”, Notabene Yayınları etiketiyle okuyucularıyla buluştu.

hastalik onur gurleyen ust
- Reklam -
- Reklam -

BU Yayınevi Gençlik Edebiyatı Fantastik Roman Yarışması’nda “Karayılan” adlı eseriyle ikinci olan Onur Gürleyen, Gerçeğin Gözleri adındaki bir üçlemeyle yazın hayatına devam etmişti. Bu defa distopya türündeki eseri “Hastalık” ile kitapçılardaki yerini aldı.

Üretkenliği ile dikkat çeken genç yazar Gürleyen’in yeni kitabının tanıtım bülteniyse şöyle:
hastalik onur gurleyen“Spiker karşı yakadaki bir muhabir ile canlı bağlantı yapıyordu. Koyu renk kalın bir manto giymiş adamın burnu kıpkırmızı kesilmişti. Beyaz bir binanın önündeydi, kapı görevlilerce kilitleniyordu tam o sırada. Söylediklerine göre henüz ismi bilinmeyen bir hastalık nedeniyle, on üç kişi kızarıklıklar ve ağrılarla hastanelere başvurmuştu. Doktorlar kısa sürede bunun bir salgın olduğunu fark etmişlerdi, çünkü iki gün geçmeden görevliler arasında da aynı vaka görülmüştü. Böylece ileride de bir isim alamayan bu ‘hastalık’ ilk defa insanları ağına düşürdü.”

Hastalık! İnsanlığın sonunu getirecek olan, bir hastalık olabilir mi? Gezegen’deki yaşamın “insan”la birlikte bitmesi, yine insanın kurgusu değil midir? Değişen hayatta kalırken, değişmeyenin yok olması, yaşamın sonu olabilir mi? Hastalık romanı, başından sonuna kadar, “Neye, kime göre?” sorularını sordururken, insanın kendisiyle özdeş saydığı yaşama dair de önemli sorular soruyor.

- Reklam -
- Reklam -

Onur Gürleyen, hastalık metaforunu kullandığı distopik romanında, huzur ve refah içinde yaşayan bir toplumun, umulmadık gelişmeler sonucunda her şeyi kaybederek yok olmasını anlatıyor. Yazar, insanın karşısına yine insanı koyarak, türcü bakış açısını, merkezindeki taşları oynatarak sorguluyor. Kendi dışındaki her şeyi kullanmak ve sömürmeyi, kendisine bahşedilmiş bir hak sayan insan, bir gün aynı yaklaşımın kurbanı oluyor. Yeşil adam, asıl hastanın, değişime uğramamış insanlar olduğunu anlatıyor bize. İnsan uygarlığının zamanın karşısında tutunamayacağını, çünkü değişmekten korktuğumuzu… Ve bizi kendi silahımızla vuruyor.”
Notabene Yayınları etiketiyle çıkan eser geçtiğimiz haftalarda raflardaki yerini aldı. Size verdiğimiz yerli kurgu haberlerinde özellikle heyecanlanıp gurur duyduğumuzu belirtmeden geçmiyor ve keyifli okumalar diliyoruz.

Uygar Özdemir

Sanat tarihi, Türk mitolojisi ve fantastik edebiyat meraklısı; sıklıkla okur, çizer, yazar.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for mit mit dedi ki:

    Yazarın Fantastik Roman Yarışması’nda ikinci olan “Karayılan” adlı kitabının editörlüğünü ben yapmıştım zamanında :slight_smile: Bazı noktalarda türün klişelerine kapılsa da genel anlamda güzel, eğlenceli bir kitaptı. Bir ilk roman için çoğu kişiye göre gayet iyiydi hatta. Kısmet olursa bunu da okumayı düşünüyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

haftanin kitabi 86 gunun sonu yok

Haftanın Kitabı #86 – Günün Sonu Yok

altin fircali adam

Aslan Şükür İçin Hazırlanan “Altın Fırçalı Adam” Belgeselinin Gösterim Tarihleri Belli Oldu!