in

Nikos Kazancakis’in Ölümünden Sonra Keşfedilen ‘Kayıp’ Romanı “Yokuş” İlk Defa Raflarda

Nikos Kazancakis’in ölümünden yıllar sonra keşfedilen “Yokuş” adlı romanı Türkçe raflarında. Kitap, Can Yayınları tarafından yayımlanıyor.

Yokuş - Nikos Kazancakis
- Reklam -
- Reklam -

Nikos Kazancakis imzalı Yokuş okurla buluşuyor. Can Yayınları etiketiyle yayımlanan kitap Can Modern dizisi kapsamında raflara sunuluyor.

20. yüzyılın en önemli Yunan yazarları arasında gösterilen, eserleri pek çok yabancı dile kazandırılan Nikos Kazancakis, 1883 – 1957 yılları arasında yaşamıştı. Yazara ünü getiren eseri, 1964 yılında vizyona giren Michael Cacoyannis imzalı Zorba filmine kaynaklık etmişti.

Üniversite eğitimini Atina Hukuk Fakültesi’nde tamamlayan Kazancakis, doktorasını da hukuk üzerine verdi. Felsefe üzerine çalışmalara imza attı. Johann Wolfgang von Goethe ve Dante Alighieri gibi kült yazarları Yunancaya kazandırdı. Homeros’un ünlü destanı Odysseia’ya 33.333 dizelik bir devam metni kaleme aldı.

- Reklam -

Zorba dışında Kaptan Mihali, El Greco’ya Mektuplar, Kardeş Kavgası, Günaha Son Çağrı ve Yeniden Çarmıha Gerilen İsa gibi birçok eser yazdı. Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterildi, Lenin Barış Ödülü’nü kazandı.

Ölümünden seneler sonra keşfedilen Yokuş, kendi dilinde ilk defa O Aniforos adıyla 2022 yılında yayımlandı. Yazarın kayıp romanı, aynı sene içerisinde Harun Ömer Tarhan tarafından dilimize de kazandırıldı. Roman; Girit, İngiltere ve Yalnızlık başlıklı üç bölümden oluşuyor.

Yokuş – Nikos Kazancakis | Arka Kapak Tanıtımı

Yokuş - Nikos Kazancakis

Kötülüğün tırnakları arasında çırpınan bütün dünyayı düşünüyordu; açgözlülük, inançsızlık, kin salıverilmişti; halklar açlık çekiyor ve üşüyordu, bitip tükenmişlerdi ve artık ölüm istemiyorlardı ancak onları yeni kıyımlar için hazırlıyorlardı yine, yabanlaşsınlar diye korkunç yalanlarla doldurup kızıştırıyorlardı; üstlerinde çıldırmışlığın ve yıkımın yelleri esiyordu… “Yok mu?” diye haykırıyordu içinden Kosmas. “Sevgiyi getirecek yalın ve güzel bir söz yok mu?”

- Reklam -

Genç ve ihtiraslı yazar Kosmas, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra eşi Noemi’yle birlikte Girit’e döndüğünde bir cennet gibi hatırladığı memleketinin yerinde yıllar süren savaşın tanınmaz hale getirdiği bir ada bulur. Her zaman ters düştüğü babası ölmüştür ve adanın büyük reislerinden dedesi de ölüm döşeğindedir. Kosmas yaşadığı kayıplardan ve karşılaştığı manzaralardan sonra dünyada yeni bir kardeşliği egemen kılacak kişilerin kendisi gibi aydınlar olduğuna karar verir.

Yokuş, Nikos Kazancakis’in ölümünden yıllar sonra keşfedilen ve ilk kez 2022’de yayımlanan son romanı. Yazarın kendi deneyimlerinden ve görüşlerinden izler de barındıran bu coşkulu ve melankolik eser, Kazancakis’ten hepimize bir armağan.

Toplamda 240 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Harun Ömer Tarhan üstleniyor. Romanın düzeltisi Mert Tokur’a, kapak tasarımı Ayşe Merdit’e ait. Kitabın dahil olduğu Can Modern dizisi ise Emrah Serdan tarafından yayıma hazırlanıyor.

Can Modern serisindeki diğer kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.

Nikos Kazancakis eserleri ve yazarın yayımlanan son kitabı Yokuş üzerine görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Günaha Son Çağrı’yı beğenerek okuyup sonunda çarpılmıştım. Bence enfes bir romandı. Yeni bir kitabın çıkmasına çok sevindim. En kısa sürede diyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Walking Dead: Dead City Fragmanı Yayında

Yürüyen Ölüler’in Yeni Dizisi “The Walking Dead: Dead City”den İlk Fragman

Cadılık ve Büyücülük Araştırması

Yeni Araştırma: Dünyada Her 10 Kişiden 4’ü Cadılara ve Büyüye İnanıyor