Günümüzde çizgi roman sanatı denince akla hemen Amerikan, Avrupa (kendi içinde, Fransa-Belçika ve İtalyan ekolleri olarak ikiye ayrılır) ve Japon ekolü gelir. Ülkemizde çizgi roman ve karikatür sanatının tek handikabı bu üç ekoldeki gibi sanayileşememiş olmasıdır. Yoksa geçmişe ve şimdiye birazcık dikkat kesilince, hiç de yabana atılmayacak başarılara imza atıldığı ortada. Suat Yalaz 1963’te Karaoğlan’ıyla, Sezgin Burak’sa 1967’de Tarkan’ıyla çizgi roman sayfalarından beyazperdeye geçiş yapabilecek kadar başarı kazanabilmiş işlere imza atmıştı. Ülke sınırları içerisindeki bu popülerlikleri ve başka mecralara taşınabilmeleri, günümüzün çizgi romandan sinemaya furyasından çok çok önce yaşanmıştı. Artık ne olduysa oldu ve ülke sınırlarından taşacak sanayileşmeye ulaşamadan başarı ivmesi aşağılara inmeye meyletti.
Elbette bu sanayileşememe hâli katiyen üretenlerin ve üretilenlerin önünü kesmedi. Günümüzde Devrim Kunter, Selçuk Ören, Kenan Yarar ve daha pek çok sanatçı, imkânlarını zorlayarak Seyfettin Efendi, Kasap, Hilal ve nice eseri ortaya çıkarmak için canla başla çalışıyor. Evet, geniş ticari ağlara yayılmış bir çizgi roman sanayimiz olamasa da üreticiliğini ve potansiyelini sürdüren çizgi roman kültürümüz halen yaşamını sürdürüyor.
Çizgi Roman Okurları Derneği de, çizgi romanın hafızalardaki yerini tazelemek ve meraklıları haricindekilere de tanıtmak maksadıyla “Çizgi Romanı Yaşatanlar: Orijinal Çizimler Sergisi“ni düzenliyor. 17-18 Kasım 2018 tarihlerinde, İstanbul Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek serginin içeriği bir hayli zengin. Derneğin kurucularından Önder Çakı’nın özel koleksiyonundan parçaların sergileneceği iki günlük etkinliğe katılacakları değerli konuklarla yapılacak söyleşiler, paneller, koleksiyoner buluşması ve çizgi roman kültürü dergisi “Profesör“ün lansmanı bekliyor.
Etkinliğin ilk günü olan 17 Kasım tarihinde, Tommiks, Mandrake, Teksas, Zagor, Mister No., Kızılmaske, Karaoğlan ve Yüzbaşı Volkan gibi sayısız çizgi romanın sanat eseri kapaklarını çizmiş Aslan Şükür belgeseli, Altın Fırçalı Adam gösterilecek. Ardından, özellikle sanatını konuşturduğu film afişleriyle hatırlanan Ömer Muz, “Çizgi Romandan Resme Geçiş Öyküsü” panelinde yer alacak. Çizgi roman, grafik sanatı ve dergi yayıncılığı alanındaki faaliyetleriyle tanınan Ergün Gündüz, “Türkiye’de ve Dünya’da Çizgi Roman Gelişimi” paneliyle bu sanatın tarihçesini anlatacak. Sinema ve televizyon yönetmenliğinin yanı sıra çizgi roman tutkunluğuyla da tanınan Kudret Sabancı, yönetmenliğini yaptığı 2013 tarihli Karaoğlan’ın yapım sürecini aktaracak.
Etkinliğin ikinci günü olan 18 Kasım tarihinde, yabancı filmlerde de boy göstermiş ve pek çok Yeşilçam avantüründe rol almış emektar oyuncu Levent Çakır‘ın katılımıyla gerçekleşecek “Bedmen Filmleri ve Türk Sineması”nda, yabancı çizgi romanların avantür sinemamızdaki yerine değinilecek. “Ustalarla Söyleşi” kısmında, Karaoğlan’ın yaratıcısı olmakla kalmayıp, onu beyazperdeye de uyarlayan, çizgi roman ve sinema sanatçısı Suat Yalaz ve bir diğer yerli çizgi roman cengâveri Tolga’nın yaratıcısı çizgi roman sanatçısı Abdullah Turhan birlikte yer alacak. Çizgi roman sevdalısı ve bir koleksiyoner, araştırmacı Hüsnü Çoruk, Çizgi Romanda Erotizm panelinde cinsellik ve çizgi roman ilişkisini anlatacak.
Serginin, Çizgi Roman Okurları Derneği’nce yapılan duyurusuysa şöyle:
“Çizgi Roman Okurları Derneği olarak 2. etkinliğimizi gerçekleştiriyor. Çizgi roman faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile kurulan “Çizgi Roman Okurları Derneği” olarak yıllardır yapılamayanları yapmaya devam ediyoruz.
17-18 Kasım 2018 tarihlerinde Caddebostan Kültür Merkezinde “Çizgi Romanı Yaşatanlar Orijinal Çizimler Sergisi” düzenliyoruz.
Türk Çizgi roman dünyasının büyük ustaları (Suat Yalaz, Abdullah Turhan, Ömer Muz, Ergün Gündüz, Arslan Şükür, Kudret Sabancı) ile söyleşiler,”film gösterileri” ve “orijinal çizim” ve “çizgi romandan sinemaya afiş sergisi” sizleri bekliyor.
Etkinlikte ayrıca büyük emeklerle hazırlanan ”Profesör Çizgi Roman Kültürü Dergisi” lansmanı da gerçekleştirilecektir.
Tüm çizgi roman sever dostlarımı etkinliğimize bekliyoruz.”
İstanbullulara ve İstanbul’a yolu düşen çizgi roman meraklılarına duyurulur.
Kenan Yarar niye Hilal serisini bıraktı anlamış değilim. Efsane bir hikayeydi. Hiç bir yerde çıkartmıyor. Efsanevi Druuna’ya karşı, arsız Hilal taraftarıyız biz