Menu
in ,

Hangi Yerli Yazarımızın Telif Hakkı, Ne Zaman Sonlanıyor?

Telif hakları meselesi uzun zamandır tartışma vesilesi olarak gündemimizi meşgul ediyor. Peki bir yazarın telif hakkı ne zaman sonlanıyor, sonlanınca neler oluyor? Yakın gelecekte bizleri neler bekliyor? Birlikte göz atalım!

5846 Numaralı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre yazarın mirasçıları, yazar öldükten 70 sene sonra eser üzerindeki haklarını kaybediyor. Hal böyle olunca da yayınevleri hiçbir telif ücreti ödemeden diledikleri gibi yazarın kitaplarını basabiliyorlar. Avrupa Birliği uyum yasalarıyla 90’lı yılların ortasında dahil olduğumuz bu kanun işleri epey karıştırıyor.

Telif haklarının boşa düşmesiyle gelen yayın selinin ülkemizde en çok hissettirdiği yazar kuşkusuz Antoine de Saint-Exupéry oldu. Yazarın hakları 2014 yılında boşa düştü ve Küçük Prens kitabı, sayısız yayınevinden farklı farklı baskılar gördü. Kitapçılar bir müddet Küçük Prens’ten geçilemez hale geldi. Bir benzerini ise 2012 yılından itibaren Stefan Zweig ile yaşamaya başlamıştık. Etkisi bu iki yazar kadar hissedilmese de Virginia Woolf, James Joyce ve F. Scott Fitzgerald da telif hakkı boşa düşen yazarlar arasında.

Peki yerli yazarlarımızda durum ne? Örneğin Halit Ziya Uşaklıgil’in telif hakkı 2015 yılında sonlandı ve şimdiden pek çok yayınevi Uşaklıgil’in eserlerini raflarına ekledi bile.

- Reklam -

Ocak 2019 itibarıyla ise Sabahattin Ali’nin telif hakları boşa düşmüş oldu. Senenin başında yaşanan çılgınlığı hepimiz hatırlıyoruz, değil mi? Ama şimdi dilerseniz Sabahattin Ali’ye bir virgül koyup diğer yerli yazarlarımıza göz atalım.


Orhan Veli – 2020

Memduh Şevket Esendal – 2022

Sait Faik Abasıyanık – 2024

Reşat Nuri Güntekin – 2026

Asaf Halet Çelebi – 2028

Peyami Safa – 2031

Ahmet Hamdi Tanpınar – 2032

Nazım Hikmet – 2033

Halide Edip Adıvar – 2034

Refik Halit Karay – 2035

Orhan Kemal – 2043

Kemal Tahir – 2043

Yakup Kadri Karaosmanoğlu – 2044

Bedri Rahmi Eyüboğlu – 2045

Oğuz Atay – 2047

Behçet Necatigil – 2049

Siz bu mesele hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce 70 yıl oldukça uzun bir süre mi, mirasçıların tutumlarına güveniyor musunuz? Görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın!


Kaynakça
Karar
Diken
Koltukname
Telif Hakları

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

Yorum Yap

Exit mobile version