in

Hapishanelerdeki Keyfi Kitap Yasakları Eleştiriliyor

Pen America’nın Yasaklı Kitaplar Haftası kapsamında yayınladığı rapor, hapishanelerdeki kitap yasakları konusunda çarpıcı bilgiler içeriyor.

Hapishane Kitap Yasakları
- Reklam -
- Reklam -

Pen America’dan bir raporda, bazı kitap kısıtlamalarının Barack Obama, John Updike ve Joyce Carol Oates gibi yazarların eserlerini hedef aldığı bildiriliyor.

Ohio’daki bir hapishane, mahkumun çıplaklık içerdiği endişeleri üzerine bir biyoloji ders kitabı almasını engelledi. Colrado’da hapishane yetkilileri Barack Obama’nın hatıraları kitabını “ulusal güvenliğe potansiyel zarar” nedeniyle reddetti. New York’taki bir hapishane kaçma riski oluşturabileceğini söyleyerek Ay’ın haritalarını yasaklamaya çalıştı.

Birkaç yıl içinde meydana gelen bu örnekler, ifade özgürlüğünü savunan kâr amacı gütmeyen PEN America tarafından yayınlanan bir rapora göre, ülke çapında cezaevlerinde kitaplara konulan keyfi kısıtlamaları vurgulamakta.

- Reklam -

Kitap politikalarını belirleyen eyalet yetkilileri, hapishaneden hapishaneye kadar değişen kısıtlamaların, mahkumların kaçmaya veya kavgaya yol açan bilgiler edinmesini önlemeye yardımcı olabileceğini ayrıca kısıtlamaların kitaplara gizlice girebilecek silah ve kaçakçılığı da engellediğini söylediler.

Ancak raporda, aşırı kısıtlamaların sık sık düzenleyici gözetim veya kamu denetimiyle yerine getirildiği belirtildi.

PEN America’nın özgür ifade politikacısı, araştırma direktörü yardımcısı ve raporun yazarı James Tager, hapishanelerimizdeki kitap erişimine ilişkin kısıtlamalar sistemi, ABD’deki en büyük kitap yasağı olduğunu söylüyor. Kâr amacı gütmeyen kuruluş, ABD’de 2,2 milyon kişinin hapis yattığını tahmin ediyor.

Birçok yasak gizlilik içinde olduğundan yasaklanan toplam kitap sayısının hesaplanması mümkün değil.

Haberlerde, yasaklı kitap listelerinin Florida’da 20.000’i, Teksas’ta 10.000’i ve Kansas’ta 7000’i bulduğu bildirildi.

Rapor, bir bilinçlendirme kampanyası olan Yasaklı Kitaplar Haftası sırasında yayınlandı.

Kitap Kısıtlamaları Konusunda Endişeler Giderek Artıyor

Teksas’ta bu tür kısıtlamalar Alice Walker, John Updike, Pablo Neruda, Joyce Carol Oates ve Bob Dole’ın kitaplarının yasaklanmalarına neden oldu. Rapora göre Arizona’da eskiz ve fizik ders kitabı yasaklandı.

- Reklam -

James Tager, medeni haklar veya hapishane koşullarıyla ilgili kitaplara getirilen kısıtlamalar konusunda giderek daha fazla endişe duyduğunu söyledi. Rapordaki örnekler arasında, Arizona Ceza Dairesi tarafından Amerikan ceza adaleti sistemine siyahi erkeklerin boyun eğdirilmesiyle ilgili olan Chokehold: Policing Black Men kitabının yasaklanması yönündeki bir hareket gösterildi.

Arizona Düzeltme Bakanlığı daha önce Chokehold’un tesisin güvenli, emniyetli ve düzenli bir şekilde işletilmesine zarar verebileceği endişeleri nedeniyle yasaklandığını söyledi.  Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin dava tehdidinde bulunmasından sonra bakanlık fikrini değiştirdi.

Başka bir kısıtlama türü, içeriğinden bağımsız olarak geniş kitap kategorilerini hedefliyor.

Raporda, 2017 yılında, Devlet Düzeltme ve Topluluk Denetleme Dairesi’nin cezaevinde bulunan kişilerin beş önceden onaylanmış satıcı tarafından sunulanlarla alabilecekleri kitapları sınırlayan bir pilot program başlattığı örnek olarak gösteriliyor.

PEN raporu, özellikle kısıtlamaların kaldırılması için bir çağrı yapılmamasına rağmen, düzenli olarak güncellenen daha açık, tutarlı ve şeffaf politikalar çağrısında bulundu.

Raporda ayrıca Kongre’de bu konuyla ilgili oturumlar önerildi. Bir toplum ABD cezaevinde okuma hakkını açıkça belirtmeli ve savunmalıdır. Aksi takdirde ülkenin en büyük kitap yasaklama politikası yürürlüğe devam edecek, denildi.


* 480 Bin Kitap Dijital Ortama Taşınıyor

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lezek Lezek dedi ki:

    E adı üzerinde, hapishane. Belirli yasaklar olması gayet normal. Bazen saçma ve anlamsız görünen yasakların bile muhtemelen başka bir nedeni vardır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

NASA wfirst

NASA Yeni Teleskobunun Önemli Özelliğini Duyurdu

terminator 2 arnold schwarzenegger

Terminator: Dark Fate’e Retro Fragman Geldi