in

Yeşilin Kızı Anne: “Anne with an E” Adıyla Netflix’e de Uyarlanan Roman Türkçede

Anne with an E adlı Netflix dizisine de ilham olan, Kanadalı yazar L.M. Montgomery’nin kült romanı Yeşilin Kızı Anne, eksiksiz olarak ilk defa Türkçede.

Yeşilin Kızı Anne
- Reklam -
- Reklam -

Kanadalı yazar Lucy Maud Montgomery’nin ilk olarak 1908 yılında yayımlanan eseri Green Gables, ilk defa eksiksiz olarak Türkçedeki yerini aldı. “Yeşilin Kızı Anne” adı ile dilimize kazandırılan eser; uyarlamalarıyla da dünya çapında büyük bir üne sahip.

Özellikle dizi ve çizgi film uyarlamaları ile uzun yıllar boyunca hafızalara kazınan Green Gables’lı Anne’ın maceraları şimdi Türkçede.

Son olarak Anne with an E adıyla Netflix dizisi de olan eser; 2020’nin yeni yayınevlerinden SaltOkur etiketiyle Türkçeye kazandırılıyor.

- Reklam -

Yeşilin Kızı Anne – L.M. Montgomery | Arka Kapak

Yeşilin Kızı Anne ya da diğer adıyla Green Gables’tan Anne, Lucy Maud Montgomery’nin cümlelerinde âdeta parıldayan içtenliği ve gerçekçiliği sebebiyle hep sevildi. Sinemaya uyarlandı, çizgi filmi yapıldı, çocuklar için kısaltıldı. Son olarak Anne, kitaptan uyarlanan Netflix dizisiyle herkesin kalbinde taht kuran bir romantik kahramana dönüştü.

Erkek çocuk evlat edinmek isteyen Marilla ve Matthew kardeşlerin planları, beklenmedik bir durumla sarsılır. Green Gables’a gönderilen çocuk; duygusallığı, samimiyeti, kızıl saçları ve sonu gelmez merakıyla sevimli mi sevimli bir kız çocuğudur. Adının sonuna eklediği “E” harfiyle muzipliğini tamamlayan Anne isimli bu yaramaz, sadece ihtiyar kardeşlerin değil, dokunduğu herkesin hayatını, renklerin birbiriyle kaynaştığı tablolara dönüştürür. Çatı katındaki odasının penceresinden kurduğu hayallerdir bu tabloların fırça izlerinde okuru bekleyen.

Hayallerin gücünü fark etmeyi vadeden Yeşilin Kızı Anne, ilk kez SaltOkur tarafından eksiksiz olarak Türkçeye çevrildi. Hayatı olduğu gibi kabul etmemeyi, direnmeyi ve bıkmadan sevmeyi hatırlatmak için…

Yeşilin Kızı Anne Hakkında Ne Dediler?

Anne, ölümsüz Alice’ten sonra edebiyat dünyasındaki en gözde, en sevilesi çocuktur. – Mark Twain

Anne, çevresindeki dünyadan zevk alan ve hayalleri yardımıyla neşesini herkese bulaştıran bir karakter. — Guardian

- Reklam -

Bu kitap pek çok yanıyla bir klasik. Fakat en önemlisi, etkileyici, ilham verici ve elbette tamamıyla zamansız bir hikâye anlatıyor. — The National

Anne, hepimizin onda kendini bulabileceği bir kız. Sürekli çuvallıyor, hatırı sayılacak derecede sahte dostu ve her şeye bir cevabı var. Bazen de bambaşka bir hayata, isme ve saç rengine sahip olmayı diliyor. Yeşilin Kızı Anne tam da bunlar yüzünden gerçek hayatınızdaki endişelerinizle başa çıkmak için bire bir. Başına her ne gelirse gelsin, Anne her zaman dünyadaki güzellikleri görmeyi başarıyor. — Bustle

Ocak 2020’de yayına başlayan SaltOkur etiketiyle yayımlanan eseri dilimize Esra Damla İpekçi kazandırdı. 328 sayfalık kitabın editörlüğünü ise Selçuk Uzman üstlendi.

SaltOkur, çağdaş ve klasik dünya edebiyatından kurguların yanı sıra hayatın olağan ya da olağan dışı akışının içinde herkesin merakına dokunacak kurgu-dışı kitapları da yayımlamayı hedefleyen yeni bir yayınevi.

Yeşilin Kızı Anne kitabı kısa zamanda çoksatanlar listesindeki yerini aldı. Anne of Green Gables serisi 9 kitaptan oluşuyor.

Esere ve uyarlandığı yapımlara dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Amerikan Edebiyatının En Önemli 25 Klasik Eseri

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Bu habere çok sevindim. Yıllar önce Kanal D’de Çiftlik Kızı Anne diye bri anime versiyonunu yayınlamışlardı. O zaman da çok sevmiştim Anne’i. Yıllar sonra kitapları olduğunu öğrendim ve ingilicesinden okudum. Diziyi Netflix’te izledikten sonra da acaba Türkçesi var mı diye aramıştım ve birkaç ay sonra bu haber geldi. :grinning:Gerçekten çok mutlu etti bu haber beni. Bir de Türkçesinden okumak iyi olacak. Umarım çeviri özenli yapılmıştır.

  2. Avatar for muaet muaet dedi ki:

    Dizisini izledikten ve Netflix’in diziyi iptal etmek gibi saçmalığın daniskası bir karar aldığını öğrendikten sonra bir yarım kalmışlık hissettim. Dizinin uyarlandığı kitap nasıldır acaba diye kindle’a indirip okudum. Sonuç mu? Kitap bitirdim ve oturdum 15 dakika ağladım. Türkçe’sini edinip kitaplığıma koyacağım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Stranger Things 4. Sezon Final

Stranger Things 4. Sezon ile Final Yapabilir

Rogue - X-Men

Rogue, Marvel Sinematik Evreni’ne Katılan İlk X-Men Olabilir