in

Yazar ve Edebiyat Araştırmacısı Yıldız Ecevit Hayatını Kaybetti

Yıldız Ecevit hayatını kaybetti. Postmodern Türk romanı hakkındaki araştırmaları ile önemli bir açığı kapatan yazar ve akademisyen, 75 yaşında aramızdan ayrıldı.

yıldız ecevit ölüm haberi
- Reklam -
- Reklam -

Yıldız Ecevit yaşamını yitirdi. Çağdaş Türk edebiyatında araştırmaları, eserleri ve akademideki çalışmaları ile önemli bir yer tutan Ecevit 75 yaşında aramızdan ayrıldı.

Ölüm haberini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, Twitter hesabı üzerinden paylaştı. Çoruk, şu ifadeleri kullandı:

“Yıldız Ecevit’in vefatını üzüntüyle öğrendim. Edebiyat araştırmaları için ufuk açıcı çalışmalar ortaya koydu. Kendisine Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı dilerim.”

- Reklam -

Bir süredir Bodrum’da tedavi gördüğü öğrenilen yazarın ölüm nedeni şu an için açıklanmadı.

Yazar, Edebiyat Araştırmacısı, Akademisyen Yıldız Ecevit 75 Yaşında Aramızdan Ayrıldı

1946 yılında Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde dünyaya gelen Yıldız Ecevit, Çamlıca Kız Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü tamamladı. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Hacettepe ve Ankara Üniversiteleri’nde Türk ve Alman edebiyatları arasında karşılaştırmalı olarak gerçekleştirdi. 1986 yılından 2000’e kadar Ankara Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev aldı. 1996 yılında profesör oldu. Alman Edebiyatı, Avangard Edebiyat ve 20. yüzyıl dünya romanı gibi alanlarda dersler verdi.

Postmodern Türk romanı hakkında yaptığı çalışmalarla adından söz ettirdi. Yayımlanan son eseri Kozmik Komedya adlı romanı oldu. Öncesinde Ben Buradayım… Türk Romanında Postmodernist Açılımlar, Orhan Pamuk’u Okumak, Bozkır Kurdu’nun Düş Yolculukları / Hermann Hesse, Kurmaca Bir Dünyadan ve Oğuz Atay’da Aydın Olgusu gibi çalışmalar yayımladı.

“Ben Buradayım…”da Oğuz Atay romancılığını, “Orhan Pamuk’u Okumak”ta Yeni Hayat örneği üzerinden Pamuk’u, “Türk Romanında Postmodernist Açılımlar”da ise Türk romanının estetik düzlemdeki devrimini anlatıyor.

- Reklam -

Ecevit, aynı zamanda makaleleri ile Başlarken Yalnızsın Bitirdiğinde Daha da Yalnız, Orhan Pamuk’u Anlamak ve 90’larda Türkiye’de Feminizm eserlerine katkıda bulunmuştu.

Yıldız Ecevit’i son olarak Everest Yayınları’ndan Nisan 2021 tarihinde yayımlanan ve kendisinin ilk romanı olma özelliğini taşıyan eseri Kozmik Komedya ile okuma fırsatı bulmuştuk. “Bir Bilgi Romanı” olarak tanımlanan son eserinde, Dante’nin İlahi Komedya’sına postmodern bir yaklaşım getirerek metinlerarası bir düzlemde kendisine yer bulmayı bu defa da kurgu evreninde başarmıştı.

Bir sosyal bilimci, eleştirmen, yazar ve düşünce insanı olan Yıldız Ecevit, aramızdan ayrılırken ardında pek çok kıymetli metin bıraktı.

Yıldız Ecevit ve eserleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Batman Beyond

Batman: Urban Legends ile Batman Beyond Geri Dönüyor

Viking iskeletleri akraba danimarka sergi

Bin Yıldır Ayrı Düşen Viking İskeletleri, Danimarka’da Buluşacak: Akrabalar Kavuşuyor