in ,

Yazar ve Çevirmen Kâmuran Şipal Aramızdan Ayrıldı

Özellikle Franz Kafka çevirileriyle tanıdığımız yazar, şair ve çevirmen Kâmuran Şipal, 93 yaşında hayatını kaybetti.

Kâmuran Şipal
- Reklam -
- Reklam -

Türk romancı, öykü yazarı, şair ve çevirmen Kâmuran Şipal, Bakırköy Çamlık Hastanesi’nde çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak dün gece (18.9.2019) hayatını kaybetti.

Özellikle yaptığı çeviriler ve öyküleriyle tanınan Şipal, çağdaş Alman edebiyatından ve Franz Kafka’dan yaptığı önemli çevirilerle tanınıyordu.

Kendisine, bize kattığı tüm bu güzel eserler ve çeviriler için bir kez daha teşekkür ediyoruz.

- Reklam -

Kâmuran Şipal Kimdir?

Kâmuran Şipal

Kâmuran Şipal 24 Eylül 1926’da Adana’da doğdu. İlk ve orta okulu Adana’da okudu. İstanbul Pertevniyal Lisesi’ni (1946) ve İÜEF Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1955). Aynı bölümde iki yıl asistan olarak çalıştıktan sonra, Almanya’da iki yıl akademik çalışma yaptı. Türkiye’ye dönüşünde İÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda Almanca okutmanı olarak görev aldı (1960); buradan emekli oldu. Halen İstanbul’da yaşıyor.

- Reklam -

İlk şiiri (1949) ve ilk öyküsü (Haziran 1951) “Varlık” dergisinde çıktı. Öykü, inceleme ve çevirileri “Varlık”, “Türk Dili”, “Yelken”, “Ataç”, “Yeni Dergi”, “Dönem” (1949-1970) gibi dergilerde yayımlandı. TDK’nın açtığı öykü yarışmasında aldığı ödülle adını duyurdu (1953). Öykülerinde orta sınıf insanların iç ve dış yaşamları arasındaki ilişkileri ve çatışmaları gerçekçi-düşçü bir yaklaşımla, olayların ve çatışmaların nedenlerine yönelerek inceledi. 1968’den sonra edebiyat ve kültür tarihinden beslenen çağrışım-bileşim öykülerine yöneldi (B. Necatigil). Yalnızlık, tedirginlik, mutsuzluk, çaresizlik, ayrılık ve pişmanlık gibi temaları geleneksel öykü düzeni içinde işledi.

Çağdaş Alman edebiyatından ve Franz Kafka’dan yaptığı önemli çevirilerle de tanındı; Alfred Adler, Ingeborg Bachmann, Wolfgang Borchert, Heinrich Böll, Alfred Brauchle, Bertolt Brecht, Max Brod, Elias Canetti, Sigmund Freud, Gustav Hans Graber, Günter Grass, C. G. Jung, Thomas Mann, R. M. Rilke, Robert Musil, Bernhard Zeller, Hans Zulliger ve Hermann Hesse’den çeviriler yaptı.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for mit mit dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

  2. Avatar for Wiarthe Wiarthe dedi ki:

    Ben de Sigmund Freud’u sadece kendisinden okudum şu güne kadar, mekanı cennet olsun.

  3. Avatar for alper alper dedi ki:

    Şimdi baktım 100’ün üzerinde kitap çevirmiş.

  4. Avatar for Refik Refik dedi ki:

    Kafka’yı sayesinde okumuştum, rahmet olsun…

  5. Avatar for midousuji midousuji dedi ki:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Han Solo Star Wars story

Solo: A Star Wars Story, Disney+’ta Yan Dizi Olabilir

stephen king jaunt

It: Chapter 2’nun Yönetmeni, Stephen King İmzalı Jaunt’u da Uyarlıyor