in

Yüzüklerin Efendisi Kitaplarının Çizeri Barbara Remington Hayatını Kaybetti

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit kitaplarının 1965 tarihli kült kapaklarının çizeri Barbara Remington, 90 yaşında hayatını kaybetti.

Yüzüklerin Efendisi - Barbara Remington
- Reklam -
- Reklam -

J.R.R. Tolkien tarafından yaratılan Orta Dünya’nın ölümsüz eserleri için kapak çizimleri yapan illüstratör Barbara Remington aramızdan ayrıldı. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit eserlerinin en ünlü karton kapak basımlarının illüstratörlüğünü yapan Barbara Remington, 90 yaşında hayatını kaybetti. Arkadaşı John Bromberg’in açıklamalarına göre sebep göğüs kanseriydi.

Yüzüklerin Efendisi serisi Tolkien’in kendisi dahil pek çok sanatçı tarafından çeşitli kapak tasarımıyla karşımıza çıktı. Ülkemizdeki baskılarında Alan Lee’nin çizimleriyle okura sunulsa da, Amerika başta olmak üzere pek çok ülkede Barbara Remington’un fırçasından çıkan eserler, Tolkien’in kitaplarının yüzü oldu.

yuzuklerin efendisi 1965 kapaklari
Barbara Remington’ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesi için 1965 tarihinde seriyi okuyamadan çizmek zorunda kaldığı kapaklar.

Barbara Remington, Yüzüklerin Efendisi Kapaklarını Kitapları Okumadan Çizmek Zorunda Kalmış

1965’te Amerika Birleşik Devletleri’nde henüz Yüzüklerin Efendisi’nin basımı yokken, Ballantine Books tarafından kısa bir zaman aralığında kapakları çizmesi istenilen Remington, işinin biraz zor olduğunu söylemişti.

- Reklam -

“Ballantine kitapları mümkün olduğunca çabuk yayımlayabilmek için acele ediyordu,” demişti Andwerve’ye verdiği bir röportajda.

“Tasarımları yapmamı istediklerinde, serinin herhangi bir kitabını elde etme şansım olmamıştı; ülkede henüz basımı olmadığından kitabı isteyebileceğim bir arkadaşım da yoktu. Okumaya çalışan başkalarını bulmaya çalıştım ama başarısızdım; kitaplarla ilgili sadece üstünkörü bilgilerim vardı.”

Barbara Remington - Yüzüklerin Efendisi
Remington’ın daha sonra hazırladığı bir poster.

Bu iletişimsizliğin sonucu olarak, ilk çizimler biraz konudan uzak kalmıştı.

“Tolkien meyve ağaçlarını gördüğünde ‘Balkabaklarının ağaçta ne işi var?’ diye sormuştu. Tabii ki balkabağı değillerdi onlar ama o ne olduklarını bilmiyordu. Kapaktaki aslan en çok odaklandığı nokta olmuştu; malumunuz hikâyede hiç aslan yok. Ballantine’den aslanları çıkarmalarını istedi, sonraki baskılarda üzerini boyayıp çıkartmıştık.”

Barbara Remington kitaplar haricinde Ballantine Books için bir de Orta Dünya posterine imza atmıştı.

orta dunya haritasi barbara

- Reklam -

Yüzüklerin Efendisi dışında Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine için çizimler ve tiyatro kostüm tasarımları da yapan Remington, dolu dolu bir kariyer yaşamıştı.

Başarılı çizer Yüzüklerin Efendisi’ni ve Hobbit’i okumadan önce çizmek zorunda kalışından pişmanlık duysa da, ortaya çıkan işin kendisini memnun ettiğini de belirtmişti.

Tolkien’i okuduktan sonra ona hayranlık duyduğunu gizlemeyen Remington, bunun özel bir deneyim olduğunu en başından fark ettiğini belirtmekten de geri durmamıştı:

“Özel bir yanı olduğunu biliyordum. Yüzüklerin Efendisi’ni çizimleri yapmadan önce okusaydım, kapağı çizip çizemeyeceğimden emin değilim.”

Orta Dünya’ya başka bir soluk getiren Barbara Remington’ı sevgiyle anıyoruz.


* Tolkien’in Elle Çizdiği İlk Shire Haritasına Göz Atın

Kaynak: The New York Times

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for BiblofilYouTube BiblofilYouTube dedi ki:

    Desenize her geçen gün birer birer masadan eksiliyor dostlar…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Locke & Key inceleme

Locke & Key 1. Sezon İncelemesi: Fantastik Kurgunun “Kafa Açan” Anahtarları

rapunzel tangled disney

Rapunzel, Disney’in Yeniden Çevrimleri Arasına Katılıyor