in

Zamana Düşüş: Emil Michel Cioran, Başka Türlü Düşünme İhtimalini Hatırlatmayı Sürdürüyor

Zamana Düşüş ile Emil Michel Cioran başka türlü düşünme ihtimallerini bizlere hatırlatmaya geliyor. Cioran yine Metis Yayınları etiketi ile raflarda.

Zamana Düşüş - Emil Michel Cioran
- Reklam -
- Reklam -

Rumen yazar ve düşünce insanı Emile Mihai Cioran Zamana Düşüş adlı eseri ile Metis Yayınları etiketi ile Türkçedeki yerini alıyor.

1911 yılında doğan ve çalışmalarının önemli bir bölümünü Fransızca kaleme alan Cioran çoğunlukla ilk olarak 1949 yılında yayımlanan Çürümenin Kitabı (Précis de décomposition) ile tanınıyor.

Yazar Burukluk, Varolma Eğilimi, Tarih ve Ütopya, Doğmuş Olmanın Sakıncası ve İtiraflar ve Aforozlar gibi eserlerle düşünce alanında önemli kapılar açmayı sürdürdü.

- Reklam -

Orijinal adı La chute dans le temps olan Zamanda Düşüş ise ilk olarak 1965 yılında yayımlanmıştı. Kitap Metis Yayınları tarafından dilimize kazandırılıyor.

Kitapta yer alan denemelerin başlıkları ise şu şekilde: Hayat Ağacı, Uygarlaşmışın Portresi, Kuşkucu ile Barbar, İblis Kuşkucu mudur?, Zafer Arzusu ve Dehşeti, Hastalık Üzerine, Korkuların En Eskisi, Tolstoy Hakkında, Bilgeliğin Tehlikeleri ve Zamandan Düşmek.

Zamana Düşüş – Emil Michel Cioran | Arka Kapak Tanıtımı

“Başkaları zamana düşer; bense zamandan düştüm. Zamanın üzerinde yükselen ebediyetin yerini, onun aşağısında kalan öteki ebediyet alır; o kısır mıntıkada artık ancak tek bir arzu duyulur: Tekrar zamanla bütünleşmek, her ne pahasına olursa olsun ona yükselmek, yerleşilen bir yuva yanılsaması için ondan bir parseli sahiplenmek. Ama zaman kapalıdır, ama zaman erişilmezdir: Bu negatif ebediyet, bu kötü ebediyet de zamana nüfuz etmenin imkânsızlığından ibarettir zaten.”

- Reklam -

Cioran insana, insanlığa, insan oluşa lanetler yağdırmaya devam ediyor. En başa dönüyor, çünkü ona göre hata en başa ait: İnsan yanlış ağacın, hayat ağacı yerine bilgi ağacının meyvesini yedi. Ebediyetten zamana düşüş, yani Tarih’i başlatan adım böyle atıldı.

Kökleri çok eskiye uzanan bir felsefi geleneğin parçası olan Cioran, insanın varoluşunu küçümseyerek bütün “başarıları”na, “ilerleme”ye de eleştirel yaklaşıyor. Uygarlık eleştirisine girişiyor, ama amacı uygarlığın veya modernliğin foyasını meydana çıkarmaktan ibaret değil; asıl derdi insanın yanlışlığı. Acımasızca çalışıyor onun yumuşak karnına, yüzüne vuruyor kusurlarını.

Başka türlü düşünme imkânını hatırlamamız için duruyor Cioran yanı başımızda, belki de karşımızda.
Zamana Düşüş - Emil Michel Cioran

Haldun Bayrı tarafından Türkçeleştirilen kitabı Savaş Kılıç yayıma hazırlıyor. Eserin kapak resmi ise Paul Klee’ye ait. 152 sayfadan oluşan çalışma Temmuz 2020 itibarıyla raflardaki yerini alıyor.

Peki siz daha önce Emil Michel Cioran okumuş muydunuz? Zamana Düşüş kitabından beklentileriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* İnsan, Doğası Gereği Kötü müdür?

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Ozgur Ozgur dedi ki:

    Doğmuş olmanın sakıncası üzerine aforizmalar kitabını okumuştum, Metis’i bu konuda cidden tebrik ediyorum çünkü çevirileri nefisti. Özellikle ingilizce dışındaki dillerden çok güzel çeviriler görünce seviniyorum.

    “Her kitap, ertelenmiş bir intihardır” şeklinde bir çeviri, ingilizcesi olan “A book is a suicide postponed”'dan bile güzel bence. :slight_smile:

    Alalım bakalım listemize.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Protector

Hakan: Muhafız 4. Sezon Netflix’te Yayında: Final Bölümleri Sizlerle

Bojack Horseman - 2020 En İyi Netflix Dizisi

Collider Açıkladı: 2020’nin En İyi 15 Netflix Dizisi