Tarih alanında hazırladığı kitaplarla dikkatleri çeken, önemli akademisyen ve araştırmacıların buluşma noktası Yeditepe Yayınevi’nden oldukça değerli bir eserle karşı karşıyayız.
Edebiyatı ve sinemayı şekillendiren dünya mitolojileri arasında kuşkusuz en ilgi çekici topraklardan birisi de İskandinavya’dır. Snorri Sturluson’ın 13. yüzyılda yazıya geçirdiği bu kadim eser için, yüz yıllardır Viking anlatılarına merak saran insanlara kaynak kitaplık etmiştir, diyebiliriz. Ortaçağ Avrupa’sını anlamak ve İskandinav kültürünü tanımak isteyenlerin mutlaka göz atması gereken kitabın tanıtım bültenine hep birlikte bakalım.
Viking Mitolojisi – Snorri Sturluson | Arka Kapak Tanıtımı
Tarihten edebiyata birçok alanda, Ortaçağ’dan günümüze kadar etkisi devam eden Nesir Edda Viking mitolojisinin temellerini atmıştır. Nesir Edda’da Viking kozmogonisi, panteonu ve mitleri yüzyılları aşan bir edebi yetkinlikle aktarılmıştır. İskandinavya’nın coğrafyasıyla yoğrulan ve kadim bir bilgeliğin içsel derlemesi olan Nedir Edda, Viking mitolojisinin olduğu kadar kuzey edebiyatının da en önemli eseridir. Viking coğrafyasının en bilinmeyen köşelerini, Ortaçağ Avrupa’sını korkulara sürükleyen kuzeyin esrarengiz canlılarını ve her gittikleri yerde akıl almaz inançlarıyla tanınan Vikinglerin mitolojik öyküleri Nesir Edda ile tanınmıştır. On üçüncü yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazıya geçirilen ve o günden bu yana da Viking mitolojisini öğrenmek isteyen herkes tarafından okunan bu kadim eser, Ortaçağ Avrupa’sını anlamak ve İskandinav kültürünü tanımak için de eşşiz bir başlangıçtır.
Selahattin Özkan tarafından dilimize kazandırılan “Viking Mitolojisi“nin kapak tasarımı, Dedalus Kitap’taki tasarımlarıyla da hatırladığımız Barış Şehri’ye ait. Kitabın editörlüğü ise Hüseyin Onur Ercan ve Duygu Şahin Buzan tarafından gerçekleştirilmiş.
Bununla beraber aynı çevirmenin bir diğer kitabı Barbarlıktan Medeniyete Vikingler’i de aldım. Umarım çeviri ve editörlük açısından da tatmin ederler.
Harika! Okumak isteyip okunamamış Viking Dünyası’nın yanına, bir bu, bir de sayın @Nemo’nun bahsettiği kitap eklendi. Azaptayım! Azapta!
Neil Gaiman ın Norse Mythology kitabını epey merak ediyorum ben de. Kuzey mitolojisine dair epey kitap okudum ama birçoğu tatmin etmedi. Bu kitabı da okuyacağım ekledim listeme