in

Orhan Duru’nun “Yoksullar Geliyor” Adlı Öykü Kitabı Yıllar Sonra Tekrar Raflarda

Orhan Duru’nun ilk olarak 1982’de yayımlanan “Yoksullar Geliyor” adlı öykü kitabı yıllar sonra yeniden raflarla buluşuyor.

Yoksullar Geliyor - Orhan Duru
- Reklam -
- Reklam -

Orhan Duru imzalı öykü kitabı Yoksullar Geliyor yeniden okurla buluşuyor. Yazarın dördüncü öykü kitabı olma özelliğini taşıyan eser Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflara çıkıyor.

50 Kuşağı yazarları arasında özel bir yerde duran Orhan Duru, güncel okurla buluşmaya devam ediyor. 1933 yılında dünyaya gelen Duru, Cumhuriyet, Milliyet, Güneş, Hürriyet gibi gazetelerde çalıştı. İlk öyküsü olan Kadın ve İçki 1953 yılında Küçük Dergi’de yayımlandı. Mavi, Evrim, Yeni Ufuklar, Pazar Postası, Yelken ve Dost dergilerinde eserleri ile yer aldı. 1950 Kuşağı öykücüleri arasında bulunan yazar, 1959 yılında Bırakılmış Biri adlı öykü kitabını yayımladı.

TRT Sanat Ödülleri başarı ödülü, Sedat Simavi Edebiyat Ödülü, Sait Faik Hikâye Armağanı ödüllerini kazanan yazar, öykü dışında deneme, roman, gezi yazısı gibi eserler de verdi.

- Reklam -

Orhan Duru’yu aynı zamanda “bilimkurgu” sözcüğünü dilimize kazandırması ile de tanıyoruz.

Yazarın 1982 yılında Ada Yayınları tarafından yayımlanan öykü kitabı Yoksullar Geliyor, şimdi yeni bir baskı ile raflardaki yerini alıyor. Eser Yoksullar Geliyor ve Kamuoyu Oluşturma adlı iki üst başlıkta toplamda 7 öykü barındırıyor.

Yoksullar Geliyor – Orhan Duru | Arka Kapak Yazısı

Orhan Duru - Yoksullar Geliyor

“Yoksullar Geliyor”, klasik öykünün kalıplarını bozarak yeni bir anlatı dili geliştiren 1950 Kuşağı’nın ele avuca sığmaz yazarı Orhan Duru’nun dördüncü kitabı.

- Reklam -

“Orhan Duru’nun “Yoksullar Geliyor” yapıtı da –son yılların en parıltılı kitabı budur– bir gerilim üzerine oturtulmuştur. Öyküler bir bilim-kurgu evreninde geziye çıkarılmışsa da tümü polislik bir gizle sarılıp sarmalanmıştır.” Salâh Birsel

“Olsun… Bu zulüm, baskı ve Ortaçağ yönetimi çökecektir bir gün. Onları öğrenciler çökertecektir. Buna inanıyorum. Bugün yüz kadar öğretmeniz. On bin kadar öğrencimiz var gezegenin yüzeyinde. Küçük bir sayı belki, ama giderek artıyor. Güvenlik görevlilerinin yok ettiklerinden daha fazlası öğrenci yazılıyor. Yeni kuşak öğrenmek istiyor. Yönetim istese de, istemese de bu böyle. İnsanoğlu’nun bilime susamışlığı söndürülemez.”

Editörlüğünü Murat Yalçın’ın üstlendiği kitap toplamda 88 sayfadan oluşuyor. Eserin kapak tasarımı Nahide Dikel’e ait. Yoksullar Geliyor, Nisan 2021 itibarıyla okurun karşısına çıkmaya başladı.

Orhan Duru ve eserleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Refik Refik dedi ki:

    Dört öykü olması lazım, bu baskıya yeni öyküler mi eklendi acaba?

  2. Avatar for raif_efendi raif_efendi dedi ki:

    Umarım Sarmal ve Boğultu da tekrardan basılır…

  3. Avatar for Akahige Akahige dedi ki:

    Kitabı okudum bu baskıda Kamuoyu Oluşturma alt başlığında üç öykü daha eklenmiş. Eklenen öykülerin adları Harita, Kamuoyu Oluşturma ve Öğrenciler.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

DC's Legends of Tomorrow 6. Sezon Fragmanı

DC’s Legends of Tomorrow 6. Sezon Fragmanı: Macera Peri Masalı Tadında Devam Ediyor

Another Round Druk yeniden çevrim

Taze Oscarlı “Another Round” Filmi, Leonardo DiCaprio ile Yeniden Çevrilebilir