Menu
in

Kapadokya’daki Peri Bacalarının Ortasına Yapılmak İstenen Otelin İnşaatı Durduruldu

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Kapadokya’daki peri bacalarının dibine yapılmak istenen otel inşaatı, gelen tepkiler üzerine Kültür Bakanlığı tarafından durduruldu.

Nevşehir’in Göreme ilçesinde yer alan ve her sene milyonlarca turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesindeki peri bacalarından bugünlerde tatsız haberler geliyor. Bölgenin tam ortasında, tabiri caizse peri bacalarının bitişiğine yapılmak istenen otel için kamuoyundan haklı tepkiler geldi.

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil’in, “İmar planı uygulanırken yetkili kurum ve kuruluşlarca da bu yapı planı onaylanmıştır,” dediği otel inşası için bugün Kültür Bakanlığı tarafından bir açıklama geldi:
“Konu Bakanlığımız tarafından ivedilikle incelemeye alınmış olup, Anadolu ve dünya kültürünün istisnai değerlerinden olan peri bacalarına yakın bir noktada, 2 pafta 9423 parselde başlatıldığı belirlenen inşaat durdurulmuştur.”

İnşaatın durdurulması her ne kadar sevindirici gözükse de Göreme Belediye Başkanı’nın ve otel sahibinin açıklamaları endişe vermeye devam ediyor.

- Reklam -
“Göreme’mizdeki bu yapılaşma yetkili kurum ve kuruluşlar, belediyemiz tarafından incelenmiş, aynı zamanda ruhsatı verilmiştir. Yalnız bu noktada hem ulusal hem de yerelde yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını, sanki bölgede kaçak yapılaşma varmışçasına insanlara suçlama, çamur atma gibi yapılan şeyler doğru değil. Bu yapılan yer imar planı içinde yer alıyor. Belediyemiz mimar ve mühendisleri tarafından projeler incelenerek, kurumların görüşleriyle birlikte sonuçta alınan yapı ruhsatıyla birlikte inşaat başlamıştır.”
Sözlerine herhangi birkaçak yapılaşmaya kesinlikle izin verilmeyeceğini belirterek bitiren Göreme Belediye Başkanı’nı bir yana, şimdi de sözü otel sahibine bırakalım:
“Biz bu inşaata başlamadan önce tüm mercilerden gerekli evrakları tamamladıktan sonra başvurumuzu yaptık ve inşaata başladık. Burada otel inşaatımız var. İnşaatımız doğaya kesinlikle uygundur. Yapı Denetimden, Göreme Belediyesi’nden, Tabiatı Koruma Varlıklarından, Müze Müdürlüğünden gerekli izinleri alarak, inşaata başladık. Yaklaşık 3- 5 ay içinde inşaatı tamamlanacak. Mevcut olan şikayetler var. Dün akşam başladı. Biz gerekli mercilere başvurumuzu yaptık. Suç duyurusunda bulunduk. Gerçeği yansıtmadığını kamuoyuna belirtmek istiyoruz. Herhangi bir ters durum yok.”

Hâl böyle olunca Kültür Bakanlığı tarafından durdurulan inşaat, tepkileri dindirmek için miydi, yoksa gerçekten gerekli adımlar atılacak mı, emin olmak gerçekten de çok güç. Siz ne diyorsunuz?
Kaynak: Sputniknew

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

Yorum Yap

Exit mobile version