in

Vatikan Kütüphanesi’nde Yunus Emre’ye Ait Keşfedilmemiş 200 Şiirlik Bir Divan Gün Yüzüne Çıkartıldı

Vatikan Kütüphanesi’nde yapılan araştırmada Yunus Emre’nin daha önce hiç gün yüzüne çıkmamış 200 şiirlik bir divanı keşfedildi.

Yunus Emre Divanı Yeni Vatikan Kütüphanesi Keşif
- Reklam -
- Reklam -

Vatikan arşivlerinden Yunus Emre tarafından kaleme alınmış ve daha önce hiç karşımıza çıkmamış olan önemli bir eser keşfedildi. Yaklaşık 200 şiirden oluşan Yunus Emre divanı, edebiyat dünyamızda büyük yankı uyandırdı.

Kısa süre önce koleksiyonunu çevrim içi olarak yayınlayan Vatikan Kütüphanesi, Türk edebiyatının önemli ozanlarından Yunus Emre’nin bilinmeyen bir divanının gün yüzüne çıkmasına neden oldu.

Kütüphane tarafından dijital ortama aktarılan yazıtlarda, içerisinde yaklaşık 200 şiir bulunan bir Yunus Emre divanı keşfedildi.

- Reklam -

Arşivlerdeki araştırmayı yürüten Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Himmet Büke, arşiv taramaları sırasında yeni bir Yunus Emre divanı nüshası tespit ettiğini duyurdu.

Yeni Yunus Emre Divanı Vatikan Kütüphanesi Keşif

Bir süre önce Türk el yazmalarını dijital koleksiyonuna ekleyen Vatikan Kütüphanesi, ülkemizde de çeşitli araştırmalara konu oldu. Doç. Dr. Himmet Büke de Yunus Emre’ye ait olan ve içerisinde yaklaşık 200 şiir barındıran bu divanı ortaya çıkartan isim olarak karşımıza çıktı. Büke, yaşanan bu ses getirecek gelişmeyi Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız’ın yanı sıra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Mihalıççık Kaymakamlığı, Mihalıççık Belediyesi, Türk Dünyası Vakfı ve Türk Ocakları Eskişehir Şubesi, Osmangazi Üniversitesi Yunus Emre Araştırma Merkezi (YUMER) temsilcilerinin de katıldığı çevrim içi bir toplantıda paylaştı.

Bulunan Yeni Yunus Emre Divanı 2 Cilt Halinde Kitaplaştırılacak

Dijital ortamda gerçekleştirilen toplantıda, Doç. Dr. Himmet Büke keşfedilen yeni nüsha hakkında detaylar verdi, sevincini paylaştı. Yapılan açıklamalara göre bu divan önümüzdeki 2 ay içerisinde iki cilt halinde kitaplaştırılarak okurların beğenisine sunulacak.

Günümüzden yaklaşık 400 yıl öncesinde kopyası çıkartılan bu nüshanın, şimdiye dek bilinen Yunus Emre nüshaları arasında “en eskisi” olduğu ileri sürülüyor.

Büke açıklamalarında şu bilgileri aktardı:

“Akademik çalışmalarıma bağlı olarak yaptığım arşiv taramalarım esnasında Vatikan Arşivi’nde yeni bir Yunus Emre Divanı nüshası tarafımızdan tespit edildi. Bu nüsha daha önce gün yüzüne çıkmamış, tanıtımı yapılmamış ve incelenmemiş bir nüshadır. 196 varaktan oluşan Vatikan nüshasında Yunus Emre’nin her iki eseri önce Risaletü’n-Nushiyye daha sonra Divan-ı İlahiyat olarak kaydedilmiştir. Nüsha hicri 1038, miladi 1629 yılında günümüzden yaklaşık 400 yıl önce istinsah edilmiş olup içinde Yunus Emre’ye ait 200’e yakın şiir bulunmaktadır. Şiirler Eski Anadolu Türkçesi döneminin Türkçesine uygunluk arz etmekle birlikte arkaik ögeler de barındırmaktadır. Bu nüsha dil özellikleri ve söz varlığı bakımından değerlendirildiğinde eldeki nüshalar içinde en eski nüshadan istinsah edilmiş bir yazma olma ihtimali çok güçlüdür. Yaklaşık 5 aydır süren yoğun çalışmalarımız neticesinde nüshanın çalışması bitmiş, gerekli dil ve içerik çalışmaları yapılmış, sözcük dizini hazırlanmıştır. Bu çalışma hakkında Türk Dil Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Gürer Gülsevin ile görüşülmüş, kurum yetkililerimiz konuyla yakından ilgilenmişler ve gereken hassasiyeti fazlasıyla göstermişlerdir. Çalışma 2 kitap halinde TDK yayınları arasından 1-2 ay içinde çıkacak ve okuyucusuyla buluşacaktır.”

- Reklam -

Vatikan Kütüphanesi’ndeki Türkçe yazmalar üzerine çalışma yürüten Büke’nin, tesadüfen keşfettiği bu divan, Türk Dil Kurumu Yayınları tarafından basılacak.

Yeni Yunus Emre Divanı Vatikan Kütüphanesi Keşif

Yunus Emre Bu Şiirleri Ölümünden Hemen Önce Yazmış

Türk Ocağı Eskişehir Şubesi Başkanı Nedim Ünal da keşif hakkındaki görüşlerini paylaştı. Ünal’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Yunus Emre’nin yeni Divan’ı Eskişehir’den Türk bilim alemine takdim edildi. Yunus, Oğuz Türkçesinin bina edicisi. Yunus, Batı Anadolu Türkçesi’nin mimarlarından birisi. Oğuzcanın yazıya geçmesini sağlayan, şu anda konuştuğumuz Türkçe ile konuşan ve bunu kayda geçiren büyük mutasavvıf, İslam’ı yaşayan ve bunun farkında olan büyük bir tekke şairi. Bu divanda da 180-190 civarında Yunus’a ait olduğu zannedilen şiir bulunuyor. Bunlar zaman içinde araştırılacak. Sanırım 15’nci yüzyılda yazılmış. Yunus 13 ile 14’ncü yüzyıl arasında yaşıyor. Ölümünden kısa bir süre sonra yazılmış, kâğıda geçirilmiş bir divan olduğundan bahsediliyor.”

Yunus Emre’nin 700. ölüm yıldönümü nedeni ile 2021 senesi “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmiş ve şair hakkında çeşitli etkinlikler düzenlenmişti.

Keşfe dair yeni gelişmeler oldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Buna benzer ses getiren bir başka olay ise 2019 yılında Dede Korkut’un kayıp boyunu da içeren Türkmenistan nüshasının bulunması olmuştu.

Konuya dair görüşlerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

8 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Nerede ne varsa alıp götürmüş herifler.

  2. Avatar for Padok Padok dedi ki:

    Hahaha, neden hırsız muamelesi yapıyorsunuz? Osmanlı’da kitap satışı yasak mıydı? :smiley: Osmanlılar kitapla yatıp kitapla kalktığı için olsa olsa zorla alıp götürmüşlerdir, diye düşünüyorlar herhalde.

  3. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Hırsız muamelesi yaptığım sonucuna nerden vardınız? Hem demiş olsam bile bu çok da yanlış sayılmaz sanırım. Vakti zamanında Mısırdan mumyalar, tarihi eserler çalınıp İngiltereye götürülmüştü. Buna benzer çok olay var.

    Ayrıca merak ettim bu belgelerin satışının yapıldığı bilgisi size nerden geldi ki :slight_smile:

  4. Avatar for Orhan_Kolibandi Orhan_Kolibandi dedi ki:

    İskender palanın bir yunus emre romanı vardı hatırlar misiniz. Yunus’un onlarca şiirini yırtıp yokettiği için hayiflaniyordu.

  5. Avatar for Gwynbleidd Gwynbleidd dedi ki:

    Işid’in yok ettiği tarihi eserler ve ülkemizin “restorasyon” adı altında yok ettiği tarihi eserler gibi örnekleri düşündükçe bir yandan ‘iyi mi yapmışlar acaba?’ demeden edemiyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

3 cevap daha var.

Bilimkuru Dizileri Az Bilinen

Az Bilinen 10 Bilimkurgu Dizisi: Gözden Kaçan Kült Yapımlar

Ragnarok 2. sezon incelemesi

Ragnarok 2. Sezon Fragmanı: İskandinav Mitolojisi Odaklı Macera Geri Dönüyor