in

Yokuştaki Salyangoz: Strugatski Kardeşlerden İronik Bir Bilimkurgu Klasiği

Strugatski Kardeşlerin kıymeti az bilinen eserlerinden Yokuştaki Salyangoz, bir kez daha Türkçede. Eser, İthaki Yayınları Bilimkurgu Klasikleri’ne katıldı.

Yokuştaki Salyangoz - Strugatski Kardeşler
- Reklam -
- Reklam -

Bilimkurgu edebiyatının kült yazarları arasında anılan Strugatski Kardeşler imzalı “Yokuştaki Salyangoz” bir kez daha raflara geliyor. İthaki Yayınları, daha önce de dilimize kazandırılan kitabı bir kez daha okurla buluşturuyor. Eser, yayınevinin Bilimkurgu Klasikleri kapsamında yayımlanıyor.

Uzayda Piknik, Tanrı Olmak Zor İş, Kıyamete Bir Milyar Yıl ve Pazartesi Cumartesiden Başlar kitaplarıyla Türkçede İthaki Yayınları Bilimkurgu Klasikleri kapsamında gördüğümüz Strugatski Kardeşler bir kez daha okurla buluşuyor.

Kardeşlerin, daha önce 2000 yılında İletişim Yayınları etiketiyle Türkçede yayımlanan eseri, şimdi yeni bir çeviri ile bizlerle.

- Reklam -

Beraber birçok eser kaleme alan Strugatski Kardeşler, Rus bilimkurgusunun önemli eserlerinin altına imza attı. İkilinin, orijinal adı Ulitka na Sklone olan ve ilk olarak 1966 yılında yayımlanan Yokuştaki Salyangoz eseri; şimdi yeniden Türkçe raflarında.

Yokuştaki Salyangoz – Arkadi ve Boris Strugatski | Arka Kapak Tanıtımı

Yokuştaki Salyangoz - Strugatski Kardeşler

“Yokuştaki Salyangoz, Strugatskilerin tuhaf ve kuvvetli ilaçları arasında en etkili olanı.” – Jonathan Lethem

Birilerinin İcat Ettiği, Uydurduğu Ama Bana Ve Belki Kendisine De Açıklamak Zahmetine Katlanmadığı Bir Dünyada Yaşıyorum.

Arkadi ve Boris Strugatski, entelektüel açıdan kışkırtıcı, inanılmaz eğlenceli, cesur ve eleştirel kitaplarıyla “Sovyetler döneminin en büyük bilimkurgu yazarları” sıfatını hak eden yegâne ikili. Yokuştaki Salyangoz ise, Strugatski kardeşlerin az bilinen başyapıtlarından fakat onlara göre eserlerinin “en kusursuzu ve yazdıkları arasında en önemlisi.”

Biber, günlerini aşağıdaki ormanın yönetimini sağlayan İdare’nin bürokratik koridorlarında geçirmektedir. Bir dilbilimci olan Biber’in dileği ormana girmektir fakat İdare tarafından bu talebi sürekli reddedilmektedir. Öte yandan, her gün “yarın” geleceği söylenen araba gelip onu almadığı için İdare binasında sıkışıp kalmıştır. Biber’in de tek yapabildiği, yamacın tepesindeki İdare’de oturup ormanı seyretmektir.

- Reklam -

Candide ise yıllar önce bir helikopter kazasından canlı kurtulan bir İdare memurudur. Orman’ın yerlileri tarafından sahiplenilen Candide, yerliler arasında basit hayat sürmektedir. Ancak Candide’in tek istediği İdare’ye geri dönebilmektir. Yerliler ormanın tehlikeleri hakkında onu uyarsalar da Candide her gece yatarken “yarın” tepedeki İdare’ye doğru yola çıkma planları yapmaktadır.

İnsan, çevresini ne kadar tanıyabilir? Daha da önemlisi, insan doğaya hükmedebilir mi?

Yokuştaki Salyangoz, şimdiyle geleceğin arasındaki tehlikeli yolculuk.

Toplamda 264 sayfadan oluşan romanın Türkçe çevirisi Hazal Yalın’a ait. Eserin editör koltuğunda Emre Aygün, yayıma hazırlayan koltuğunda ise Lütfiye Pehlivan yer alıyor. Kitabın kapak tasarımı ise Hamdi Akçay’a ait.

Yokuştaki Salyangoz, Bilimkurgu Klasikleri’nin 58. kitabı olma özelliğini de taşıyor. Serinin diğer kitapları hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Peki siz Strugatski Kardeşler eserleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ready Player Zero

Ready Player Zero Yolda Olabilir: Ernest Cline Yeni Fikirlerini Açıkladı

Konuşanlar Exxen Hasan Can Kaya Acun Ilıcalı

Konuşanlar Exxen’e Geliyor: Hasan Can Kaya’nın YouTube Programı Yeni Evini Buldu