in ,

Kafka’nın El Yazmaları Ulusal Kütüphaneye Devredilecek

Günümüz edebiyatında önemli bir konumda bulunan Franz Kafka’nın İsrailli bir ailede bulunan el yazmaları ulusal kütüphaneye verilecek.

franz kafka
- Reklam -

1924’te, tüberkülozdan hayata gözlerini yuman Kafka, vasiyetinde çalışmalarının yakılmasını söylese de, arkadaşı Max Brod bu isteğini reddedip o eserleri yayımlama kararı almıştı. Max Brod ayrıca, 1939’da Kafka’nın el yazmalarını Prag’dan kaçırarak Naziler’in elinden de kurtarmıştı.

1968’deki ölümünün öncesinde Brod el yazmaları sekreteri Eshter Hoffe’a vermiş ve bu İsrailli aile tarafından el yazmalar sahiplenilmişti. Değerli el yazmaları İsviçre ve İsrail’deki kasalarda güvenli bir şekilde saklayan Hoffe’un da 2007’deki ölümünün ardından böylece yasal süreç de başlamıştı.

Zürih’te, 2010’da açılması kararlaştırılan kasaları yalnızca bir İsrailli yargıcın görmesine izin verilmiş ve 2012’ye gelindiğinde ise, Tel Aviv’deki bir mahkeme son kararını vererek el yazmaların ulusal kütüphaneye geçmesini onamıştı.

- Reklam -

Konuyla alakalı açıklama yapan İsrail Ulusal Kütüphanesi Başkanı David Blumberg, “Bugün İsrail ve ötesinde kültürle ilgisi bulunan herkes için kutlanası bir gün” ifadelerini kullanırken, bu el yazmalarının İsrail tarafından gerektiği gibi korunacağını ve kamuoyuyla buluşturulacağını da söyledi.

- Reklam -

Max Brod’un, arkadaşı Kafka’nın vasiyetini yerine getirmeyerek dünya edebiyatına armağan ettiği ve bugün Kafka’yı usta olarak görmemizi sağlayan Dava, Dönüşüm, Şato gibi eserleri şu anda var olmasaydı, bu kitaplardan etkilenen yazarların kaleme aldığı birçok roman da domino etkisiyle belki hiç yazılmamış olacaktı.

Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Küçük yaşlarımdan itibaren fantastik şeylere merakım vardı. Bunun önünü açan ve bugünkü ben olmamı sağlayan Pokemon, Digimon, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi serilere minnettarım. Zamanla bu ilgi bilimkurguya kaydı. Sinemaya ve sürpriz yumurtalara olan ilgim de azımsanmayacak boyutta. Şu sıralar amatör haberci ruhumu profesyonel boyuta taşımak uğruna çabalıyor, Kayıp Rıhtım ve Bilimkurgu Kulübü gibi platformlarda yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Suicide Squad

“Gerçek Kötüler” Laff-A-Lympics’teydi, Ne Ara Suicide Squad Oldu?

istanbul kitap fuari aciliyor

35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı ve Teması Belli Oldu