Zaven Biberyan uzun seneler boyunca Kadıköy, Moda’da yaşamıştı. Yazarın 18 yılını geçirdiği Çavuşoğlu Apartmanı için kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkım kararı çıktı.
Çağdaş Ermeni edebiyatının en önemli yazarları arasında gösterilen Zaven Biberyan, 1921’de İstanbul’da dünyaya gelmişti. Yazarın Kadıköy Aramyan-Uncuyan ve Dibar Gırtaran (Sultanyan) Ermeni ilkokullarında başlayan eğitim hayatı, sırasıyla Saint Joseph Lisesi ve İstanbul Ticari İlimler Akademisi’nde devam etmişti.
Yalnızlar, Meteliksiz Âşıklar, Karıncaların Günbatımı, Mahkûmların Şafağı ve Babam Aşkale’ye Gitmedi kitaplarının yazarı Zaven Biberyan, 1984’te hayatını kaybetti ve Şişli Ermeni Mezarlığı’na defnedildi.
İstanbul Kadıköy’deki Moda semtinde yer alan apartman için yıkım kararı çıktı. Haberi Nazım Dikbaş Twitter hesabı üzerinden duyurdu.
Ermeni Edebiyatının Önemli Kalemi Zaven Biberyan’ın Yaklaşık 20 Yıl Yaşadığı Ev Yıkılıyor
Moda’nın Rıza Paşa Sokağı’nda yer alan Çavuşoğlu Apartmanı, Tarihi Moda Tramvayı güzergâhında bulunuyor ve bölge için kent hafızasının önemli bir parçası olduğu tanımlaması yapılıyor.
Dikbaş, gelişmeleri şu sözlerle aktardı:
“Bu tabelanın asıldığı bina yıkılıyor diyor Modalılar: Moda, Rıza Paşa Sokağı’nda, büyük yazar Zaven Biberyan’ın uzun yıllar yaşadığı Çavuşoğlu Apartmanı’nın girişine PROJE ALANIDIR tabelası asmış Gököz inşaat. Bu ne demek, bu kıymetli bina yıkılacak mı?”
Öte yandan Zaven Biberyan’ın ailesi yıkımı durdurmak için şu an için yapabilecekleri bir şey olmadığını açıkladı. Bununla birlikte aile, yeni yapılacak binaya Biberyan’ın 18 sene boyunca orada yaşadığını hatırlatan bir plaket konmasını istediklerini, bunun için gerekli araştırmalara başladıklarını kaydetti.
Yazarın 1965-1983 yılları arasında tam 18 yılını geçirdiği Çavuşoğlu Apartmanı’nın ne zaman yıkılacağı konusunda ise bir detay paylaşılmadı.
Türkiye’de Bugüne Dek Birçok Yazarın Evi Muhafaza Edilemedi
Geçen aylarda, Orhan Pamuk’un Cihangir’de yaşadığı tarihi Taray Apartmanı’nın yıkılacağı bilgisi paylaşılmıştı. Yıkılması gündeme gelen bir başka yazar evi ise Orhan Kemal’in 12 yıl boyunca yaşadığı apartman olmuştu. Öncesinde ise Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu kitabını yazdığı tarihi konak yangında küle dönmüştü.
Son olarak Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’daki evinin müze yapılması için bir kampanya başlatılmıştı.
Siz bu sürece dair ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Agos
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!