in ,

Sabahattin Ali “Şehirlere Alışamadı” İsimli Sergiyle Anılıyor

“Yolculuklar bana zevk verir. Bu zevkte varacağım hedefin zevki dâhil değildir. Yolculuk, bu bir yerde durmadığını, hareket ettiğini bilmek şuuru, bu bir yere bağlanıp kalmaktan kurtuluş başlı başına tatlı bir şeydir.” – Sabahattin Ali

sabahattin ali
- Reklam -
- Reklam -

Yazar ve şair Sabahattin Ali, aramızdan ayrılmasının 70. yıldönümünde çok ama çok özel bir sergiyle anılıyor. Yapı Kredi Kültür ve Sanat tarafından düzenlenen ve Sevengül Sönmez’in küratörlüğünde gerçekleştirilen sergi “Şehirlere Alışamadı – Sabahattin Ali’nin Şehirleri” başlığını taşıyor.

sabahattin ali sehirlere alisamadi ust

Sergi, yazarın 41 yıllık ömrü boyunca Türkiye’nin kırkı aşkın farklı köşesinde bulunmasına istinaden hazırlanmış. Ali‘nin hayatının bir dönemine tanıklık etmiş her yerleşke, yazarın orada bulunma yılını, süresini ve sebebini temsil eden farklı görsellerle temsil edilerek, kronolojik sırada sergilenmiş. Buna ek olarak, yazara ve yakınlarına ait notlarla bu dönemler hakkında detaylara yer verilmiş.

- Reklam -

sehirlere alisamadi

- Reklam -

Sergide ayrıca Sabahattin Ali‘ye ait pek çok notun yanı sıra, aralarında bizzat çektiği fotoğrafların da yer aldığı önemli bir koleksiyon sergileniyor. Nahit Vedat Fıratlı ve Ayşe Sıtkı İlhan‘a yazdığı mektuplar, Almanya’dan Mustafa Seyit Sutüven’e yazdığı “Mustafa’ya Mektup” şiiri, Balıkesir Öğretmen Okulu’nda tuttuğu günlük ve Kürk Mantolu Madonna’nın taslakları bunlardan bazıları.

İstanbul Beyoğlu’nda yer alan Yapı Kredi Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki sergi, 27 Nisan‘a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Sergiyle ilgili etkinlik detayları ve katolog için buraya göz atabilirsiniz.

Cemalettin Sipahioğlu

1986 İstanbul doğumlu. Bilimkurgu, korku ve fantastiği uzun süre televizyondan takip edebilmiştir. Ailesinden habersiz aldığı ucuz VCD oynatıcıyı saklayıp, onlar yokken kullanarak, bu konularda film açıklarını kapatmaya çalışmıştır. Edebiyata sonradan bulaşması; bilgisizliği; bilgisizlik de, "Raftaydı ve ben onu alıp okumadım zamanında." pişmanlıkları getirmiştir. Lem ile Küvette Bulunan Günce'yle tanışması; okumaya yeni başlayan biri için hem talih, hem de talihsizlik olmuştur. Film, kitap, animasyon, çizgi roman olsun; kendi sınırlı bilgisiyle, eserleri iç dinamikleri içinde değerlendirmeye çalışır.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Efendim, bugün sergiyi gezme fırsatına eriştim. Biliyorum, biliyorum. Beni bilenlerinizin aklında küçük bir soru var: “Sen Ankara’da değil miydin?” Evet, Ankara’da oturuyorum. Yolum İstanbul’a düştü. Ben de değerlendiriyorum.

    Hoş ve minik bir sergi. İki katlı bir alanda. Her şeyi incelerseniz 35-45 dk zamanınızı alır. Belki daha az.Ya da biraz daha fazla. Artık orası, sergilenenleri inceleme tarzınıza göre değişiklik göstrecektir.

    Ali’nin eserlerinden uyarlanan filmlerden görüntüler; bizzat Ali’nin sözlerini yazdığı veya da dinlediği şarkılarda paylaşılmış. Nüket Duru’nun Melankoli’sini ve Ben Sana Vurgun’umu sevdiğim parçalardır; sözlerinin Ali’ye ait olduğunu öğrenince şaşırdım.

    Cuma günlerine özel, rehber eşliğinde sergiyi gezmek mümkünmüş.

    Alttaki kitapevinde sergiye özel kitapçığı temin edebilirsiniz. Sergilenen parçaların resimler orada mevcut. Bense daha farklı bir öneride bulunacağım. Sabahattin Ali hakkında daha fazla şey öğrenmeye heveslendiyseniz, aynı fiyata A’dan Z’ye Sabahattin Ali kitabını öneririm. İlgili serginin de küratörlüğünü yapan Sevengül Sönmez’e ait kitap, Ali hakkında pekçok belge içeren, harika bir kaynak.

    Sergiden bir kaç fotoğraf:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

kurtulan kizlar ust

Kurtulan Kızlar: Kadına Karşı Şiddet, Taciz ve İstismar Hep Satar mı?

Sözcüklerdir Bütün Derdim - Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin Tekrar Atölye Dizisinde: “Sözcüklerdir Bütün Derdim”