in ,

Karadeniz’in Zeugması “Hadrianaupolis”te Kazı Çalışmaları Yeniden Başladı

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde bulunan ve Zeugma’ya benzetilen Hadrianaupolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları kaldığı yerden devam ediyor.

Hadrianaupolis Antik Kenti - Karabük
- Reklam -
- Reklam -

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde yer alan ve “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan Hadrianaupolis Antik Kenti’nde, bir süredir ara verilen kazı çalışmalarına yeniden başlandı.

Gerçekleştirilen çalışmalar sonucu ortaya çıkan mozaikler nedeniyle “Karadeniz’in Zeugması” şeklinde anılan ve Milattan Önce 1. yüzyılda kurulup Milattan Sonra 8. yüzyıla kadar aktif yerleşim amacıyla kullanılan Hadrianaupolis Antik Kenti’nde çalışmalar yeniden başladı.

Geç Hellenistik, Roma ve Erken Bizans devirlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianaupolis’teki kazı çalışmaları, Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Ersin Çelikbaş ve beraberindeki 30 kişilik öğrenci grubuyla birlikte yapılıyor.

- Reklam -

Karabük Valisi Fuat Gürel, antik kentin bölge için önemli olduğunu ve bir an önce turizme kazandırmak için çaba harcadıklarını aktardı.

Çalışmalara yeniden başlandığını duyuran vali, öncelikli amaçlarının ortaya çıkan eserleri korumak olduğunun altını çizdi.

Bu yılki kazı çalışmalarından çok şey beklediklerini de sözlerine ekleyen Gürel şöyle konuştu:

“Kazı çalışmaları büyük bir alanda yapılıyor ancak özellikle yoğunlaşılan ‘Kilise C’ diye adlandırılan yer. Çalışmaları yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Amacımız bir an önce bu alanı turizme tümüyle açabilmek. Ancak Hadrianaupolis Antik Kenti çok büyük bir alanı kapsıyor. Bu nedenle bölüm bölüm oluyor. Bir bölümü şu anda zaman zaman turizme açılıyor ve geziler düzenleniyor. Bunu ilerletmemiz lazım.”

Hadrianaupolis Antik Kenti

hadrianaupolis2

- Reklam -

Karabük’ün Eskipazar ilçesinin yaklaşık 3 kilometre doğusunda bulunan ve Geç Hellenistik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianaupolis’teki arkeolojik yüzey araştırmalarında, 14 dağınık kamu ve diğer tür yapılar tespit edildi.

Bunlar arasında iki kilise yapısı, iki hamam, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları bulunuyor.

Kiliselerin tabanı mozaiklerle süslenirken İncil’de adı geçen nehirler Geon, Phison, Tigris ve Euphrates belgelenmişti. At, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karışık bir hayvana verilen isim) gibi birçok hayvan tasvir edilen mozaiklerle ünlenen ve Zeugma’ya benzetilen antik kentte, 2003’te başlatılan kazı çalışmaları dönemler halinde sürdürülüyor.

Çalışmaların devam etmesi gerçekten de sevindirici haber. Siz ne diyorsunuz?

Kaynak: AA


* Laodikya Antik Stada Giden Tarihi Yol Gün Yüzüne Çıkacak

* Bilecik’te Paleolitik İzler Bulunan Mağarada Kazı Çalışmaları Başladı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Harika bir haber! Teşekkür ederim bilgiler için.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Attack on Titan

Attack on Titan Animesinin Final Sezonu Çıkış Tarihi Belli Oldu

Yüzüklerin Efendisi

Yüzüklerin Efendisi Dizisi Yönetmenini Buldu