in

İnsandan Çok Kitaba Rastlayabileceğiniz Norveç Kasabası: “Mundal”

İnsanlardan gına mı geldi? Her yanınızı kitaplar sarsın mı istiyorsunuz? Buyurun sizi kitap kasabası Mundal’la tanıştıralım.

mundal kitap
- Reklam -
- Reklam -

Norveç’in batısında yer alan Mundal kasabası, pek sık rastlanmayan bir özelliğiyle dikkatleri çekiyor; kasabada insandan çok kitap var. Sadece 280 kişinin yaşadığı kasabada 150 binden fazla kitap mevcut. Kasabanın adı da ülkede “Norveç’in Kitap Kasabası”na çıkmış durumda.

Tatilini insanlardan uzaklaşıp kitap okuyarak geçirmek isteyenler için birebir olan Mundal’da, birçok işletmede kitaplara rastlamak mümkün. Kafelerde, sanat galerilerinde hatta hediyelik eşya dükkanlarında dahi ikinci el kitapların yer aldığı raflar mevcut. Eğer nerelerde olduğuna dair kafanız karışırsa da endişelenmeyin, kitapla buluşmak için herhangi bir yere girseniz yeter.

Kasabadaki çoğu kitapçı ikinci el kitaplar satıyor. Bunun sebebini ise günümüzün dijital çağında eski olanı korumanın önemi olarak açıklıyorlar.

- Reklam -

Kasabayı Mayıs’ın ortasında ziyaret edebilirseniz, Haziran’a kadar süren Solstice Kitap Fuarı’nı da görmüş olursunuz. İkinci el kitapların yer aldığı fuarı, bir nevi ülkemizdeki sahaflar festivaline benzetebiliriz.

1995’den beri kitap stoku yapılan kasabada, eğer kitapçılarda yer alan bütün kitaplar birleştirilseydi yaklaşık 4 kilometre uzunluğuna tekabül edeceği söyleniyor. Ufak bir kasaba için bu rakamlar hiç de fena sayılmaz.

- Reklam -

Ne var ki Mundal bu özelliğe sahip tek yer değil. Galler’in Hay-on-Wye köyü de benzer bir üne sahip. Bin 400 kişilik nüfusuna rağmen köyün açık hava kütüphanesi bu sayıdan katbekat fazla kitaba ev sahipliği yapıyor. Bir edebiyat festivaline de sponsorluk yapan köyde iki düzineden fazla kitapçı mevcut.

Kitaplarla iç içe yaşamanın tam anlamıyla ne olduğunu gösteren bu yerler, umuyoruz ki kendilerine has bu özelliği koruyabilir, zamanla bozulup gitmezler.

Kaynak: Travel and Leisure

Ensar Çırak

İzmir'de doğdu. İlkokulda dramayla uğraştı, futbol oynadı. Sonra basketbola sardı ve daha çok sevdiğini anladı. Küçüklüğünden beri oyunlara hasta. Fantastik edebiyat sever. Ortaokulda arkadaşıyla başarısız bir bilim kurgu denemesi oldu. Zamanında bir sürü balığı vardı ama şimdi hiçbiri yok. Şu sıralar İstanbul'da, üniversiteyle uğraşıyor.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for mit mit dedi ki:

    Böyle bir kasaba bizim topraklarda olsa “mundar” ederler :slight_smile:

  2. Avatar for Husey Husey dedi ki:

    Cem yılmazın bir skeç’i geldi aklıma ama neyse :joy::joy:

  3. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Güzel kelime esprisi ama acı verici. Tam benim yerim orası işte, zaten güzel olan ne varsa Kuzey ülkeleri yaşıyor.

  4. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Bizim ne günahımız var ya ? niye bu medeniyet seviyesine ulaşamadık ? İmreniyorum gerçekten.

  5. Avatar for crusherma crusherma dedi ki:

    Ölürsem beni buraya gömün…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Alice Harikalar Diyarında Hakkında

Alice Harikalar Diyarında Hakkında Bilinmeyen 10 Şey

yıldız lejyonları inceleme

Yıldız Lejyonları: İyi Fikir, Kötü Edebiyat