in

Türk Edebiyatının ‘Saklı’ Hazinelerinden Yücel Balku’nun Külliyatı Yeniden Okurla Buluşuyor

Yücel Balku kitapları yeniden raflarda. Türk edebiyatında öykü türünde önemli eserlere imza atan ve hayata erken yaşta veda eden Balku’nun külliyatı, Ketebe Yayınları tarafından yenileniyor.

Yücel Balku Kitapları Yeniden Basılıyor
- Reklam -
- Reklam -

Yücel Balku kitapları yıllar sonra yeniden okurla buluşuyor. Ketebe Yayınları, çağdaş edebiyatın önemli kalemlerinden Balku’nun külliyatını yenilemeye başladı.

En güncel baskısı 2011’deki Sükût Ayyuka Çıkar: Bitmemiş Külliyat olan Yücel Balku, şimdi yeni edisyonlarla bir kez daha okurun karşısına çıkıyor.

1969 yılında Iğdır’da doğan Yücel Balku, üniversite eğitimini Uludağ Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladı. 1992 yılında arkadaşlarıyla Prometheus dergisini çıkartan Balku, sonrasında Hayalet Gemi dergisindeki öyküleriyle adından söz ettirdi. İlk öykü dosyası 2000 İnkılâp Kitabevi Öykü Ödülü’ne layık görüldü ve Sükût Ayyuka Çıkar adıyla 2001’de kitaplaştırıldı.

- Reklam -

2003 yılında, henüz 34 yaşındayken hayatını kaybeden yazarın ölümünün ardından 2004’te Goncanın Üçüncü Günü, 2005’te de Bitmemiş Külliyat: Yücel Balku yayımlandı.

Eserlerinde efsanelerden, mitolojilerden, Doğu anlatılarından ve tarihten ilham alan Balku; fantazi, tuhaf kurgu, polisiye ve hatta alternatif tarih türlerinde çalışmalara imza attı.

Öykü, şiir, deneme alanlarındaki çalışmaları ve yarıda kalmış taslaklarıyla Türk edebiyatında unutulmaz bir yer edinen Yücel Balku’nun külliyatı, şimdi yeni baskılarla bir kez daha okurların arasına dönüyor.

İşte Yeni Baskı Yücel Balku Kitapları

Sükut Ayyuka Çıkar – Yücel Balku | Arka Kapak Tanıtımı

Sükut Ayyuka Çıkar - Yücel Balku

Türk yazınının anlatı ormanında yeşeren ve doğrudan ölümsüzlüğe yürüyen Sükût Ayyuka Çıkar; büyülü yılanlardan, ejder yüreklerden, haritalardan, oyunlardan, çeşmelerden, sulardan, rüyalardan, kadim dillerden doğan; hiç duyulmamış ancak tanıdık bir masal.

Doğu’nun heybesindeki hikâyeleri gün yüzüne çıkaran Yücel Balku sisli dağ eteklerindeki kayıp manastırları, göllerin kalbindeki batık şehirleri, ak pürçekli ninelerin kadim ve kederli kelimelerle anlattığı eski masalları; su üstüne çizilmiş haritaları zamanı ve mekânı kendinden menkul bir âlemde buluşturuyor. Balku, büyük ve zor sorularını Sükût Ayyuka Çıkar ile sonsuzluğa bırakıyor.

Asıl mesele Çerbetân, nargile tütüyor henüz. Duman neyi söyleyebilir ki kıvrıla kıvrana? Bal gibi biliyoruz aslında; bir aşk bitebilir, tütün tükenebilir, milyonlarca çocuğa babalık edebilir bir insan. Unutmak da mümkün belki ama hayat bitmese iyi olur değil mi, böyle kıvrıla kıvrana!

184 sayfadan oluşan öykü kitabının editörlüğü Gülşen Funda’ya, redaksiyonu Büşra Coşkun’a, kapak tasarımı ise Harun Tan’a ait.

- Reklam -

Bu baskıda yer alan öykülerin başlıkları şu şekilde:

Abruşak, Sisten Sonra, Serpentarius, Teşekkürler Sevgilim, Kesik Başın Hikâyesi, Akarib, Arguri, M.K.C., Taşın Teri, Son Prometheus, Kâfdili, Göl, HOrozlu Ayna, Zümrüt Kurbağa, Giz Dolu Çürüme Ayı ve Çengelli Peri.

Goncanın Üçüncü Günü – Yücel Balku | Arka Kapak Tanıtımı

Goncanın Üçüncü Günü - Yücel Balku

Yücel Balku, öykülerinde rüyalar, labirentler, efsaneler, gizemli semboller ve tılsımlarla dolu; tarihle şimdinin iç içe geçtiği alışılagelmiş zaman tasarılarının yıkıldığı esatirî bir evren inşa etti. Aynı zamanda geleneksel anlatılar ve modern metinlerle kurduğu sahici bağ, ona nadir rastlanan bir muhayyile gücü ile eskimeyen hikâyeler yazabilme yeteneğini bağışladı.

Goncanın Üçüncü Günü’nde karşılaştığımız her kahramanda ve hikâyede keşfedilmeyi bekleyen bir gizem vardır. Okur, her öyküde heyecanla bu gizemin izini sürer. Yazarın tasarladığı mekânlar ve anlatılar keşfin gerçekleşmesi için oluşturulmuş yollardır. Öyküler okurun ancak sonsuz iç bağlantılar ve ipuçlarıyla çözebileceği açık uçlu bir evrende geçer: Bazen bir düşle, bazen haritalarla, bazen içinde hikâyemizin yazılı olduğu bir cevşenle, bazen uzaklardan gelen bir iğdenin kokusu ve bazen de kıvrılarak önümüzden geçen bir yılanın bıraktığı izle yolumuzu buluruz.

Sükûtun en yaşlı hüneridir; çok derin susup dünyayı dışladığınıza inandığınız anda içinizdeki bir tohuma sessizce su verir. Yeşerirken ruhunuz bile duymaz.

Toplamda 104 sayfadan oluşan eserin editörlüğü Hacer Selçuk’a, düzeltisi Büşra Coşkun’a, kapak tasarımı Harun Tan’a ait.

Bu baskıda yer alan öyküler ise şu başlıkları taşıyor: Cevşen, Tıley ya da Hiç, Aileden Biri, Boğanak, Yılan ve Erguvan, Çekirge Sancısı, Yalnız İğdenin Kokusu ve Zulmet.

Yücel Balku eserleri ve yeni baskılar hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for periyodiknesriyat periyodiknesriyat dedi ki:

    Ne güzel. Bu yıl beni heyecanlandıran tek haber olabilir. Okumak için sabırsızlanıyorum.

    Ek: Yalnız 80 lira biraz çok değil mi? Hem böyle saklı cevherleri açığa çıkar hem alınıp okunmasını zorlaştıracak kadar pahalıya sat.

  2. Avatar for MustafaYildiz MustafaYildiz dedi ki:

    Yazarı bilmiyordum ama ilgimi. Bir sonraki alışveriş listemde olacak kendisi. Merak ettiğim konu yayımlanan iki kitap yazarım tüm tamamlanmış eserlerini içeriyor mu?

  3. Avatar for Eda_Nerede Eda_Nerede dedi ki:

    Yazarın toplamda tamamlanmış iki öykü kitabı var. Bununla birlikte bildiğim kadarıyla kitaplarında yer almayan üç öyküsü bulunuyor: Sessiz Gemi, Dizimde Uyuyan Dev ve İsimsiz.

    Bu eksik üç öykü, yarım kalan taslaklar, denemeler ve şiirler belki ilerleyen dönemde ayrı bir baskıda kendilerine yer bulabilirler. O zamana kadar Bitmemiş Külliyat: Yücel Balku kitabından bu metinlere de ulaşabilirsiniz.

  4. Avatar for MustafaYildiz MustafaYildiz dedi ki:

    Teşekkür ederim bilgilendirme için.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Studio Ghibli Lucasfilm Projesi Ortaya Çıktı: "Zen - Grogu and Dust Bunnies"

Studio Ghibli’nin Lucasfilm Projesi Ortaya Çıktı: “Zen – Grogu and Dust Bunnies”

avatar 4 ve 5 filmleri iptal edilebilir

James Cameron, Avatar 2’nin Gişede Başarısız Olması Halinde 4. ve 5. Filmleri İptal Edebilir