in

Zülfü Livaneli “Son Ada” Kitabının Finalini Yeniden Yazdı

Zülfü Livaneli, 2008 tarihli Son Ada kitabına yeni bir final yazdı. Romanın güncel baskısı yenilenmiş haliyle okurun karşısına çıkıyor.

Zülfü Livaneli - Son Ada Yeni Final
- Reklam -
- Reklam -

Yazar ve müzisyen Zülfü Livaneli, daha önce 2008 yılında yayımlanan ve “en politik romanı” olarak tanımlanan eserinin final sahnesini yeniden kaleme aldı. Son Ada’nın yeniden yazılmış finalini de içeren yeni baskısı İnkılap Kitabevi etiketi ile okurla buluştu.

Mutluluk, Serenad, Leyla’nın Evi ve Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm gibi çoksatar kitapların yazarı; sayısız türkünün ve parçanın müzisyeni Livaneli; şimdi eski bir kitabının yeni bir versiyonu ile okurun karşısına çıkıyor.

Livaneli’nin alegorik eseri, 2009 senesinde Orhan Kemal Roman Armağanı’na da layık görülmüştü.

- Reklam -

Yeni Son Ada ise Gezi Direnişi’ni selamlayan ek bir final bölümü ile raflara geliyor. Yazarın daha önce yayımladığı bir eseri, yeni bir finalle sunması pek de alışık olduğumuz bir yöntem değil. Haliyle bu hamlenin edebiyatseverlerde nasıl karşılık bulacağı da merak konusu.

Zülfü Livaneli – Son Ada | Arka Kapak Tanıtımı

Zülfü Livaneli - Son Ada Yeni Final
Yaşar Kemal’in önsözüyle: “Zülfü büyük kapıdan bu romanıyla girmiştir.”

Son Ada… Martılar, yasemin kokuları, çam ormanları, renk renk balıklar ve mutlu insanlarla dolu anakaraya uzak bir sığınak. En iyi korunan sır, yeryüzünün gizli cenneti.

Bu son insani köşe, son sığınak nasıl kaybedildi? Geri kazanmak mümkün mü?

- Reklam -

Ünlü edebiyatçı Zülfü Livaneli’nin en politik romanı olan Son Ada, ismini bilmediğimiz bir adada yine ismini bilmediğimiz insanların ve bir diktatörün ekseninde yaşananları anlatıyor. Livaneli, Türkiye’den ve dünyadan tüm okurların aşina olduğu “diktatörlük” gerçeğine alegorik bir anlatımla dikkat çekiyor.

Türk edebiyatının mihenk taşlarından Yaşar Kemal’in Önsöz’de yer alan sözleriyle: “Zülfü bu romanda inanılmaz ölçüler, olanaklar yaratmış. Her şey birbirine uyuyor. Edebiyatta görkemli bir söz vardır, büyük kapıdan girmek. Bu, büyük bir eserin yazarı demek. Zülfü büyük kapıdan bu romanıyla girmiştir.”

2009 Orhan Kemal Roman Armağanı’na layık görülen ve pek çok dile çevrilip dünya çapında okunan Son Ada, Gezi direnişçilerini selamlayan yenilenmiş finaliyle tekrar okur karşısına çıkıyor.
Eski versiyonu 148 sayfa olan roman şimdi 168 sayfalık bir ek final ile geliyor. Eserin editörlüğünü Gülşen İşeri üstlenirken yayıma hazırlayan koltuğunda ise Günnur Aksakal yer alıyor.

Son Ada romanı Ağustos 2020 itibarıyla raflardaki yerini buldu.

Peki siz yeni bir finalle aynı kitabı okuma fikrine nasıl yaklaşıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Yeni Kuantum Paradoksu Düşünce Deneyi Gerçekliği Sarsıyor

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Yazarın kitap yayınlandıktan sonra aklındaki hikaye kısa bölümler olarak devam ediyorsa, tutarsızlık veya eksik gördüğü yerleri hikayenin genel akışına uygun olacak şekilde eklemeler yapması bence yazarın veya kitabın hayranları için olumlu olur.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tenet vizyon tarihi

Tenet Çift Yönlü Zaman Çizelgesi Yayınlandı

Fantastic Beasts 3 Johnny Depp Gecikme Mahkeme

Fantastic Beasts 3, Johnny Depp’in Mahkemesi Nedeniyle Gecikebilir