in ,

Zaman Çarkı Dizisi Kitaplardan Kısmen Farklı Olacak

Brandon Sanderson, Robert Jordan’ın başyapıtından uyarlanan Zaman Çarkı dizisinin yer yer kitaplardan farklılıklar göstereceğini açıkladı.

wheel of time ust
- Reklam -
- Reklam -

Amazon’da yayınlanacak Zaman Çarkı dizisinden hem beklenen hem de okurları biraz endişelendiren haberler geldi. Geçtiğimi günlerde Reddit’te bir soru-cevap etkinliğine katılan Brandon Sanderson, dizinin kitaplara göre farklılıklar göstereceğini açıkladı.

Bildiğiniz gibi, Jordan’ın vefatının ardından seriyi tamamlama görevini üstlenen Sanderson aynı zamanda dizi için de danışmanlık yapıyor. O nedenle senaryoyu şimdiden okuyup önerilerde ve yorumlarda bulunabiliyor. İlk senaryo taslaklarına göz atan ünlü yazar, dizinin televizyon formatına uygun olması açısından kitaplarla farklılık göstereceğine işaret etti.

Ünlü yazarın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

Dizi için kitaplarda yapılacak bu değişikliklerin büyük bir bölümünün harika seçimler olduğunu düşünüyorum. Diziye kendi ruhunu katacaklar ama kitapların verdiği hisse ve tona sadık kalacaklar. Kesin bir şey söyleyemem ama içgüdülerim serinin hayranlarının bunlara pozitif tepkiler vereceğini söylüyor. Ben de birkaç tavsiyede bulundum, neler olacağını göreceğiz.

- Reklam -

Çok fazla şey söyleyemem çünkü hem gizlilik sözleşmeleri var hem de Rafe (dizinin yapımcısı) neyi nasıl yapacağına tam olarak karar vermedi. Değişimlere gelince, bence Yüzüklerin Efendisi beyazperdeye taşınırken yapılan pozitif değişiklerle aynı çizgideler. Filmin sinematik anlatıma uygun olması için yapılan şeyler.

Genel olarak en çok diziyi hem kitaplara duyduğu sevgiyle hem de kendi kreatif vizyonuyla yöneten Rafe’ten etkilendim. Şahsen bu tür yapımları ilk iki Harry Potter filmi gibi olanlara – kitapları sahne sahne yeniden canladırmaya çalışanlara –  tercih ederim.

- Reklam -

Ekibin aldığı kararlara karşı çıkanlar olacağından eminim ama değişikliklerin hepsi iyi niyetle yapılıyor ve çoğunu beğendim. Ve size şu kadarını söyleyeyim, yazılan iki senaryodan ilki çok iyiydi. Harika diyaloglar, incelikli karakterler, harika bir ilerleyiş. İkinci senaryo ilki kadar olmasa da fena değildi ama hâlâ düzenleme aşamasında olduğu kesin.
Sanderson’ın bu yorumu karışık tepkilere neden oldu. Bazı okurlar dizi ve filme uyarlanan eserlerde değişimin kaçınılmaz olduğunu kabul ederken bazılarıysa kaynak materyale olabildiğince sadık kalınmasını istiyor.

Bu açıklamalar ayrıca dizinin yapımcısı Rafe Judkins‘in daha önceki açıklamalarıyla da uyuşuyor. Zaman Çarkı’nın ilk iki bölümünü çekmesi için Uta Briesewitz’le (Jessica JonesStranger Things, Westworld) anlaştığını bildiren Judkins, açılışı Moiraine’le yapacaklarının sinyalini vermişti. Zira dizinin ilk iki bölümünün adı “Leavetaking” ve “Shadow’s Waiting” olarak açıklandı. Bunlar da ilk kitabın 10. ve 11. bölümü anlamına geliyor. Dolayısıyla dizinin ilk bölümlerinin Moiraine’in etrafında şekilleneceği ve bu karaktere odaklanacağı düşünülüyor.

Zaman Çarkı dizisinin çekimleri Eylül 2019’da, Prag’da başlayacak.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

35 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Hadi hayırlısı. Bu tarz haberlerden hiç iyi sonuç çıkmıyor gerçi.

  2. Avatar for Seli.nnn Seli.nnn dedi ki:

    İkinci bir game of thronse vakası gibi olmasın da.

  3. Avatar for cankutpotter cankutpotter dedi ki:

    Abi yapmayın ya… :frowning:
    Game of Thrones’tan sonra bir huylandıydım zaten. Bu haberden sonra hiç iyi şeyler beklemiyorum.
    İşin içine politik doğruculuk da girecektir muhtemelen. Bu tip durumlar genelde çok az pozitif etkiye yol açar, kast haberleri ne getirecek bakalım. Tetikte olmakta fayda var.
    Arkadaş şu eğlence sektörü elini attığı bir şeyi de bozmasın ya.

  4. Avatar for Buyici Buyici dedi ki:

    Brandon abi güzel demiş. Sözüne güvenmek lazım… Birde ilk iki kitap dizi yapilirsa birebir çok sıkıcı olur sanki… :thinking:

  5. Avatar for Ishamael Ishamael dedi ki:

    Benim de duygularım karışık. Değişiklikler olacağını biliyorum ama Sanderson buna dikkat çektiyse ciddi değişiklikler var anlamıma geliyor olabilir bu. Bilmiyorum.

    @mit İhsan abi demiştim yaptığın her Zaman Çarkı haberinin altına hala okumadın diye yazacağımı söylemiştim iddiam devam ediyor.

    unnamed

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

30 cevap daha var.

game of thrones ust 2

HBO Başkanı: Game of Thrones’un Devamını Asla Çekmeyeceğiz

Kit Harington

Game of Thrones’un Yıldızı Kit Harington, Stres ve Alkolden Rehabilitasyon Merkezine Kaldırıldı