in

Yort Kitap Desteğinizi Bekliyor: KHK’li Akademisyenden Kültür Dünyasına Çağrı

Yort Kitap okurların desteğini bekliyor. KHK ile akademisyenlikten uzaklaştırılan Osman Şişman, kurduğu yayıneviyle bir yılda 14 eser yayımladı.

Yort Kitap - Osman Şişman
- Reklam -
- Reklam -

Kasım 2019’da yayın hayatına başlayan Yort Kitap okurların desteğini bekliyor. KHK’li akademisyen Osman Şişman’ın kurduğu yayınevi, pandemi sürecinde zor zamanlar yaşıyor.

“Bu suça ortak olmayacağız!” başlığıyla yayınlanan bildiriye imza attığı için 686 sayılı KHK ile Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edilen Osman Şişman’ın kurduğu Yort Kitap, geçen bir yılda toplam 14 eser yayımladı.

Şişman, Gazete Duvar’a verdiği söyleşide, “Okurlardan, yayınevinin görünürlüğünü artırma konusunda desteklerini bekliyoruz. Faaliyetimizi sürdürmek için herkesin desteğine ihtiyacımız var,” ifadesini kullandı.

- Reklam -

Türkiye’de bağımsız ve butik yayınevlerinin sıkıntılı süreçler yaşaması, mevcut ekonomik koşullar altında artık olağan kabul ediliyor. Ancak bir de işin içine KHK’li olmak gibi bir handikap girince kuşkusuz her şey biraz daha çetrefilli bir hal alıyor.

Yort Kitap Adını Ece Ayhan’ın Meşhur Şiirinden Alıyor

Akademisyenlikten ihraç edildikten sonra, arkadaşları ile Yort Kitap’ı kuran Şişman, yayınevinin ismini Ece Ayhan’ın “Meçhul Öğrenci Anıtı” adlı şiirinin de yer aldığı Yort Savul’dan ilhamla belirlemiş.

2016 yılında imzaladığı Barış İçin Akademisyenler Bildirisi sonrası önce hakkında soruşturma açılan, ardından da akademisyenlikten men edilen Şişman; Eskişehir’de kurduğu yayınevinde bir yılda toplam 14 kitap yayımladı.

Edebiyat, yeni düşünce, sinema kuramı, mimarlık ve tasarım gibi farklı alanlarda yayın yapan Yort Kitap; yayın hayatına Georges Rodenbach’ın “Ölü Brugge” adlı eseri ile başladı. Eserin çevirisini Roza Hakmen üstlenirken sonsözünü ise Selim İleri kaleme almış.

- Reklam -

Ölü Brugge – Georges Rodenbach | Arka Kapak Tanıtımı

Ölü Brugge - Georges Rodenbach
“Her kent bir ruh halidir; o kentte kısacık bir süre bile otursak o ruh hali aktarılır, havanın en hafif hareketiyle yayılan, yuttuğumuz bir sıvı halinde bize de bulaşır.

Burada taştan cübbelere bürünmüş yüksek kulelerin gölgesi her yere uzanır. Sayısız manastırdan etrafa sanki tenin gizli zevklerine yönelik bir küçümseme, bulaşıcı bir namus methiyesi yayılır.”

“Ölü Brugge’yi o, akıllara durgunluk veren kasvetiyle okumak, yaşamak, duyumsamak gerekiyor bence, dinmeyen iç üzüntüsüyle, çılgınlığa varan tutkusuyla.” – Selim İleri
Yayınevi, Ölü Brugge ardından edebiyat serisine Kjell Askildsen’in Türkçede ilk defa yayınlanan Thomas F’nin Kamuya Açık Son Notları ve Anne Carson’un Albertine Temrini ile devam etti.

Yort Kitap’ın dikkat çeken bir başka özelliği ise kitaplarının birçoğunu PDF olarak da internet sitesi üzerinden ücretsiz erişime açmış olması. Erişime açılan eserlere buradan ulaşabilirsiniz.

Yort Kitap yeni dönemde de pek çok türde eser vermeye devam edecek.

Yayınevine ve kitaplarına dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Ekofeminist Edebiyat Nedir? Düalizm Yıkılınca Doğan Ekofeminizm Hakkında Her Şey

Kaynak: Gazete Duvar

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Batman Set Görselleri

The Batman Set Görselleri: Gotham Şehri Detayları Büyülüyor

Elon Musk Mars

Elon Musk, Mars’ta Dünya Yasalarını Tanımayacak