in ,

Franz Kafka’nın Saklı Kalmış Eserleri Ortaya Çıkmaya Hazırlanıyor

Franz Kafka’nın İsviçre’nin Zürih kentinde kasada kilitli tutulan el yazmalarının gün yüzüne çıkma ihtimali doğdu!

franz kafka sakli eserler
- Reklam -
- Reklam -

Dava, Dönüşüm, Amerika ve Şato gibi eserleriyle dünya edebiyatının büyük adımlar atmasını sağlamış kıymetli yazar Franz Kafka hakkında güzel bir haber var. İsviçre’de bir bölge mahkemesi, yazarın el yazmalarının bulunduğu kasaların açılması konusunda gerekli adımları attığını duyurdu!

Franz Kafka’nın yıllardır Zürih’teki kasalarda kilit altında bulunan el yazmalarının İsrail Milli Kütüphanesi’ne doğru yola çıkması, yakın zamanda gündemimize gelebilir.

Kasalarda tam olarak ne olduğu net olarak bilinmiyor. Ancak uzmanlar Kafka’nın ölümünden sonra, eksik olarak basılan bazı eserlerinin final bölümlerinin kasalarda olabileceğini söylüyor.

- Reklam -

Kafka’nın mirası daha önce de tartışma konusu olmuştu. İsrail Yüksek Mahkemesi, İsrail’de bir ailenin banka kasasında ve Tel Aviv’de bir apartman dairesinde sakladığı Kafka el yazmaları koleksiyonuna el konmasına karar vermişti.

dava franz kafka

Zürih’teki mahkemenin attığı adımlar, Kafka’nın eserlerine dair hukuk mücadelesini ve eserin gerçek sahibi kim, sorularını yeniden gündeme getirdi. Eserlerin telifi, yaratıcısı hayatını kaybettikten 70 yıl boyunca daha mirasçılarına kalıyor; ardından kamuya açılıyor.

- Reklam -

Franz Kafka 1924 yılında aramızdan ayrılmıştı.

“Tam olarak neyi içerdiği bilinmeyen bir mirasın kavgası”

Kudüs’teki Van Leer Enstitüsü’nden araştırma görevlisi Benjamin Balint, bu davaların en ilginç yanını ‘aslında neyi içerdiği tam olarak bilinmeyen bir miras üzerine olmaları’ şeklinde açıklıyor.

Franz Kafka ölmeden önce eserlerini dostu ve editörü Max Brod’a vererek onları yok etmesini istemiş, ancak Brod bu isteği yerine getirmemişti. Dava, Şato ve Amerika yazarın ölümünden sonra yayımlanmıştı. Bu hamle, kuşkusuz yazarın günümüzde tanınmasının da en büyük nedeniydi.

franz kafka hakkinda
Franz Kafka

Yıllarca süren hukuk savaşı nasıl sonlanacak, kasaların içinden hangi metinler çıkacak, hep birlikte bekleyip göreceğiz! Sizin bir tahmininiz var mı? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!
Kaynak: Deutsche Welle
İllüstrasyon: Björn Griesbach

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

makine kitap

Makine Tarafından Yazılan Bir Kitap İlk Defa Yayınlandı!

Ballıca Mağarası - Tokat

Ballıca Mağarası UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne Girdi