in ,

Kapadokya Yeniden Keşfedilen 5 Bin Yıllık Yer Altı Şehriyle Ayakta

Kapadokya’da yer alan ve geçmişi milattan önce 3 binli yıllara dayanan yer altı şehrinin turizme kazandırılması için gerekli çalışmalar başladı.

Kapadokya yer alti sehri
- Reklam -
- Reklam -

Kapadokya coğrafi eşsizlik açısından dünyanın sayılı noktalarından birisi. Neredeyse her yıl bu bölgede keşfedilen yeni bulgular, tarihi baştan yazmamıza yardımcı oluyor.

Bu defaki haberimiz Nevşehir’in Avanos ilçesindeki Çalış beldesinden geliyor. Bölgede gün yüzüne çıkarılan ve milattan önce 3 binli yıllara uzanan geçmişiyle büyük önem taşıyan yer altı yerleşim alanının turizme kazandırılması için çalışmalar başladı.

Yer altı şehri bu zamana kadar saklı kalmıştı. Osmanlı’nın son dönemlerine kadar hayvan barınağı olarak kullanılan ve 25 yıl önce, dönemin belediyesi tarafından civarda oynayan çocukların içeri girip kaybolmaması için girişinin toprakla kapatıldığı yer altı şehrinin önü belediye ekipleri tarafından açıldı.

- Reklam -

Şehirde neler yok ki? Yaşam odaları, tüneller ve ibadet alanları… Yer altı şehrinin ulaşılabilen kısımda, duvardaki kayadan oyma rafta put olduğu düşünülen insan şeklinde heykelcikler de bulundu.

Yeni keşfedilen bu yer altı şehri Kapadokya bölgesinde turizme açık Derinkuyu ve Kaymaklı yer altı şehirlerine yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Belde sakinleri bu bölgeyi “Gir-Gör Şehri” olarak ifade ediyor.

“Milli Bir Servet”

Çalış Belediye Başkanı Kazım Yılmaz, AA’ya yaptığı açıklamada, 25 yıl önce girişi kapatılmadan önce buraya girenlerin tariflerine göre, içi tamamen berrak suyla kaplanmış alanın yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekare olduğunun düşünüldüğünü belirtti.

Kapadokya yer alti sehri 2

Başkan şöyle konuştu:

“Uzunluğunun doğu istikametine 600 metre, güney istikametine 2 kilometre civarında olduğunu geçmişte yer altı yerleşim alanına girenler söylemektedir.”

Alanın belediye imkanlarıyla temizlenmesinin mümkün olmadığını, Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna başvuracaklarını ekleyen Yılmaz, şunları kaydetti:

- Reklam -

“Burası, dedelerimiz tarafından keşfedilmiş. İçinde farklı farklı odalar, küçük bölmeler, baktığımızda yaşam alanı gibi görünmekte. Burayı inceleyen arkeologlar, milattan önce 3 binli yıllara dayanabilecek bir tarihi geçmişle karşılaşılabileceğini belirtti. Net durumu teknik analizler sonrası ortaya çıkacak. Kültürel açıdan bir anlam ifade ettiğini belirtmek isteriz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan buranın turizme açılması için destek bekliyoruz. Bu milli bir servet, Kapadokya’ya gelen turistlerin burayı da görmesini istiyoruz. İçeride gördüğümüz zemin, normaldeki zeminin 2 metre üstü. Asırlar boyunca kapı tarafından içeri giren toprak dolgu ilk bölümü kaplamış. Temizlenmesi gerekiyor.”

Yılmaz, beldede “Tepesidelik” ve “Tantan” adı verilen mevkilerde de çok büyük olduğunu düşündükleri yer altı şehirleri bulunduğunu da dile getirdi.

“Ellerinde Haritayla Geldiler”

Kapadokya yer alti sehri 3

Vatandaşlardan Alaaddin Sarıtaş ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Yaklaşık 20 yıl önce yabancı bir kadın gelerek, bize ‘burada Sezar’ın hamamı olduğunu, içindeki şifalı suyla ilgili bilgi topladığını’ anlattı. Başka insanlar da ellerinde haritayla geldi. Yer altında bir alan olduğundan bahsettiler. İçini bizden daha iyi biliyorlardı. Başka gelenler de oldu, hepsi de şifalı sudan bahsetti.”

Böyle bir güzelliğin yıllarca kapalı tutulması çok yazık değil mi? Yeniden halka açma çalışmalarını siz nasıl buldunuz? Daha önce Kapadokya bölgesine gitme fırsatınız olmuş muydu? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: AA


Öykü Seçkisi #117: “Peri Bacaları Öyküleri”

Ballıca Mağarası UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne Girdi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for CowardlyHero CowardlyHero dedi ki:

    Bu yer altı şehirleri hititler döneminde mi yapılmış

  2. Avatar for Elend Elend dedi ki:

    2014 yılında Derinkuyu yeraltı şehrini ziyaret etmiştim. Orası yanlış hatırlamıyorsam bölgedeki ziyaret edilebilen en büyük yeraltı şehriydi.

    Bu haberde bahsedilen yeraltı şehri çok daha büyük görünüyor. Turizme kazandırılacak olmadı iyi haber.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

La Casa de Papel

La Casa de Papel 3. Kısım Yeni Fragmanı Bizlerle

Draugen

Draugen: Sakin ve Gerilimli Bir Keşif