Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü; bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın amaçları doğrultusunda Opera literatürdeki klasik eserleri üst düzey bir kalitede dünya standartlarında sergilemesinin yanı sıra, ülkemizin melodik zenginliğini temel alarak uluslararası standartlarda eserler ortaya koyan, ülkemizin kültür ve sanat turizmine katkılar sağlayan, tatil ve turizm anlayışına yepyeni bir boyut getiren uluslararası yaz festivallerini İstanbul Uluslararası Opera Festivali ile başlattı.
Turandot Operası
Uzun yıllardır Ankara’da prömiyeri gerçekleştirilen, Aspendos’ta sahnelenen Giacomo Puccini’nin vefat ederek son bölümünü tamamlayamadığı bu ölümsüz eser festival kapsamında izlendi. Eseri ünlü İtalyan Rejisör, Vincenzo Grisostomi Travaglini sahneye koydu. Puccini’nin en acımasız kadın karakteri olan “Turandot” Pekin’de yaşayan bir Çin Prensesidir. Moğol Prensi “Calaf” ile tanışması ve masalsı aşklarının anlatıldığı eserin konusu şu şekilde; Turandot” un Moğol Prensi “Calaf ile tanışması ve masalsı aşklarının anlatıldığı eserin konusu şöyle; Turandot, evlilik için gelen prens taliplerine; o ana dek bilenin hiç çıkmadığı üç soru sormakta, soruyu bilemeyen talipliler ise teker teker idam edilmektedir. Saray yetkilileri ile Turandot’un babası İmparator bu gidişe bir son vermek istemektedir. Ancak Calaf âşık olmuş ve aşkının peşinden ölümüne gitmeye karar vermiştir.
Eser, ünlü tenor aryası “Nessun Dorma”’nın da içinde olduğu sevilen birçok arya, hareketli müzikal yapı, muhteşem dekor ve kostümler eşliğinde Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneye koyuldu. Eserin iki temsilinde de Calaf rolünü seslendirecek Gürcü solist sanatçı Mikheil Sheshaberidze’in yanı sıra eserin 2 Temmuz 2019’daki ilk temsilinde Turandot rolünü ünlü Koreli solist sanatçı Lilla Lee seslendirdi. 3. Temmuz’daki ikinci temsilde ise bu defa Turandot rolünü Kazak solist Zhupar Gabdullina seslendirdi.
Yunus Emre Oratorya ve Balesi
Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde Ahmet Adnan Saygun’un bestelediği ilk Türk oratoryosu “Yunus Emre” balet Uğur Seyrek koreografi ve rejisiyle İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından sahnelenecek. Dünya Prömiyerini Süreyya Operası’nda 23 Şubat 2019’da şef Serdar Yalçın yönetimindeki orkestra, Aydın Karlıbel yönetimindeki koro ve dansçıların yüksek birlikteliğiyle yapan “Yunus Emre Oratorya”sı, bu kez de Zorlu’nun büyük sahnesinde izlenebilecek.
Bolşoy Solistleri Gala Konseri
Festival 13-14 Temmuz’da İDOB orkestrası eşliğinde Bolşoy Tiyatrosu Solistlerinin Seslendireceği Gala Konseri ile sona erecek.Festival, Bolşoy Tiyatrosu Orkestra Şefi Anton Grishanin yönetiminde İstanbul DOB Orkestrası eşliğinde ünlü Bolşoy Tiyatrosu solistleri soprano Anna Nechaeva, mezzo-soprano Yulia Mazurova, tenor Fyodor Ataskevich ve bariton Pavel Yankovsky’in “Sevil Berberi, “Il Trovatore”, “Carmen” gibi önemli operalardan söylecekleri aryalarla sona erecek. Festivalin tüm temsiller Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde saat 20.00’da izlenebilecek.
Kaynaklar: cumhuriyet, zorlupsm
2-3 ay önce TRT 2 yeniden açılınca yayın programına bakmıştım. Troya adında bir opera yayınlanacağı yazıyordu. Hem Troya’ya dair büyük bir ilgim olduğundan hem de operanın nasıl bir şey olduğunu merak ettiğim için izledim ve hayran kaldım. Çok başarılı bir yapımdı ve bana operayı da sevdirdi. Herkesin az çok bildiği operadaki bağrılan kısım yani arya kısmı ilk başta garip geldi hiçbir şey anlamadım ama alıştıktan sonra arya kısımlarını da sevdim.
Avrupa Yakası’nda olduğu için bana çok uzak kaldığından ben gidemeyeceğim ama gidebilecek imkanınız varsa opera izlemeden ölmeyin, çok şey kaçırırsınız.