Bizler kitap ve dergi fiyatlarından yakınıp nasıl daha uygun bir politika izlenebileceğini düşünürken Resmi Gazete’de yayınlanan kararname, işleri herkes için biraz daha tatsız hâle getirdi.
1 Ocak 2019′dan itibaren geçerli olmak üzere e-kitap, e-dergi ve e-gazetelerde uygulanan vergi oranlarında zamma gidildi.
Yeni vergilendirme oranları eskisine kıyasla şu şekilde:
“Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 475)” başlığıyla Resmi Gazete’de duyurulan güncellemeye şuradan ulaşmanız mümkün.
Şimdilik basılı kitapların vergi oranında bir değişiklik gözükmüyor. Yeni zamlar tamamen elektronik yayınları kapsıyor. Ancak bizler, “Acaba kitap ve dergilerden alınan vergi oranları %1″e düşürülür mi?”, “Kâğıt krizini atlatmak için bir çözüm üretilir mi?” gibi düşüncelere dalmışken işlerin giderek karanlık bir hâl alması gerçekten de endişe verici.
Geçtiğimiz haziran ayında yayınevlerine sorduğumuz “Ne Olacak Bu Ekonominin Hâli?” sorusu için hâlâ olumlu bir adım atılmış değil. Konuyla alakalı dosyamızı buradan okuyabilirsiniz.
İllüstrasyon Kaynağı: Digimarc
Gelmeden belli ettirmisti. Artik vakit buldukca internetten ya takas yoluyla kitap alirim yada kadikoy 2
El sahaf carsisina gidrrim
Çok üzücü. Halbuki kağıt zammından sonra e-kitaba teşvik olacağını ummuştum. Bu vesileyle Türkçe sınırlı kaynaklarda da artış olacaktı. Bir başka bahara kaldı umutlar.
Tüm yükü okuyan insanın çekmesi …
Aklıma ister istemez çok da uzak olmayan bir zamandaki şu sözler geliyor:
Bu sözü bir yerde okumuştum ama full yobaz olan biri demişti galiba.
Para birimi değer kaybedip gelirler sabit kalırken, bunun üzerine bir de fiyatlar artıyor ve vergi oranları yükseltiliyor. Bunun sonucu olarak satışlar düşüyor ve kimse bir şey kazanmamış aksine belki de herkes kaybetmiş oluyor.
Son tüketici olarak isteklerimize ulaşabilmek için kısa vadede alternatif, daha uygun fiyatlı seçeneklere yönelmekten başka çözüm yok gibi görünüyor. Ya da okumak istediğimiz kitabı özgün dilinde yurtdışından edinip, onu okuyabilmek için yeni dil öğrenebiliriz…