in

Harry Potter Kitapları “Şeytan İşi” Oldukları İçin Bir Kilisede Yakıldı

Polonya’daki bir rahip, aralarında Harry Potter’ın da bulunduğu birçok kitabı “şeytan icadı” olduğu için cemaatiyle birlikte yaktı.

harry potter books burned
- Reklam -
- Reklam -

Polonya’nın Koszalin şehrinde görev yapan Katolik bir rahip, şeytanî oldukları gerekçesiyle aralarında Harry Potter ciltlerinin de bulunduğu pek çok kitabı yaktı.

Washington Post‘ta yer alan habere göre cemaatinden evlerindeki şeytanî nesnelerden kurtulmalarını isteyen rahip, kilisede düzenlediği bir ayinle getirilen eşyaların hepsini ateşe verdi. Cemaatin getirdiği nesneler arasında Harry Potter romanlarının yanı sıra kişisel gelişim kitapları, bir Budist heykelciği, bir Afrika maskesi ve büyüyle ilgili kitaplar olduğu tespit edildi.

Leh rahip bu tür nesnelerin insanlar üstünde şeytani etkileri olduğunu savundu. Yakılan eşyaların fotoğrafları kilisenin Facebook sayfasında paylaşıldı. Fotoğraflara büyü kitaplarını yakmakla ilgili kutsal kitap ayetleri eşlik etti.

- Reklam -

Ne yazık ki bu olay Harry Potter kitaplarının ilk yakılışı değil. 2001 yılında bir grup Hristiyan, Amerika’nın New Mexico eyaletinde toplanıp çok sayıda kitabı ateşe vermişti. Dahası büyü ve büyücüleri konu aldığı için Harry Potter’ı bizzat şeytanın icadı olmakla suçlamış, seri hakkında nefret söyleminde bulunmuşlardı. Yakılan kitapların arasında Rowling’in eserleri dışında Stephen King romanları ve AC/DC albümleri gibi şeyler de vardı.

- Reklam -

2017 yılında da Rowling’in Trump karşıtı yorumları hayranlarının bazıları tarafından tepkiyle karşılanmış ve içlerinden bir kısmı kitaplarını yakmıştı. Ardından yazarla hayranları arasında sözlü atışmalar yaşanmıştı.

Karanlık çağları çoktan geride bıraktığımızı iddia ettiğimiz şu günlerde kitap yakmak gibi barbarlıkların hâlâ sürdürülmesi gerçekten de düşündürücü ve üzücü…

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

41 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    dinciler-o-kitaplari-yakti-02041930_l3

    Katolik rahip, aralarında Harry Potter serisinin de bulunduğu bazı kitapları “törenle” yaktı.

    Sonradan ekleme
    Haber foruma eklendiği için dış linki kaldırdım.

  2. Avatar for doyoulikepie doyoulikepie dedi ki:

    Dini duyguların bu derece sömürülmesinin, var olmayan şeylerin bile insanları bir şekilde yanlış yola sokabileceğini düşünerek bir şeylere saldırmanın tarih boyunca değişmediğini görmek çok üzücü. Dünya ilerliyor diyoruz fakat gerçekten de her yeni nesille dünya en baştan başlıyor, bütün bu mücadeleler yeniden veriliyor. ‘‘Dinimizin önderleri tarafından halkımıza sakıncalı olduğu düşünülen bazı kitaplar yakılmak üzere toplandı.’’ gibi bir cümlenin Ortaçağ’da kurulması oldukça normalken 21. yüzyılda bir benzerini görmek bir şeylerin yanlış gittiğini anlatmakta yeterli sanırım.

  3. Avatar for AeroKnight-sama AeroKnight-sama dedi ki:

    Dünya Rönesans 2.0 güncellemesine az kaldı. Bakalım o günleri görebilirsek…

  4. Avatar for doyoulikepie doyoulikepie dedi ki:

    Ben tekrar bir rönesans ve özellikle reform göreceğimizi ve dünyanın bunlara gerçekten ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Umarım yakın zamanda…

  5. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Büyü ve büyücülük teması içermesi sebebiyle dönem dönem Harry Potter kitaplarına, filmlerine yönelik bu tip eylemler oluyor.

    Amerika’da mı neydi, yine Harry Potter kitapları toplatılıp yakılmıştı.

    Jesus Camp belgeselini izlemiştim; Amerika’daki çocuklara özel hristiyan kamplarındaki hayatı konu ediniyordu. Bir bölümünde kamera çocukların kendi aralarında konuşmaya odaklanmıştı; aralarında, ne gibi yasaklı şeyler yaptıklarından bahsediyorlardı. Çocuğun biri, babasıyla birlikte Harry Potter filmini -sanırım üçüncüsü- izlediğini söyleyince geri kalanı dehşet dolu gözlerle ona baka kaldılar.

    Harry Potter konusunda bazı cemaatlerin tutumları gayet sert :man_shrugging: Çok yoğun olmasa da o tip eylemler devam edecektir.

    Pokemona yönelik geçmiş eylemleri unutmam. Neydi, bir yerde, evrimi savunduğu gerekçesiyle başka bir yerde, pokekartlardaki işaretin davut yıldızını çağrıştırması sebebiyle yahudilik propagandası yapılıyor, denilerek tepki toplamıştı. Kartları toplatıp yakma eylemleri olmuştu.

    Bir şeyden nem kapılınca gerisi geliyor işte :man_shrugging::neutral_face:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

36 cevap daha var.

hugo awards 2019

2019 Hugo Ödülleri Adayları Açıklandı

kumsalda ust

Bilimkurgu Klasikleri’ne Yeni Bir Kitap Daha: Kumsalda