in ,

Japon Zanaatkâr Okano, Eskimiş Kitapları Adeta Yeni Baştan Yaratıyor

Japonya’da “Büyüleyici Zanaatkârlar” adlı bir programa konuk olan Nobuo Okano’nun, yıpranmış kitapları yeni baştan yaratma macerasına şapka çıkartacaksınız!

Eski Kitapları Restore Eden Japon Zanaatkâr Okano
- Reklam -
- Reklam -

Kayıp Rıhtım’ı takip eden hemen herkes kitaplarına çocukları gibi bakıyordur. Ancak biz onlara ne kadar değer verirsek verelim, zamanın yıpratıcı etkisinden hiçbir şey kaçamıyor. Kimimiz için kitapların eskimişliği yaşanmış anıları gösterdiği için hoş bir işaret olurken kimimiz içinse katlanılmaz bir nahoşluk yaratıyor.

“Shuri Bakaseru” (Büyüleyici Zanaatkârlar) adlı bir Japon şovu bir bölümünde Nobuo Okano adlı bir ustayı konuk ediyor. Kendisi eskimiş kitapları yeni bir görünüme kazandırmak konusunda oldukça başarılı bir sanatçı. Şovunda da oldukça yıpranmış ancak bir o kadar da sevilen bir İngilizce-Japonca sözlüğü adeta yeni baştan yaratıyor. Bu sözlükle bağı oldukça eskiye dayanıyor. Sahibinin eline ortaokul yıllarında geçmiş bu sözlük ve şimdi de kızı üniversiteye başlarken ona hediye etmek istiyor.

Okano öncelikle cildin sırtındaki tüm tutkalı çıkarıp sayfaları tek tek ayırıyor. Haritaları da kapaktan ayırıyor. İlk haline hiç dönemeyecek elbette. Bir sonraki kısım ise en zorlu olanı. Okano tüm sayfaları tek tek kontrol edip kıvrık yerleri açıyor ve hepsini ütüleyerek düzleştiriyor. Sayfaların kenarına mor renkler bulaşmış. Okano bu kısımları da giyotin kitap kesici ile keserek ayırıyor.

- Reklam -

Yeni bir kapak yapımı ise işlemin son kısmı. Okano bunu yaparken kitabı daha önce çıkardığı atıl parçalarla süslüyor. Sonuç ise oldukça şaşırtıcı.

Aşağıdaki fotoğraflardan süreci takip etmeniz mümkün.

kitap restore 1

kitap restore 2

kitap restore 3

kitap restore 4

kitap restore 5

kitap restore 6

- Reklam -

kitap restore 7

kitap restore 8

kitap restore 9

kitap restore 10

kitap restore 11

kitap restore 12

kitap restore 13

Ne dersiniz, gerçekten de büyüleyici bir meslek değil mi?

YouTube video

Kaynak: My Modern Met

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for KorkutHatun KorkutHatun dedi ki:

    Sevgili @bayramallanpoe bence bu zanaatkar bizim yanımızda solda sıfır, hele de bizim gibi kitapları mahvedecek hale getirmiyorsa… (!) :grinning:

  2. Avatar for Firtinakiran Firtinakiran dedi ki:

    O nasıl bir dönüşüm? Tek başına zanaatla olduğuna inanamadım. Sanki daha çok…

    image

  3. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Evet, evet. Fani işi değil bu. Şeytan işi, büyü işi. :rofl: :joy:

  4. Avatar for Everfever Everfever dedi ki:

    Vaktim olsa öğrenmeyi en çok istediğim şeylerden biri bunun gibi kitap tamiri, mücellitlik yapmak. Kitaplar için deri oymalı kapaklar hazırlamak. Çok asil bir iş bence. Şöyle işler yapıyor insanlar:

  5. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Böyle şeyleri ne zaman görsem oturup deneyesim geliyor ama ben inanılmaz sabırsız birisiyim. Sabır işi gerçekten ben imreniyorum böyle insanlara. Her sayfayı teker teker ütülemek, itinayla temizlemek, kusurlarını örtüp tekrar ciltlemek helal olsun. Saygıyla eğiliyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

alcatraz kara yetenek ust

Brandon Sanderson’ın Alcatraz Serisi “Kara Yetenek” ile Devam Ediyor

Herman Melville Moby Dick eleştiriler

Herman Melville’in “Moby Dick”ine 1851 Yılından Eleştirel Bir Bakış