Bugün Türk edebiyatının ve kadın hareketinin önemli isimlerinden Duygu Asena 73. yaşında! Dünyanın popüler arama motorlarından Google da bu özel günde kendisini unutmadı ve Duygu Asena’yı şık bir doodle ile ana sayfasına taşıdı.
1987 yılında yayımlanan Kadının Adı Yok romanı ile büyük bir farkındalığın ilk kıvılcımını ateşledi Asena. Eser yayımlandığı yıl 40 baskı yaparak rekorlar kırdı. Yazar o tarihten beri Paramparça, Aşk Gidiyorum Demez, Aslında Özgürsün, Aynada Aşk Vardı, Değişen Bir Şey Yok ve Kahramanlar Hep Erkek gibi eserleriyle bizlere kıymetli bir külliyat ve düşünce yapısı bırakmıştı.
1946 doğumlu gazeteci ve yazar Duygu Asena, kariyerine pedagog olarak başladı. Ardından 1972 yılında Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yazmaya başladı. Sonrasında TRT-2 kanalına Ondan Sonra adlı programı hazırlayıp sunmaya başladı. Gazetecilik kariyeri, yazdığı Kadının Adı Yok adlı romanla farklı bir boyut kazandı. Çünkü kitap müstehcen bulunduğu için 1988 yılında yasaklanmıştı. Duygu Asena yıllar süren davalar sonucunda haklarını geri aldı. Eser, Atıf Yılmaz tarafından filme de çekildi.
Bu kıymetli insan 2006 yılında aramızdan ayrıldı. 2007 yılından beri Doğan Kitap, yazarın anısına Duygu Asena Roman Ödülü başlıklı bir yarışma düzenliyor.
Ödülün resmi amacı şöyle tanımlanıyor:
“Duygu Asena’nın görüşlerini genç kuşaklara aktarmak, toplum algısında kadın ve özgürlükleri konularında hassasiyetler yaratmak, bu konuda yapılacak çalışmalara esin kaynağı olmak ve genç yazarları, yeni çalışmaları teşvik etmek.”
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!