in ,

İskandinav Kültürünü Tanımak İsteyenler için “Viking Mitolojisi” Raflarda

Ortaçağ Avrupa’sını korkulara sürükleyen kuzeyin esrarengiz halkını yakından tanımaya hazır mısınız? “Viking Mitolojisi” 13. yüzyılda yazıya geçirildi ve hâlâ muazzam bir kaynak!

Viking Mitolojisi - Snorri Sturluson
- Reklam -
- Reklam -

Tarih alanında hazırladığı kitaplarla dikkatleri çeken, önemli akademisyen ve araştırmacıların buluşma noktası Yeditepe Yayınevi’nden oldukça değerli bir eserle karşı karşıyayız.

Edebiyatı ve sinemayı şekillendiren dünya mitolojileri arasında kuşkusuz en ilgi çekici topraklardan birisi de İskandinavya’dır. Snorri Sturluson’ın 13. yüzyılda yazıya geçirdiği bu kadim eser için, yüz yıllardır Viking anlatılarına merak saran insanlara kaynak kitaplık etmiştir, diyebiliriz. Ortaçağ Avrupa’sını anlamak ve İskandinav kültürünü tanımak isteyenlerin mutlaka göz atması gereken kitabın tanıtım bültenine hep birlikte bakalım.

Viking Mitolojisi – Snorri Sturluson | Arka Kapak Tanıtımı

Viking Mitolojisi

- Reklam -

Tarihten edebiyata birçok alanda, Ortaçağ’dan günümüze kadar etkisi devam eden Nesir Edda Viking mitolojisinin temellerini atmıştır. Nesir Edda’da Viking kozmogonisi, panteonu ve mitleri yüzyılları aşan bir edebi yetkinlikle aktarılmıştır. İskandinavya’nın coğrafyasıyla yoğrulan ve kadim bir bilgeliğin içsel derlemesi olan Nedir Edda, Viking mitolojisinin olduğu kadar kuzey edebiyatının da en önemli eseridir. Viking coğrafyasının en bilinmeyen köşelerini, Ortaçağ Avrupa’sını korkulara sürükleyen kuzeyin esrarengiz canlılarını ve her gittikleri yerde akıl almaz inançlarıyla tanınan Vikinglerin mitolojik öyküleri Nesir Edda ile tanınmıştır. On üçüncü yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazıya geçirilen ve o günden bu yana da Viking mitolojisini öğrenmek isteyen herkes tarafından okunan  bu kadim eser, Ortaçağ Avrupa’sını anlamak ve İskandinav kültürünü tanımak için de eşşiz bir başlangıçtır.

- Reklam -

Selahattin Özkan tarafından dilimize kazandırılan “Viking Mitolojisi“nin kapak tasarımı, Dedalus Kitap’taki tasarımlarıyla da hatırladığımız Barış Şehri’ye ait. Kitabın editörlüğü ise Hüseyin Onur Ercan ve Duygu Şahin Buzan tarafından gerçekleştirilmiş.

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nemo Nemo dedi ki:

    Bununla beraber aynı çevirmenin bir diğer kitabı Barbarlıktan Medeniyete Vikingler’i de aldım. Umarım çeviri ve editörlük açısından da tatmin ederler.

  2. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Harika! Okumak isteyip okunamamış Viking Dünyası’nın yanına, bir bu, bir de sayın @Nemo’nun bahsettiği kitap eklendi. Azaptayım! Azapta!

  3. Avatar for D-San D-San dedi ki:

    Neil Gaiman ın Norse Mythology kitabını epey merak ediyorum ben de. Kuzey mitolojisine dair epey kitap okudum ama birçoğu tatmin etmedi. Bu kitabı da okuyacağım ekledim listeme :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Buz ve Ateşin Şarkısı Yeni Kitap - George RR. Martin

Buz ve Ateşin Şarkısı’na Yeni Kitap Geliyor

Tanrı Kuşlarıyla Buluşmak - Ursula K. Le Guin

Tanrı Kuşlarıyla Buluşmak: Le Guin’i Şiirleriyle Anmak