in ,

Michael Prestwich’ten Avrupa’yı Şekillendiren Yüz Yıl Savaşları Hakkında Kaynak Kitap

Michael Prestwich imzalı Yüz Yıl Savaşları kitabı okurla buluşuyor. Eser, Kronik Kitap tarafından yayımlanıyor.

Yüz Yıl Savaşları - Michael Prestwich
- Reklam -
- Reklam -

Michael Prestwich tarafından kaleme alınan Yüz Yıl Savaşları raflardaki yerini almaya başladı. Kronik Kitap’ın yayımladığı çalışma, Avrupa’yı Şekillendiren İngiliz-Fransız Mücadelesi alt başlığını taşıyor.

1943 doğumlu Orta Çağ tarihçisi Michael Charles Prestwich, çoğunlukla I. Edward dönemi hakkındaki çalışmalarıyla adını duyurdu. Durham Üniversitesi’nde profesör ve rektör yardımcısı olarak görev yapan Prestwich’in çalışmalarından bazıları şu şekilde:

Knight: The Medieval Warrior’s (Unofficial) Manual (2010); Armies and Warfare in the Middle Ages: The English Experience (1996); English Politics in the Thirteenth Century (1990); The Three Edwards: War and State in England, 1272-1377 (1980).

- Reklam -

Orijinal adı A Short History of The Hundred Years War olan Yüz Yıl Savaşları kitabı ilk olarak 2018 yılında yayımlandı. Eser, anlattığı dönemdeki orduların yapısını, savaş taktiklerini, diplomasiyi, şövalyeliği ve tarafların kayıp ve kazançlarını masaya yatırıyor.

Yüz Yıl Savaşları – Michael Prestwich | Arka Kapak Tanıtımı

Yüz Yıl Savaşları - Michael Prestwich

Vebanın Orta Çağ Avrupası’nı kasıp kavurduğu yıllarda krallıklar ve derebeylikler iktidar mücadeleleri içerisindeydi. Bir yandan hastalıktan korunmaya ve zararları dindirilmeye çabalanırken, doğudan yükselen yeni bir güç ise Avrupa’yı tehdide başlamıştı. Belirsizliklerin ortasında İngiliz kralı III. Edward 1337 yılında Fransa tahtında hak ilan etti. Sonucun hemen alınacağı düşünülüyordu ancak bir yüzyıldan fazla sürecek bir mücadelenin fitili ateşlenmişti.

Saldırıyı başlatan İngiliz orduları 1340’ta Sluys’ta Fransızları yendi ve bu andan itibaren, Fransızların yeniden uyanıp işgalcileri Manş Denizi’nin ötesine geri sürdüğü 1453 yılına kadar Fransa bir savaş meydanına döndü. İngiliz Anjou ile Fransız Valois hanedanları arasındaki uzun süren mücadele çok önemli aşamalar geçirdi. Güçlü yeni millî kimliklerin oluşmasına yol açarak modern Avrupa’nın ortaya çıkışı ve şekillenmesinde çok önemli bir role sahip oldu.

- Reklam -

Michael Prestwich, kısa ve derinlikli bir şekilde kurguladığı elinizdeki kitapta savaşan orduların yapısı ve gelişimini, değişken savaş taktiklerini, arka planda dönen diplomasiyi, gelişen şövalyeliği ve her iki tarafın kazanç ve kayıplarını aydınlatıcı şekilde sunuyor. Yakın tarihli akademik çalışmalardan hareketle bu uzun savaşa dair lojistik, askerlerin seçimi ve orduya alınmaları, nakliye gibi yönler de inceleniyor. Askerî teşkilatlanma, strateji ve taktiklerin güncel analizini yapan ve ayrıca İngiliz okçuluğunun ölümcül gücünü açıklayan Prestwich, savaşı kapsamlı bir şekilde anlatıyor.

Kitapta dünya tarihinin en uzun savaşının gidişatını belirleyen isimlerden III. Edward, oğlu Kara Prens lakaplı Woodstocklı Edward, ilk Fransız zaferlerinin mimarı Bertrand du Guesclin, şövalye kahramanı Jean Boucicaut, Agincourt’ta kaybeden fakat neredeyse Fransa kralı olmayı başaran V. Henry ve Tanrı’dan ilham aldığı düşünülen ve şehit edilmesiyle Fransızlara umut kaynağı olan Orleanslı Jan Dark yeniden hayat buluyor.

Önde gelen askerî tarihçilerden Michael Prestwich’in kaleme aldığı Yüz Yıl Savaşları: Avrupa’yı Şekillendiren İngiliz-Fransız Mücadelesi karmaşık bir tarihi ustaca anlatan bir başvuru kaynağı.

Toplamda 288 sayfadan oluşan kitabın Türkçe tercümesini Samet Özgüler üstleniyor. Kapak tasarımı Kutan Ural imzasını taşıyan eser Ağustos 2022 tarihinden itibaren raflardaki yerini almaya başladı.

Yüz Yıl Savaşları hakkındaki görüşleriniz ve Michael Prestwich’in eserine dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kirpi Sonic 3 Vizyon Tarihi

Sonic the Hedgehog’un 3. Filminin Vizyon Tarihi Ortaya Çıktı

the sandman dizi spin-off yeni

The Sandman Dizi Evreni Spin-off’larla Genişleyebilir: Neil Gaiman Olası Projelerden Bahsetti