in

Yerli Fantazya “Mühür Kıran” Raflarda

Yeni yazarlarımızdan Bihter Saatçi’nin kaleme aldığı fantastik roman “Mühür Kıran” raflardaki yerini aldı.

muhur kiran ust
- Reklam -
- Reklam -

Çiçeği burnunda yazarlarımızdan Bihter Saatçi‘nin ilk basılı romanı olma özelliği taşıyan, fantastik edebiyat türündeki Mühür Kıran, Profil Kitap aracılığıyla geçtiğimiz günlerde okurların beğenisine sunuldu.

Bir zamanlar ejderlerin hükmettiği, Gael isimli fantastik bir dünyada geçen kitapta büyü benzeri özel bir yeteneğe sahip olan cevher kullanıcılarının başından geçenler anlatılıyor. Cevher kullanıcıları eski çağlarda hem ejderhaların yenilmesine yardım etmiş hem de kadim ve kötücül bir ırkı Dokuzlar olarak bilinen sıradağların altına hapsetmiştir. Ancak insanlar ejderlerin esaretinden kurtulur kurtulmaz kendilerine efendi olabilecek cevher kullanıcılarını avlamaya başlamıştır.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
muhur kiranGael isimli dünyanın bir köşesinde, deniz ve Nastar Sıradağları ile çevrelenmiş Andram topraklarında yaşayan cevher kullanıcısı Neira’nın, yasak bir yetenek olan sızdırıcılığı kullanan genç bir kızı, Mai’yi, askerlerden kurtarmasıyla hikâye başlar. Andram’da yakalanan sızdırıcılar, demir alaşımı karıştırılmış özel bir boyanın kullanılmasıyla yapılan dövmelerle mühürlenip yeteneklerini kullanamaz hâle getirilerek kim olduklarına bakılmaksızın sınır dışı edilmektedirler. Ancak Neira son yıllarda yakalanan sızdırıcıların sınır dışı edilmek yerine ortadan kaybolduklarını öğrenerek olayın ardındaki gizemin peşine düşer.

- Reklam -

Aynı zamanda sınır şehri Suira’da yaşayan cevher kullanıcılarının güçlerindeki azalışın ve yetenekle doğan bebeklerin sayısındaki düşüşün nedenini araştırmak isteyen Andram ordularının komutanı Kyte, eski arkadaşı Neira’ya gelerek bir anlaşma önerir: Kendisinin, sızdırıcıların kayboluşunun ardındaki gizemi araştırmasına karşılık, genç kadın da görevlendireceği askerleriyle birlikte sıradağların “Dokuzlar” olarak bilinen bölümündeki yer altı tünellerine ulaşarak şehrin içme suyu kaynaklarını kontrol edecektir.

- Reklam -

Nastar Sıradağları’nın Dokuzlar bölgesi, iç içe geçmiş yer altı geçitleriyle örülmüştür. Bu tüneller, ejder savaşlarının ardından cevher kullanıcıları tarafından Dokuzlar’ın gölgesinde yaşamaya mahkûm edilmiş eski ve kadim bir ırka ve onların beş liderine ev sahipliği yapmaktadır. Gizemli ve tehlikeli Dokuzlar’a doğru yola çıkan Neira’yı soluksuz bir macera beklemektedir.

Bihter Saatçi’nin sürükleyici romanı “Mühür Kıran” fantastik kurgu edebiyatını takip edenlerin severek okuyacağı bir eser…
Gael Yazıtları adlı yeni bir serinin ilk cildi olan roman 381 sayfadan oluşuyor. Türün meraklılarına ve farklı bir şeyler arayanlara duyurulur.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for zencefilos zencefilos dedi ki:

    Merhabalar!
    Sevgili yazarım ve dostum Bihter’le kitabını yazma aşamasındayken tanıştık. Keza yine fantastik kurgu namına çok kaliteli işler üreten başka bir arkadaşımız (Hatice) aracılığıyla buluştuğum eserini yek nefesle okudum. Bu iki şahane yazarı yakinen tanıyor olmak hayatımda keyifle övünebileceğim detaylardan diyebiliriz. Objektif bir okur gözünden yorum yapmayı denesem de sahiden başaramadım. Bu sebeple kusuruma bakmayınız. Bu neşe ve sevinç patlaması içeren bir değerlendirme olacaktır!

    Öncelikle henüz finale varmadan; okuduğum metnin bir kitaba dönüşme zorunluluğuna sahip olduğunu fark etmiştim. Elzem bir durumdan bahsediyorum gerçekten. Farklı bir mecrada kıyıda köşede gizlenemeyecek bir hayal gücünün yansımasıydı okuduklarım. Ve sonunda bu gerçekleşti. Paylaşmak birçok farklı etmene dayanır. Mühür Kıran’da paylaştığımız hem ortak hayaller hem de Bihter’in büyülü dünyasıydı… Sonuç bambaşka düzeyde bir mutluluk oldu benim için.

    Her yönüyle incelikle işlenmiş bir kurgu karşınızdaki. İçerikteki doğaüstü yetiler ve başarılı kullanılış şekilleri yazarın esere hakimiyetini vurgular nitelikte. Eserde özellikle enerjinin (cevherin) stratejik ve pratik kullanım tipleri bulunmakta ve güç dengesi adeta teraziyle milimi milimine ayarlanmış gibi. Havadan gelen açıklamalar ya da kolaya kaçan ve okura da absürt gelen olaylar yerine; yazarın kendisini de yer yer zora sokan derinliğe sahip mevzulardan örülü bu kurgu. Okuruyla birlikte elini taşın altına koymaktan gocunmayan güçlü bir yazar karşımızdaki anlayacağınız.

    Kurgudaki her karakter ayrı bir tat bırakacak yaşamınızda; saf iyi ya da kötü değiller: Gerçekler. Mesleğinin etkileri yer ve mekân tasvirlerindeki ustalıkta gün yüzüne çıkan yazarımız, adeta yaratmış olduğu evreni zihnimizde yaşatmakta. Sürprizlerle dolu kurgusunda bazı detayları sezinlememe rağmen bağlanma noktalarıyla yüzleştiğimde bir hayli şaşırdığımı söylemekten de çekinmeyeceğim. Aksine bu bana sahiden keyif veren detaylardan biri. Dili kullanış şeklindeki özgünlük ve özenle yaratmış olduğu kurgu birleşince ortaya enfes bir kitap çıkıyor.

    Araştırmacı ve gerçek bir okur olan yazarımızın zihnine dayanan Mühür Kıran’ı seveceğinize inancım tam. Mühür Kıran, Türkiye’de fantastik kurgu namına yazılmış emek dolu eserlerden biri olarak değişimi müjdelemekte. Hem de her kelimesiyle!

    Keyifli okumalar,

    İlhamla kalın!

  2. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Merhaba herkese. Yerli fantastik yazarlar görünce umutlarım artıyor, nasıl mutlu oluyorum anlatamam. En kısa zamanda okuyacağım Mühür Kıran’ı. Başarısı daim olsun Türkiye’de çok yalnız kalmış fantastik eser yazarlarımızın. Dilerim ilerde fantastik eser yazarlarımızı dünya listelerinde, mesela bir World Fantasy Awards finalinde görebiliriz. :yellow_heart:

  3. Avatar for zencefilos zencefilos dedi ki:

    Son dönemde gelişen bu tarz girişimlerle neden olmasın diyorum ben gerçekten. Umudum gök kubbeye doğru buharlaşıyor; dilerim hızlı bir sağanakla karşılaşırız :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

uyuyan guzeller ust

Stephen King ve Oğlunun Yazdığı “Uyuyan Güzeller” Raflarda

Stephen King: Harry Potter Kitapları

Stephen King: Harry Potter Kitapları Baskı Altında Nasıl Davranmanız Gerektiğini Öğretir