in ,

Yazar Zaven Biberyan’ın Uzun Seneler Boyunca Yaşadığı Evde Yıkım Kararı

Zaven Biberyan’ın uzun yıllar boyunca yaşadığı ev yıkılıyor. Kadıköy’deki Çavuşoğlu Apartmanı, Ermeni edebiyatının önemli kalemini 18 sene boyunca konuk etmişti.

Zaven Biberyan ev yıkım
- Reklam -
- Reklam -

Zaven Biberyan uzun seneler boyunca Kadıköy, Moda’da yaşamıştı. Yazarın 18 yılını geçirdiği Çavuşoğlu Apartmanı için kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkım kararı çıktı.

Çağdaş Ermeni edebiyatının en önemli yazarları arasında gösterilen Zaven Biberyan, 1921’de İstanbul’da dünyaya gelmişti. Yazarın Kadıköy Aramyan-Uncuyan ve Dibar Gırtaran (Sultanyan) Ermeni ilkokullarında başlayan eğitim hayatı, sırasıyla Saint Joseph Lisesi ve İstanbul Ticari İlimler Akademisi’nde devam etmişti.

Yalnızlar, Meteliksiz Âşıklar, Karıncaların Günbatımı, Mahkûmların Şafağı ve Babam Aşkale’ye Gitmedi kitaplarının yazarı Zaven Biberyan, 1984’te hayatını kaybetti ve Şişli Ermeni Mezarlığı’na defnedildi.

- Reklam -

İstanbul Kadıköy’deki Moda semtinde yer alan apartman için yıkım kararı çıktı. Haberi Nazım Dikbaş Twitter hesabı üzerinden duyurdu.

Ermeni Edebiyatının Önemli Kalemi Zaven Biberyan’ın Yaklaşık 20 Yıl Yaşadığı Ev Yıkılıyor

Moda’nın Rıza Paşa Sokağı’nda yer alan Çavuşoğlu Apartmanı, Tarihi Moda Tramvayı güzergâhında bulunuyor ve bölge için kent hafızasının önemli bir parçası olduğu tanımlaması yapılıyor.

Zaven Biberyan evi yıkım

Dikbaş, gelişmeleri şu sözlerle aktardı:

“Bu tabelanın asıldığı bina yıkılıyor diyor Modalılar: Moda, Rıza Paşa Sokağı’nda, büyük yazar Zaven Biberyan’ın uzun yıllar yaşadığı Çavuşoğlu Apartmanı’nın girişine PROJE ALANIDIR tabelası asmış Gököz inşaat. Bu ne demek, bu kıymetli bina yıkılacak mı?”

Öte yandan Zaven Biberyan’ın ailesi yıkımı durdurmak için şu an için yapabilecekleri bir şey olmadığını açıkladı. Bununla birlikte aile, yeni yapılacak binaya Biberyan’ın 18 sene boyunca orada yaşadığını hatırlatan bir plaket konmasını istediklerini, bunun için gerekli araştırmalara başladıklarını kaydetti.

- Reklam -

Zaven Biberyan

Yazarın 1965-1983 yılları arasında tam 18 yılını geçirdiği Çavuşoğlu Apartmanı’nın ne zaman yıkılacağı konusunda ise bir detay paylaşılmadı.

Türkiye’de Bugüne Dek Birçok Yazarın Evi Muhafaza Edilemedi

Geçen aylarda, Orhan Pamuk’un Cihangir’de yaşadığı tarihi Taray Apartmanı’nın yıkılacağı bilgisi paylaşılmıştı. Yıkılması gündeme gelen bir başka yazar evi ise Orhan Kemal’in 12 yıl boyunca yaşadığı apartman olmuştu. Öncesinde ise Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu kitabını yazdığı tarihi konak yangında küle dönmüştü.

Son olarak Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’daki evinin müze yapılması için bir kampanya başlatılmıştı.

Siz bu sürece dair ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Agos

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Netflix Eylül 2022 takvimi

Netflix’in Eylül Ayı Yayın Takvimi Belli Oldu: İşte Beklenen Yapımlar

The Son Fragmanı: Hugh Jackman'dan Yeni Film

Hugh Jackman’ın Başrolünde Olduğu “The Son” Filminden İlk Fragman