in

İstanbul’un En Karanlık Dönemini Konu Alan “Zaniyeler” Bir Kez Daha Günümüz Türkçesinde

Mütareke yıllarını tüm karanlığıyla gözler önüne seren Selahattin Enis’in “Zaniyeler” romanı bir kez daha günümüz alfabesine aktarıldı.

Zaniyeler - Selahattin Enis
- Reklam -
- Reklam -

Selahattin Enis imzalı Zaniyeler yeni bir edisyonla bir kez daha günümüz alfabesine aktarıldı. Eser, Can Yayınları tarafından Miras Dizisi kapsamında yayımlandı.

Tam adıyla Selahattin Enis Atabeyoğlu 1892 yılında Alanya’da dünyaya geldi. Birinci Dnya Savaşı sırasında hukuk öğrenimini yarıda bırakarak yedek subay rütbesiyle orduya dahil oldu. Uzun seneler boyunca Devlet Denizyolları’nda görev aldı. 1910’ların başında gazete ve dergilerde yazmaya başladı. İlk eserleri Rübab dergisinde yayımlandı. Eserlerinde çoğunlukla Mütareke dönemi İstanbul’unu anlattı. Kitapları zaman zaman “ahlaka aykırı” bulunduğu için kütüphanelere sokulmadı. Selahattin Enis 1942 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti.

Yazarın Zaniyeler isimli romanı ilk defa 1922 yılında İleri gazetesinde Fitnat’ın Sergüzeşti adıyla tefrika edildi. 1923 yılında ise Orhaniye Matbaası’nda kitaplaştırıldı. Roman, Enis’in diğer birçok kitabında olduğu gibi işgal yıllarının İstanbul’una odaklanıyor.

- Reklam -

Zaniyeler – Selahattin Enis | Arka Kapak Tanıtımı

Zaniyeler - Selahattin Enis

İhtimal bana “bedbin kadın” diyeceksiniz, ihtimal bana hapishanelerin lebalep, tevkifhanelerin kapılarına kadar dolu olduklarından bahsedeceksiniz. “O halde nasıl olup da mücrimlerin cezasız kaldığından bahsediyorsun?” diye soracaksınız; fakat bilmiyor musunuz ki hapishaneleri dolduranlar zayıf ve kimsesiz olanlardır. Asıl caniler, asıl büyük caniler, maatteessüf hür ve serbesttirler. Hür ve serbest olarak cinayetlerine devam etmektedirler.

Selahattin Enis’in ilk olarak 1923’te kitaplaştırdığı ve bugün bile edebiyatımızın en sarsıcı metinlerinden biri olarak görülen Zaniyeler’de savaş yılları İstanbul’unun “bir yüzü” anlatılıyor. Dönemin taşkın salon eğlenceleri, sonradan görme savaş zenginleri, müsrif sosyete, gündüzleri yoksul halka nutuklar atıp gecelerini sefahatle geçiren siyasetçiler, ikiyüzlü gazeteciler ve yazarlar… Kendini bir anda tüm bunların ortasında bulan Fitnat’ın tuttuğu hatıra defteri, İstanbul’un en karanlık dönemlerinden birine dair önemli kaynaklardan biri.

- Reklam -

Toplamda 264 sayfadan oluşan eserin editörlüğü Fatih Altuğ‘a, çevrimyazı ve yayına hazırlığı Yağmur Yıldırımay Bayrakçı‘ya ait. Kitabın düzeltisi Melis Oflas, kapak tasarımı ise Beyza Ceylan imzalarını taşıyor.

Can Yayınları’nın Mustafa Çevikdoğan editörlüğünde hazırlanan Miras dizisinde yer alan diğer kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.

Selahattin Enis‘in Zaniyeler kitabı hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Zaman Çarkı 2. Sezon çekimleri tamamlandı

Zaman Çarkı’nın 2. Sezonunun Çekimleri Tamamlandı: Çarklar Dönmeye Devam Ediyor

The Gray Man Fragmanı: Yeni Chris Evans Filmi

Chris Evans ve Ryan Gosling’li Netflix Filmi “The Gray Man”den Yeni Fragman