in ,

Polisiyenin Sınırlarını Zorlayan “Gözlemcileri Gözlemleyenin Gözlemi” Çıktı!

Dedalus Kitap, Alman Edebiyatı’nın ve grotesk tiyatronun ustalarından Friedrich Dürrenmatt’ın eserlerini dilimize kazandırmaya devam ediyor!

Gozlemcileri Gozlemleyenin Gozlemi Ust
- Reklam -
- Reklam -

Almanca konuşulan ülkelerin edebiyatında en önemli isimlerden birisi olan Friedrich Dürrenmatt, Dedalus Kitap etiketiyle dilimizde yeniden boy göstermeye devam ediyor. Geçtiğimiz mart ayında “Yunanlı Bir Kız Aranıyor” ile başlayan Friedrich Dürrenmatt çevirileri, “Gözlemcileri Gözlemleyenin Gözlemi“yle önemli bir dönemeçten geçiyor.

Gözlemcileri Gözlemleyenin Gözlemi“yle polisiye anlatının sınırlarında geziniyoruz. Mustafa Tüzel‘in Almanca aslından direkt olarak çevirdiği bu değerli kitabın arka kapağına hep birlikte göz atalım:

Alman Edebiyatının ve grotesk tiyatronun ustalarından İsviçreli yazar Friedrich Dürrenmatt’ın bu eseri polisiye anlatının sınırlarını zorlayan kurgusuyla dikkat çekiyor. Dürrenmatt, Gözlemcileri Gözlemleyenin Gözlemi adlı bu uzun öyküsünde

- Reklam -

Gozlemcileri Gozlemleyenin Gozlemigözlemleme, gözlemci, gözlemlenen ve gözlemleyen kelimelerini bir saatin çarklarını kurcalar gibi kurcalıyor.

- Reklam -

Öykü, bir psikiyatr ile F. adındaki bir adam arasında cereyan eden bir görüşme ile başlar. Karısının evden gittiğini, ölmüş olabileceğini ve ölmüş ise bundan kendini sorumlu tuttuğunu söyleyen psikiyatr, F.’den yardım ister. Biz, paragraflar boyunca kadının izine düşen F.’nin yaşadıklarını takip ederken, Dürrenmatt, her gözlemleyenin de gözlendiğine, hepimizin iç içe geçmiş vizörler gibi sıralandığımıza dair ipuçlarını bir bir önümüze koyuyor. Polis-medya-yeraltı dünyasının da irdelendiği eser, bu üçgen temelinde basit bir polisiye gibi başlayıp acımasız bir eleştiriye dönüşüyor. Kısa ve yoğun, nefes daraltıcı ve keskin bir anlatımla sunulan bu metafizik nitelikli uzunöykü, düşüncelerden oluşturulan bir mimarî, iyi kilitlenmiş bir kapı gibi. Dürrenmatt’ın düşünce akışını yapılandıran yirmi dört mükemmel dizge; eserin yirmi dört bölümünü oluşturuyor. Yapıtın son cümlesi aklımızda biçimlenip dişlerimiz arasından dağıldığında, kimi ne denli gözlemlediğimizi veya kimin tarafından ne kadar gözlemlendiğimizi sorgulamaya bir kez daha başlayacağız. Yoksa biri mi bizi başlatacak? Dürrenmatt mı gözlemleyecek, biz mi bizi gözetlesin diye Dürrenmatt’a izin vereceğiz?

Tüm bu soru işaretleri bile Dürrenmatt ile tanışmak için yeterli bir sebep. Peki siz Gözlemcileri Gözlemleyenin Gözlemi‘yle başa çıkabilecek misiniz?

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kaplan kaplan ust

Kaplan! Kaplan!: Yıkımdan Sonra İntikama Giden Adam

Maveraunnehir Nereye Dokulur Ust

Engin Barış Kalkan’dan “Maveraünnehir Nereye Dökülür?” Çıktı!