Bizler kitap ve dergi fiyatlarından yakınıp nasıl daha uygun bir politika izlenebileceğini düşünürken Resmi Gazete’de yayınlanan kararname, işleri herkes için biraz daha tatsız hâle getirdi.
1 Ocak 2019′dan itibaren geçerli olmak üzere e-kitap, e-dergi ve e-gazetelerde uygulanan vergi oranlarında zamma gidildi.
Yeni vergilendirme oranları eskisine kıyasla şu şekilde:
“Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 475)” başlığıyla Resmi Gazete’de duyurulan güncellemeye şuradan ulaşmanız mümkün.
Şimdilik basılı kitapların vergi oranında bir değişiklik gözükmüyor. Yeni zamlar tamamen elektronik yayınları kapsıyor. Ancak bizler, “Acaba kitap ve dergilerden alınan vergi oranları %1″e düşürülür mi?”, “Kâğıt krizini atlatmak için bir çözüm üretilir mi?” gibi düşüncelere dalmışken işlerin giderek karanlık bir hâl alması gerçekten de endişe verici.
Geçtiğimiz haziran ayında yayınevlerine sorduğumuz “Ne Olacak Bu Ekonominin Hâli?” sorusu için hâlâ olumlu bir adım atılmış değil. Konuyla alakalı dosyamızı buradan okuyabilirsiniz.
İllüstrasyon Kaynağı: Digimarc
Tüm yükü okuyan insanın çekmesi …
Aklıma ister istemez çok da uzak olmayan bir zamandaki şu sözler geliyor:
Neyse ki kutsal kitaplardan alınan KDV hala %1 de, böylece her hafta 8-10 tane kutsal kitap almaya devam edebileceğim. Zaten diğer kitapları hiç sevmiyorum, sürekli yenisi çıkıyor.
Önerdiğin kutsal kitap var mı?
Siz nasıl bir şey istiyorsunuz Cemciğim? İlgi alanlarınız neler, ilginç fetişleriniz var mı örneğin, belki uzak doğudan kutsal bir şeyler önerebilirim size? Kafa küçültmeli şeyler hoşunuza giderse Amazon nehri kıyılarındaki Yağmur Ormanları yerlilerinin ritüelleri var?
İndirim bekliyorduk zam geldi
Kırmızı Kedi Yayınevi Sahibi Haluk Hepkon, “Kitap fiyatları hızla artıyor, yani kâğıda gelen zamlarla e-kitabın önü açılabilirdi. Yayıncılığın bu dönemde vergi artırımına değil, indirimine ihtiyacı var“ dedi.
Gazete ve dergilerin elektronik ortamda satışında uygulanan KDV oranı yüzde 1’den yüzde 18’e; elektronik kitap gibi yayınlarda ise yüzde 8’den yüzde 18’e yükseltildi. Durumu ‘kültür dünyasına vurulmuş anlamsız bir darbe’ olarak nitelendiren Kırmızı Kedi Yayınevi Sahibi Haluk Hepkon, “Kitap fiyatları hızla artıyor, yani kâğıda gelen zamlarla e-kitabın önü açılabilirdi. Yayıncılığın bu dönemde vergi artırımına değil, indirimine ihtiyacı var“ dedi.
19 Aralık 2018 Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’da belirtilen değişiklikler sonucu gazete (e-gazete) ve dergilerin (e-dergi) elektronik ortamda satışı, elektronik gazete ve dergi okuyucu, tablet ve benzerlerinin teslimindeki KDV oranı yüzde 1’den yüzde 18’e, elektronik kitap (e-kitap) ve benzeri yayınların elektronik ortamda satışı, elektronik kitap okuyucu, tablet ve benzerleri teslimindeki KDV oranı ise yüzde 8’den yüzde 18’e yükseltildi.
TÜRKİYE YAYINCILAR BİRLİĞİ ÇAĞRIDA BULUNDU
KDV oranlarının yükseltilmesinin ardından Türkiye Yayıncılar Birliği ise, vergi yüklerinin kaldırılarak kültür endüstrisine ve yayıncılık sektörüne destekçi bir tavır alınması konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulundu.
“TÜRK KÜLTÜR HAYATI İYİCE ÇÖLLEŞİYOR”
Konuyla ilgili olarak DHA’ya konuşan Kırmızı Kedi Yayınevi Sahibi Haluk Hepkon, “E-kitaptaki vergiler yüzde 8’den 18’e yükseldi. Meseleyi iki açıdan ele almak lazım. Birincisi, bu kararlarla Türk kültür hayatı iyice çölleşiyor. Türkiye’de kültür politikalarını düzenleyen yetkililerin, Türk kültür hayatını geliştirmek, okurun kitaba ulaşmasını kolaylaştırmak gibi bir niyetleri olmadığı açığa çıkıyor. Çünkü inşaattan kuyumculuğa kadar uygulanan bir sürü vergi indirimi yayıncılıkta uygulanmıyor. Şunu unutmamak lazım ki Türkiye’nin geleceğini devletten aldıkları teşvikle inşaat yapanlar değil, kitap okuyan kitap okuyan, yazan insanlar belirleyecek” dedi.
İNDİRİM BEKLENİYORDU
Bundan bir süre evvel dövizin artışıyla beraber kâğıtlara uygulanan zammın sektörü olumsuz anlamda çok fazla etkilediğini ifade eden Hepkon, “Seka’nın özelleştirilmesiyle Türk yayıncılığı tamamen dışarıya bağımlı bir hale geldi. Türkiye kendi kültür politikasını gerçekten yerli ve milli kılmak istiyorsa bir an evvel kendi kâğıdını da üretmeli. Ve devletin kitaptaki KDV oranını düşürmesi lazım. Kağıt için fabrikayı bir günde kuramayabilir ama bunu bir günde yapabilirler. KDV indiriminin olması beklenirken gelinen noktada tam tersi bir durum olduğu anlaşıldı. Yayıncılığın bu konudaki talepleri hiç dikkate alınmadı” diye konuştu.
OKUYUCU SAYISI İYİCE DÜŞECEK
E-kitap ve e-derginin Türkiye’de henüz gelişmekte olduğunu kaydeden Hepkon, “Türkiye’de zaten e-kitaba çok ciddi bir ilgi yok. Ama e-kitap kâğıt zamlarından sonra gelişmekte olan, daha fazla tercih edilen bir alandı. Çünkü kitap fiyatları hızla artıyor, yani kâğıda gelen zamlarla e-kitabın önü açılabilirdi. Şimdi bu durumda okuyucu sayısı daha da düşecek. Tümüyle baktığımızda kültür dünyasına vurulmuş anlamsız bir darbe. Yayıncılığın bu dönemde vergi artırımına değil, indirimine, devletin teşviklerine ihtiyacı var” dedi.